back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φοροελαφρύνσεις, κίνητρα για επενδύσεις, μέτρα για τα εργασιακά ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο Κυρ. Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης

Φοροελαφρύνσεις, έναρξη μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα για τα εργασιακά, ηλεκτρονική έκδοση νέων συντάξεων, πρωτοβουλιες για την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και μέτρα για ένα ψηφιακό κράτος περιλαμβάνει το σχέδιο για την ανάπτυξη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο στην ΔΕΘ.

Σε ότι αφορά την φορολογική πολιτική ανακοίνωσε σειρά μέτρων που, όπως είπε, θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020:

  • Διατήρηση του αφορολόγητου και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22%.
  • Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24% και των μερισμάτων από 10% σε 5%.
  • Φόρο στα νέα αγροτικά σχήματα 10% και άμεση προώθηση στη Βουλή νέου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  • Αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές
  • Έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.
  • Μεσοπρόθεσμη, αλλά όχι εντός του 2020, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
  • Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
  • Παροχή πρόσθετου αφορολόγητου 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
  • ‘Διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς», το οποίο θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Ασφαλιστικές εισφορές

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινά από 1η Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Όπως είπε, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα., αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με τη μείωση των εισφορών οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους, αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο.

Εργασιακά

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα εργασιακά λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Υποστήριξε ωστόσο ότι η συζήτηση γύρω από τα εργασιακά γίνεται συχνά πεδίο ανακύκλωσης ξεπερασμένων ιδεοληψιών και πρόσθεσε ότι η αλήθεια είναι πως η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα:

Με στόχο την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, ανακοίνωσε την θέσπιση αμέσως προσαύξησης στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.
Παράλληλα προανήγγειλε αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ίδρυση και Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες, εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου., καθως και ότι από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.

Εξήγγειλε επίσης κατάργηση της γραφειοκρατίας στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τέλος υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση στο χώρο του υπουργείου Εργασίας θα είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%.
Μέχρι τότε -όπως είπε – θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια, και ότι δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις στον τουρισμό , με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα. Έδωσε επίσης έμφαση στην ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης και υπογράμμισε ότι καθιερώνονται άμεσα ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.

Παράλληλα, για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας καθώς και ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση και στη ψηφιακή πραγματικότητα τονίζοντας την ανάγκη ενός ψηφιακού κράτους που θα είναι γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη.Δεσμεύτηκε μάλιστα η χώρα από 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στους ψηφιακούς δείκτες να βρεθεί εντός τετραετίας στον μέσο όρο της Ένωσης ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Εξήγγειλε στο πλαίσιο αυτό θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους, ενώ προανήγγειλε ότι πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες που- όπως είπε- δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενη «απομακρυσμένη ταυτοποίηση» ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτί ή την δουλειά.

Γνωστοποίησε επίσης ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα είναι διαθέσιμη και η πιλοτική μορφή της ηλεκτρονικής πύλης GOV.GR, μιας γέφυρας αλληλεπίδρασης πολίτη και κράτους όπου σε πρώτο επίπεδο, θα συγκεντρωθούν εκεί όλες οι υπηρεσίες που είναι ήδη διαθέσιμες από άλλες πλατφόρμες και σταδιακά η πύλη αυτή, με εφαρμογή και στα κινητά, θα αποτελέσει την κύρια επαφή του πολίτη με το κράτος.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στις αρχές του 2020, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την εθνική στρατηγική για τα δίκτυα 5G με δημοπράτηση του σχετικού φάσματος μέχρι το τέλος του 2020.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες σε μία Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου όπως είπε, η οποία θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα.
Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπη, αλλά μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. .

“Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέμεινε ότι με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε ότι αφορά τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν πως η πολιτική της κυβέρνησης συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις : “δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε”.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι το ετήσιο σχέδιο που παρουσίασε το στη φετινή ΔΕΘ θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “από φέτος -και για τα επόμενα χρόνια- το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων, αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας”.

Μέτρα για τα μακεδονικά προϊόντα και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

Προτεραιότητά μας, είναι η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για αυτά, ανέφερε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι αυτό που θα δηλώνει, πλέον, χωρίς αμφιβολίες, την ποιότητα και την προέλευσή τους, απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε προϊόντα της Κρήτης. Και θα δώσει νέα ώθηση στα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού».

Μέτρα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας από την ανάπλαση της ΔΕΘ, στην οποία είχε αναφερθεί και από το βήμα της Βουλής.

«Δεσμεύομαι ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα και στις αρχές του 2020 θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Στο διάστημα 2020-2021 θα είναι έτοιμες οι μελέτες και θα αναζητηθεί το μικτό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει και θα ξεκινήσει την επένδυση. Με ταχύ ρυθμό προχωρούν και οι νομοθετικές πράξεις για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec». Ένα νέο πάρκο καινοτομίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ, σημείωσε: “είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε το σχέδιο ανάπλασης των εγκαταστάσεών του και της γύρω περιοχής. Και περιμένουμε την ωρίμανση των σχετικών μελετών από τη διοίκηση του ομάδας ως φορέα υλοποίησης του έργου”.

Την ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 84η ΔΕΘ σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα