back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε επαγρύπνηση για τον ιό του δυτικού Νείλου- Μέτρα από το υπ.Υγείας

Διαβάστε επίσης

Σε εγρήγορση τέθηκε το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, αλλά και ειδικών επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αποφασίστηκε σειρά δράσεων για τον έλεγχο και περιορισμό του ιού.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου του υπουργείου Υγείας, ο κ. Κικίλιας αποφάσισε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το όργανο αυτό θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019, που είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), και θα σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα για το 2020, τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών.

Οι ειδικοί αλλά και το υπουργείο Υγείας εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς τονίζεται ότι στην παρούσα περίοδο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τα σοβαρά περιστατικά της νόσου είναι μειωμένα κατά 31%.

Να σημειωθεί ότι κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, είναι αναμενόμενη η εκδήλωση του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Το υπουργείο Υγείας, ενισχύει επιπλέον την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενώ οι αρχές δημόσιας υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση, εφαρμόζοντας σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές δημόσιας υγείας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα