back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Η παραίτηση του Τζο Τζόνσον και η σημασία της για τον πρωθυπουργό – αδελφό του κυριαρχεί στις βρετανικές εφημερίδες.

Στη Βρετανία: Η παραίτηση του Τζο Τζόνσον και η σημασία της για τον πρωθυπουργό – αδελφό του κυριαρχεί στις βρετανικές εφημερίδες.
Ο Guardian χαρακτηρίζει την παραίτηση “ένα εξαιρετικό πλήγμα” για τον ίδιο τον πρωθυπουργό αναφέρει σε τίτλο: “Παραιτούμαι. Ο Τζο Τζόνσον βάζει τη χώρα μπροστά από την οικογένεια”. Η εφημερίδα αναφέρει “η δραματική κίνηση του νεότερου Τζόνσον… πλήττει το Συντηρητικό κόμμα και δείχνει να χτυπά σοβαρά τον πρωθυπουργό”
Η i αναφέρει ότι “ο πρωθυπουργός αμύνεται καθώς ο αδελφός του φεύγει από το κυβερνητικό σχήμα”, λέγοντας ότι “ο Τζο παραιτείται από πρωθυπουργός και βουλευτής, λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρει ισορροπία μεταξύ “της αφοσίωσης προς την οικογένεια και του εθνικού συμφέροντος”
Η Mirror έχει μια φωτογραφία του Μπόρις, της Ρέιτσελ και του Τζο Τζόνσον έχοντας ως τίτλο: “Ακόμα και η ίδια η οικογένεια του δεν τον εμπιστεύεται” Η εφημερίδα αναφέρει ότι “η ίδια η οικογένεια του Μπόρις του γυρνά την πλάτη για το σχέδιο του να βγει η χώρα χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε” ενώ φιλοξενεί δήλωση της Ρέιτσελ, αδελφής του πρωθυπουργού που τον καλεί “να ξεκαβαλίσει το καλάμι”
O τίτλος των FT “Νέο πλήγμα για τον Τζόνσον μετά την παραίτηση του αδελφού του” ενώ προσθέτουν “η κρίση γύρω από το Brexit κλιμακώνεται μετά την παραίτηση του νεότερου αδελφού του από την κυβέρνηση”
Η Evening Standard “πλήγμα για τον Bojo καθως το αδελφάκι του ο Τζο παραιτείται”
Άλλες εφημερίδες επικεντρώνονται στις καθυστερήσεις γύρω απο το Brexit και στις πιθανές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου. Η Telegraph αναφέρει ‘Το Εργατικό Κόμμα επεξεργάζεται σχέδιο για να καθυστερήσει τις εκλογές έως τον Νοέμβριο” προσθέτοντας ότι “ο ηγέτης των Εργατικών πιστεύει ότι μπορεί να παγιδεύσει τον Τζόνσον αρνούμενος να συμφωνήσει στην προτεινόμενη ημερομηνία αναγκάζοντας τον να αναζητήσει χρονική παράταση για το Brexit πριν απο τις εκλογές”
Οι Times στον ίδιο τόνο αναφέρουν “Όχι σε εκλογές έως ότου πάρει παράταση το Brexiτ” Μια σκληρή μέρα για τον κ Τζόνσον προσθέτει σχετικά με την παραίτηση του αδελφού του.
Η Express δίνει έμφαση στη δήλωση του Τζόνσον πως “καλύτερα να πεθάνω σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit”. Η εφημερίδα αναφέρει πως πρόκειται για μια δήλωση αντεπίθεσης στην οποία “ο πρωθυπουργός επέμενε ότι δεν θα επιτρέψει στους βουλευτές να τον αναγκάσει να πάει στις Βρυξέλλες και να ζητήσει καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε”
Η μάχη για το πότε θα φύγει το ΗΒ από την Ε.Ε κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας, έχει παραλύσει το κοινοβούλιο και έχει διασπάσει το κυβερνών κόμμα αλλά και τους Εργατικούς απειλώντας την ακεραιότητα της Βρετανίας σχολιάζει το Politico.

Για Κομισιόν: Η Τρίτη είναι η μέρα της Φον ντερ Λάιεν καθώς θα παρουσιάσει το προτεινόμενο απο εκείνη Κολλέγιο των Επιτρόπων. Τελικά η Ιταλία πρότεινε χθες υποψήφιο Επίτροπο τον Πάολο Τζεντιλόνι. “Αγαπώ την Ιταλία και την Ευρώπη και είμαι περήφανος για το καθήκον που αναλαμβάνω” δήλωσε μέσω Twitter. Ένας 64χρονος αριστοκράτης που προέρχεται από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Ιταλίας – και που ζει σε παλάτι- ο Τζεντιλόνι έχει καλές διασυνδέσεις με το Βερολίνο και το Παρίσι. Ο Τζεντιλόνι μιλά πολύ καλά Γαλλικά και Αγγλικά και μάλλον θα αναλάβει σημαντικό χαρτοφυλάκιο σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και αυτό γιατί πρόκειται για τον δεύτερο κατά σειρά πρώην πρωθυπουργό μετά τον Βάλντις Ντομπρόφσκις από τη Λετονία.
Πρεμιέρα για τον Σαρλ Μισέλ: “Η Ε.Ε πρέπει να ενεργήσει γενναία και με σιγουριά” για να αποφύγει να γίνει θύμα των εμπορικών πολέμων του Ντ. Τραμπ ώστε να υπερασπιστεί “τα συμφέροντα και τις αξίες” εναντίον μιας ολοένα και ισχυρότερης Κίνας και να αντιμετωπίσει συνεχιζόμενες απειλές ασφάλειας από τη Ρωσία δήλωσε χθες ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. “Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ε.Ε θα πρέπει να παίξει εναν ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο” είπε “Αν δεν το κάνει θα βρεθούν άλλοι να το κάνουν και θα έχουν κίνητρο τα δικά τους συμφέροντα όχι τα δικά μας” είπε. Αναλαμβάνει το νέο του πόστο την 1η Δεκεμβρίου, έως τοτε θα είναι πρωθυπουργός του Βελγίου.

Στη Γερμανία: “Η πλειοψηφία όχι μόνο στηρίζει τη Μέρκελ θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία της” αναφέρει η DW. Η πλειοψηφία των Γερμανών δηλώνουν ότι στηρίζουν την Άγκελα Μερκελ και θα ήθελαν να τη δουν να ολοκληρωνει τη θητεία της έως το 2021, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD. Τα αποτελέσματα έρχονται λίγο μετά τις εκλογές σε Βραδεμβούργο και Σαξονία. Η Μέρκελ απολαμβάνει πάντως τη στήριξη του 56% και είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας με τον Χάικο Μαας, ΥΠΕΞ να έρχεται δεύτερος με 43%. Για το 58% των Γερμανών η Μέρκελ είναι ο λόγος που θεωρούν ότι η χώρα πάει καλά παρά τις διάφορες και διαφορετικές κρίσεις παγκοσμίως. Πρόκειται για ψηφοφόρους και άλλων κομμάτων με εξαίρεση αυτούς του AfD που διαφωνούν μαζί της σε ποσοστό 78%.

Στη Ρωσία: “Πού είναι ο Πούτιν;” αναρωτιέται το Politico. Οι ψηφοφόροι στη Μόσχα θα οδηγηθούν στις κάλπες την Κυριακή για τις τοπικές εκλογές, αλλά όταν θα δουν τα ψηφοδελτια τους δεν θα βρουν ούτε έναν υποψήφιο απο το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν “Ενωμένη Ρωσία” Αντί ψηφοδελτιου θα βρουν σειρά υποψηφίων “ανεξάρτητων” που προερχονται από την Ενωμένη Ρωσία σε μια προσπάθεια τους να μην επηρεαστούν από την ολοένα μειούμενη δημοτικότητα του κόμματος του Ρώσου προέδρου.

Στην Ουγγαρία: “Ο Βίκτορ Όρμπαν προωθεί την αναπαραγωγή… ως αντίδοτο στην μεταναστευτική πολιτική” αναφέρει το Guardian. “Αναπαραχθείτε…γιατί χανόμαστε” είναι το βασικό μηνυμα που εξέπεμψαν ηγέτες από την κεντρική Ευρώπη στους ολοένα και συρρικνούμενους πληθυσμούς τους. Δεξιες κυβερνήσεις ήδη σε όλη την Ευρώπη προωθούν πολιτικές με τίτλους όπως “η οικογένεια πρώτα” με κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας διοργάνωσε διεθνές συνέδριο για το δημογραφικό πρόβλημα αυτή την εβδομάδα που το παρακολούθησαν διάφοροι ηγέτες και αποστολές από δεκάδες χώρες σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι εν λόγω πολιτικές. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε ότι ήταν αδιανόητο για τη χώρα του που έχει πληθυσμό κάτω από 10 εκ να βιώνει ολοένα και μικρότερους αριθμούς γεννήσεων και μετανάστευση συγχρόνως Ούγγρων …καθώς έτσι ο λαός του θα εξαφανιστεί. Ο Όρμπαν που έχει πολιτευτεί με αντι-μεταναστευτική ρητορική δηλωσε ότι άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί βλέπουν τη μετανάστευση ως λύση κάτι που απορρίπτει δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ακροδεξιά θεωρία της “Μεγάλης Αντικατάστασης”. “Αν η Ευρώπη δεν θα κατοικείται στο μέλλον απο Ευρωπαίος και το παίρνουμε αυτό ως δεδομένο μιλάμε για ανταλλαγή πληθυσμών ώστε να αντικατασταθούν οι Ευρωπαίοι με άλλους” είπε. “Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που θέλουν αντικατάσταση των πληθυσμών για ιδεολογικούς και άλλους λόγους”.

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα