Search

Eπαμεινώνδας Φαρμάκης στον Αθήνα 9,84:»»Εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουμε τους ίδιους προμηθευτές σε καταυλισμούς προσφύγων, χωρίς διαγωνισμούς, να εισπράττουν -μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων- περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ κάθε δεκαπέντε ημέρες σίτισης.Πολλά από τα περίπου 600 ασυνόδευτα παιδιά στην Μόρια κακοποιούνται καθημερινά και ειδικά τα βράδια».

342

«Εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουμε τους ίδιους προμηθευτές σε καταυλισμούς προσφύγων, με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμούς, να εισπράττουν -μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων- περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ ,κάθε δεκαπέντε ημέρες σίτισης» αποκάλυψε ο ιδρυτής της Human Rights 360, Eπαμεινώνδας Φαρμάκης μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη. «Μια μερίδα κακής ποιότητας φαγητού κοστίζει μέχρι και 5 ευρώ και οι συνθήκες διανομής είναι τριτοκοσμικές» πρόσθεσε . Περιγράφοντας τη φρίκη της Μόριας, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε και στα εξακόσια ασυνόδευτα παιδιά που υπάρχουν εκεί, μιλώντας ακόμα και για βιασμούς μέσα στο hot spot.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

(Το HumanRights 360 είναι μία νέα μη κυβερνητική οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι η προστασία και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των ευάλωτων πληθυσμών. Στο πλαίσιο αυτό, το Human Rights 360 υλοποιεί μία σειρά δράσεων ,όπως ένταξης προσφύγων, νομική βοήθεια και διεξαγωγή έρευνας για τον μεταναστευτικό πληθυσμό).

*ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ -ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ , ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

«Αν σκεφτείτε ότι η Τουρκία με 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες -μετανάστες έχει δεχθεί 6 δις κονδύλια και εμείς για 50 με 60 χιλιάδες μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα έχουμε λάβει 2 δις και μόνο το ποσό είναι σκανδαλώδες. Υπάρχει μεγάλη διαφθορά και κακοδιαχείριση στα πεδία της σίτισης ,της μεταφοράς και της φιλοξενίας των μεταναστών» επισήμανε ο κ. Φαρμάκης.

«Το 2017 καταθέσαμε στο ευρωκοινοβούλιο, μια αναφορά με στοιχεία που συγκεντρώσαμε Εμείς δεν είμαστε η αρμόδια αρχή για να κάνουμε τη διερεύνηση των ποινικών θεμάτων που ενδεχομένως έχουν προκύψει. Η OLAF (το αντίστοιχο ΣΔΟΕ της ΕΕ ) διερευνά την υπόθεση εδώ και ένα χρόνο και ζητάμε να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή η έρευνα , η οποία ξεκίνησε με βάση το αίτημα που είχαμε κάνει και εμείς στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτά τα κονδύλια έρχονται από την ΕΕ αποκλειστικά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αν γινόταν ορθολογική διαχείρισή τους θα μπορούσαν να ανακουφιστούν και τοπικές κοινωνίες στα νησιά και την ενδοχώρα, π.χ δεν έχει βελτιωθεί ένα δημόσιο Νοσοκομείο , μια κοινή δομή φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών και τοπικών και ροών που έρχονται στη χώρα μας. Και αυτό οφείλεται στην κακοδιαχείριση».

Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη «εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουμε στα νησιά τους ίδιους προμηθευτές, με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμούς, να εισπράττουν περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, κάθε δεκαπέντε ημέρες σίτισης, π.χ στη Μόρια ,με την αιτιολογία ότι πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση. Μια μερίδα φαγητού ,χείριστης ποιότητας κοστίζει μέχρι και 5 ευρώ. Φεύγουν μερίδες φαγητού από την Κόρινθο για να πάνε σε νησιά , με κακής ποιότητας φαγητό και οι συνθήκες διανομής είναι τριτοκοσμικές. Αν συγκρίνει κανείς επίσημα νούμερα από την Ύπατη Αρμοστεία θα δει μέχρι και 500% παραπάνω μερίδες να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, απ ότι χρειάζεται το συγκεκριμένο μήνα η δομή».

Και πρόσθεσε : «ευρωπαϊκά κονδύλια διαχειρίστηκαν τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής,Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Υγείας ,σε δεύτερο βαθμό. Και με την προηγούμενη κυβέρνηση εξαντλήσαμε όλα τα δυνατά μέσα και γι αυτό καταφύγαμε στις Βρυξέλλες. Με τη νέα κυβέρνηση έχουμε προσπαθήσει να το επικοινωνήσουμε .Βέβαια είναι ακόμα σχετικά νωρίς, αλλά τα προβλήματα αυξάνονται και η κατάσταση θα γίνει πάρα πολύ πιεστική. Συνεχίζεται η κακοδιαχείριση και η διαφθορά στα νησιά ,από εταιρείες σίτισης ,ενδεχομένως και από άλλους τομείς».

Όπως συμπλήρωσε : » Με την τελική έκθεση της ΟLAF πολλές από αυτές τις δαπάνες δεν θα αναγνωριστούν ως επιλέξιμες από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και είναι πιθανό να πιστωθούν στον εθνικό προυπολογισμό .Πρέπει να τιμωρηθούν υποδειγματικά οι υπεύθυνοι και βάση αυτής της έρευνας να δημιουργηθεί επιτέλους ένας ορθολογικός τρόπος διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Συνεχίζοντας τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ο κ. Φαρμάκης επισήμανε ότι «στο πεδίο της στέγασης υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπως στο Πόρτο Χέλι που φιλοξενούνται μετανάστες σε ξενοδοχεία ή άλλου είδους μορφές στέγασης και πληρώνονται υπέρογκα ποσά. π.χ πληρωνόντουσαν μέχρι και 100 ευρώ την ημέρα ένα δωμάτιο ,το οποίο είναι πολύ κακής ποιότητας. Αυτές οι δαπάνες συνεχίζονται και σήμερα ,σε μικρότερο όμως βαθμό ,γιατί έχει περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών που έρχεται στη χώρα μας.
Στο πεδίο της μετακίνησης βλέπουμε να νοικιάζονται πούλμαν για μεγάλο αριθμό μεταναστευτικού πληθυσμού, που δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ναυλωμένα πούλμαν που μεταφέρουν κάτω από 10 άτομα, ενώ αυτές οι ναυλώσεις έγιναν για 2.500 άτομα την ημέρα.
Στο υπουργείο Υγείας έχουν δοθεί -για ένα έτος- 25 εκατομμύρια και δεν έχουμε δεί πουθενά ιατρικό προσωπικό ,καμία ιατρική φροντίδα και μέριμνα».

Ο κ. Φαρμάκης περιγράφοντας τη φρίκη της Μόριας, αναφέρθηκε και στα εξακόσια ασυνόδευτα παιδιά που υπάρχουν εκεί, μιλώντας ακόμα και για βιασμούς μέσα στο hot spot. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Και η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ , δεν έχει καταφέρει να προστατεύσει σχεδόν 4000 ασυνόδευτα παιδιά. Τα μισά ζουν σε καλές συνθήκες και υπολογίζονται περίπου 600 παιδιά σε καταυλισμούς ,όπως στην Μόρια , όπου καταγγέλλονται πολλά περιστατικά κακοποίησης καθημερινά και ειδικά τα βράδια».

«Όλοι οι υπουργοί κάνουν μεγάλες εξαγγελίες, χωρίς αποτέλεσμα γι αυτά τα παιδιά. Είμαστε μια χώρα που δέχεται 25 με 30 εκ τουρίστες κάθε χρόνο ,αλλά δεν μπορείς να φιλοξενήσει 2000 παιδιά ,σε συνθήκες ασφάλειας» κατέληξε ο Ιδρυτής της HumanRights 360 Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *