back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία – αμφίβολη η βιωσιμότητά της

Διαβάστε επίσης

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας ορκίστηκε. Ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αποκάλυψε χθες το νέο υπουργικό του συμβούλιο, έπειτα από τη συμφωνία ανάμεσα στο λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Δύσκολο το έργο της νέας κυβέρνησης

Τα δύο κόμματα με αυτή την κίνηση κατάφεραν να αποκλείσουν από το κυβερνητικό σχήμα της ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και αναλαμβάνουν ένα δύσκολο έργο: να βελτιώσουν τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και να αμβλύνουν τη στάση της στη μεταναστευτική πολιτική.

Ο Κόντε δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εργασθεί με ζήλο προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα στην Ιταλία, στην οποία είναι υψηλό τόσο το χρέους όσο και τα ποσοστά ανεργίας και επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για το μεταναστευτικό και τη σχέσης Ρώμης-Βρυξελλών.

Το υπουργικό συμβούλιο

Δέκα υπουργοί ανήκουν στο Κίνημα των 5 Αστέρων, εννέα στο Δημοκρατικό Κόμμα, και ένας στο μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι (LEU), ενώ η υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Μιλάνου δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα. Από το υπουργείο, το οποίο είναι αρμόδιο και για τη μεταναστευτική πολιτική,  αποχωρεί ο Ματέο Σαλβίνι.

Ο Κόντε όρισε νέο υπουργό Εξωτερικών τον Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής των 5 Αστέρων. Στα 33 του, ο ντι Μάιο θα είναι η νεότερος πολιτικός που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στην ιστορία της χώρας.

Νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι από το Δημοκρατικό Κόμμα. Έχει προεδρεύσει της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί πέντε έτη.  Η πρώτη πρόκληση με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος είναι ο προϋπολογισμός του 2020.

Από τα 21 μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα επτά είναι γυναίκες.

Επιτυχής συνεργασία ή νέες εκλογές;

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση απαρτίζεται από παραδοσιακά πολιτικούς εχθρούς, επομένως η βιωσιμότητά της σε βάθος χρόνου είναι αμφίβολη. Δεν αποκλείεται σε λίγους μήνες, όταν θα έχει επιλυθεί το ζήτημα του προϋπολογισμού, η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε κάλπες, στις οποίες πιθανότατα να τιμωρηθούν και τα δύο κόμμα και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της Λέγκα, η οποία στις δημοσκοπήσεις προηγείται.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα