back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Διαβάστε επίσης

Ο «ιδρυτής πατέρας» και πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως «ο σύντροφος Μουγκάμπε» υπήρξε προσωπικότητα-«εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Η οικογένεια του Μουγκάμπε επιβεβαίωσε ότι ο πρώτος ηγέτης της χώρας μετά την ανεξαρτησία, που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, απεβίωσε, μετέδωσε το BBC.

Ο Μουγκάμπε ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διευκρίνισε πως ο πρώην πρόεδρος -και πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση-πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ο Μουγκάμπε εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα