back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιδρύεται Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε επίσης

Από τον Ιανουάριο ξεκινά η λειτουργία του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης που θα χορηγεί δάνεια άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που επενδύουν στον κλάδο.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ.

Τα αρχικά κεφάλαια του Ταμείου ανέρχονται στα 80 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα δεσμευθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ στόχος είναι τα διαθέσιμα κονδύλια του Ταμείου με την συμμετοχή των τραπεζών να φθάσουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας το Ευρωπαϊκό Ταμείο, που θα είναι και ο διαχειριστής του Ταμείου Εγγυήσεων, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες επιλογής των τραπεζών που θα συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο και στις οποίες θα παρέχονται εγγυήσεις για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου δανείων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οι εγγυήσεις αυτές παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος έτσι ώστε αυτές με την σειρά τους να περάσουν τα οφέλη στους γεωργούς και τις επιχειρήσεις παρέχοντας δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

“Χρειαζόμαστε επενδύσεις στον αγροτικό τομέα για να καταστεί πιο ανταγωνιστικός”, δήλωσε ο κ.Βορίδης ο οποίος επεσήμανε την ύπαρξη ενός χρηματοδοτικού κενού το οποίο στη γεωργία ανέρχεται στα 2,5 δις ευρώ και στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων στα 2,85 δις. Για να προσθέσει ο Υπουργός ότι “με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας αυτό που κάνουμε είναι να καλύψουμε εν μέρει το χρηματοδοτικό κενό”, ενώ ο κ.Βορίδης συμπλήρωσε ότι “αυτή η συμφωνία είναι η κατάληξη της προσπάθειας της προηγούμενης κυβέρνησης”.

Από την πλευρά του ο κ.Τζίλιμπερτ τόνισε ότι “το υπό σύσταση Ταμείο αφορά στην πρώτη χρηματοδοτική συμφωνία στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης με ένα πρόγραμμα εστιασμένο στην γεωργία”.

Γιώργος Σάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα