Search
βρετανια

Σήμερα το νομοσχέδιο για αποφυγή του no-deal Brexit στη Βουλή των Λόρδων

286

Δύο ακόμη βαριές ήττες υπέστη την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Οι κοινοβουλευτικοί απέρριψαν χθες βράδυ την πρόταση που τους υπέβαλε για να στηθούν κάλπες τη 15η Οκτωβρίου.
Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή των Λόρδων (άνω Βουλή), η οποία έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να το εγκρίνει, αφού ο Τζόνσον αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες. Το όποιο αίτημα αναβολής θα πρέπει να εγκριθεί – ομόφωνα – από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε..

Προηγουμένως, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε τα σχέδια του Τζόνσον για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, εγκρίνοντας με πλειοψηφία 28 ψήφων την πρόταση νόμου που τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή του Brexit για τρεις μήνες, εκτός εάν επικυρωθεί η όποια συμφωνία νωρίτερα.

Η προσπάθεια του αρχηγού της κυβέρνησης των Συντηρητικών να διαμορφωθεί νέα πλειοψηφία που θα υποστηρίξει τη στρατηγική του ως προς το Brexit εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου χαρακτηρίστηκε «κυνική» από τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Όπως μετέδωσε η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC επικαλούμενη συνεργάτη του ηγέτη των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηδεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει στον Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου, παρότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών αφού επικυρωθεί το σχέδιο νόμου με σκοπό την αποτροπή της αποχώρησης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Νωρίτερα χθες, ο Κόρμπιν είχε πει πως θα συμφωνήσει να διεξαχθούν νέες εκλογές μόλις η άνω Βουλή, η Βουλή των Λόρδων, εγκρίνει το σχέδιο νόμου για να αποτραπεί το λεγόμενο no-deal Brexit. Δεν ξεκαθάρισε την ημερομηνία που θέλει να γίνουν οι εκλογές.

Εν τω μεταξύ, η Τερέζα Μέι ήταν από τα πρόσωπα που έκλεψαν την παράσταση. Με τον Μπόρις Τζόνσον να δέχεται την μία ήττα μετά την άλλη, δεν μπορούσε να κρύψει το χαμόγελό της και πολλές φορές οι κάμερες και τα φλας των φωτογράφων, στρέφονταν πάνω της.
Ενώ ο Μπόρις Τζόνσον φαινόταν να έχει περιέλθει σε δεινή θέση χθες, αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: «Ξέρει πώς να κερδίσει. Μην ανησυχείτε γι’ αυτόν, θα είναι εντάξει» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στον «φίλο» του Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια δηλώσεών του στον Λευκό Οίκο.

Ενώ διεξάγονταν οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, εκατοντάδες διαδηλωτές που εναντιώνονται στο Brexit συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα γύρω από το κοινοβούλιο, κρατώντας σημαίες της Ε.Ε. στα χέρια.

Με την κυβέρνηση των Τόρις να ετοιμάζεται πυρετωδώς για εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ ανακήρυξε το «τέλος της λιτότητας» ενώπιον του ημικυκλίου, εξαγγέλλοντας αύξηση των δημοσίων δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες και για τις υποδομές. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα εκταμιευθούν δύο δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του Brexit την επόμενη χρονιά, με την πρόσληψη τελωνειακών, τη βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια, τη χορήγηση υποστήριξης στις επιχειρήσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι συνέπειες του Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «λιγότερο σοβαρές» από ό,τι προβλεπόταν πέρυσι σε επιστολή του, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου. Ο θεσμός αναθεώρησε επί τα βελτίω, από λιγότερο από 8% σε λιγότερο από 5%, την πρόβλεψή του για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στην περίπτωση που το σενάριο no-deal γίνει πραγματικότητα, κυρίως χάρη στις «βελτιώσεις της προετοιμασίας» γι’ αυτό.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *