back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Επανέρχονται από σήμερα οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες μετά από μακρά περίοδο ραστώνης λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων και τους Αυγούστου, μήνα κατά τον οποίο τα δικαστήρια δεν λειτουργούν.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction ενεργοποιείται και ήδη για τις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένοι 566 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Στη λίστα βρίσκονται ήδη 45.000 ακίνητα και μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνονται μόνο εμπορικοί και βιομηχανικοί χώροι και πολυτελείς ή εξοχικές κατοικίες κατοικίες. Στη μακριά λίστα υπάρχουν πλέον μικρά και μεσαία διαμερίσματα, χωρίς όριο, αφού όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Σαφή ένδειξη της αυστηρότερης στάσης που υιοθετούν οι τράπεζες είναι ότι πλέον υποχρεώνουν όσους έχουν λάβει το χαρτί της κατάσχεσης και επιδιώκουν στο παρά πέντε τη ρύθμιση της οφειλής τους, να καταβάλλουν το 8% της οφειλής τους σε μετρητά προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν δεν αποσκοπούν στο να τιμωρήσουν όσους συμμορφώνονται έστω και την τελευταία στιγμή, αλλά επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η προσέλευση για τη ρύθμιση είναι ειλικρινής και ότι δεν είναι άλλη μια πρόφαση για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους.

Οι τράπεζες σκοπεύουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους για όσους αγνοήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούν και οι οποίες αφορούν όλους τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στους τελευταίους οι τράπεζες θα επιστρατεύσουν όλα τα ένδικα μέσα, οδηγώντας την περιουσία τους σε πλειστηριασμό και μάλιστα χωρίς όριο, αφού όπως εξηγούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, προστατεύονται είτε μέσω του νόμου Κατσέλη είτε μέσω του νόμου 4605/2019.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα