back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φ. Γεννηματά από το Βελλίδειο: Ανάπτυξη, με κέρδη για τους εργαζόμενους

Διαβάστε επίσης

Εθνικό σχέδιο χωρίς εθνική συνεννόηση δεν υφίσταται. Εθνική συνεννόηση με ανοιχτές πληγές δεν νοείται, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Η κ. Γεννηματά αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο Σχέδιο Ελλάδα αναφερόμενη σε λύσεις με προοδευτικό πρόσημο, εστίασε σε 5 προτάσεις μεταξύ αυτών και η μείωση των πρωτγογενών πλεονασμάτων, που μπορούν-όπως τόνισε-να συμβάλλουν καθοριστικά στην Ανάπτυξη με Κοινωνική Συνοχή και Δικαιοσύνη. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ομερτά και ενοχικό πολιτικό deal. Την από κοινού συγκάλυψη των ευθυνών για την κρίση και την διαχείριση της. «Σου χαρίζομαι για το 2004- 2009, μου χαρίζεσαι για το 2015, πατσίσαμε!», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Γεννηματά λέγοντας οτι προσπαθούν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ο στόχος είμαστε εμείς. Η Φ. Γεννηματά επέμεινε επαναφέροντας την πρόταση του ΚΙΝΑΛ να εξεταστεί αναλυτικά όλη η περίοδος από την είσοδο της χώρας στο ευρώ μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση δεν έχει συνολικό σχέδιο

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι δεν έχει συνολικό σχέδιο και οτι υποχώρησε έναντι των δανειστών όσο αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. “Χθες στην ομιλία του ο κ.Μητσοτάκης, ουσιαστικά άφησε στη κ.Λαγκάρντ τη διαπραγμάτευση. Πρωτοφανής παραδοχή αδυναμίας , από μια Κυβέρνηση που απαράδεκτα αντιλαμβάνεται ως επαιτεία ,τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας” επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ οτι δεν έχουν καμιά μεταρρυθμιστική πρόταση και οτι οικοδομούν το νέο συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος της δεξιάς. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, το απέδειξαν με την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο Πρωθυπουργικό γραφείο με την επιλογή κομματικών Γενικών Γραμματέων.

Όσο για την περιβόητη “αριστεία”-όπως είπε η Φ. Γεννηματά- απεδείχθη λόγια του αέρα, διορίζουν τους εκλεκτούς τους χωρίς προσόντα ακόμα και σε σημαντικές θέσεις εθνικής ευθύνης. Είμαστε καθαρά απέναντι στην συντηρητική πολιτική που πρεσβεύουν, ξεκαθάρισε η κ. Γεννηματά επαναλαμβάνοντας οτι η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Οι όψιμες αναφορές του κ. Μητσοτάκη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν κάνουν τη δεξιά, που βαρύνεται με το ανάθεμα σε βάρος του, κέντρο, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Αναφερόμενη στο ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση η κ. Γεννηματά προειδοποίησε: «Θέλω να επαναλάβω, ότι δεν είναι ώρα για παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο, που οδηγούν σε άγονες διχαστικές αναμετρήσεις του τύπου ‘τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’. Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, ότι η τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, θα μας βρει δυναμικά απέναντι».

Πυρά κατά Τσίπρα

Η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε πυρά και κατά του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας οτι αυτός άνοιξε το δρόμο στην αυτοδυναμία της ΝΔ. Απέτυχε ως δήθεν «κυβερνώσα πρώτη φορά αριστερά» να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου και της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί-όπως συμπλήρωσε-ενσωμάτωσε την Καραμανλική συνιστώσα στην καρδιά της Αριστέρας, γιατί νοιάστηκε περισσότερο να διαλύσει την κεντροαριστερά, παρά να την ενστερνιστεί, όπως σήμερα διατείνεται. Όπου και να αποφασίσει να τοποθετήσει το κόμμα του ο κύριος Τσίπρας, όποια ταμπέλα και να θεωρήσει βολική, η πραγματικότητα είναι πως στην ούγια θα γράφει «λαικισμός-τυχοδιωκτισμός»!, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτόνομη πορεία ΚΙΝΑΛ

Με αφορμή και τις επικρίσεις του τελευταίου διαστήματος εκ των έσω η κ. Γεννηματά υπεραμύνθηκε του ενιαίου φορέα λέγοντας: Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι, φίλοι και εχθροί καθημερινά με μας ασχολούνται! Γιατί η αλήθεια είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει καθιερωθεί, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Επανέλαβε οτι έχει χαράξει αυτόνομη πορεία. Έχει ταυτότητα, την οποία προσδιόρισε ως ένα κόμμα σοσιαλιστικό, πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, πολιτικά φιλελεύθερο, που εκφράζει τις προσδοκίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων Ελλήνων.

5 προτάσεις για Ανάπτυξη με Κοινωνική Συνοχή και Δικαιοσύνη

Πρώτος στόχος: Να πετύχουμε την μείωση των υποχρεώσεων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ. Η κ. Γεννηματά υπενθύμισε οτι το ΚΙΝΑΛ εδώ και τρία χρόνια ζητά να μειωθεί ο στόχος στο 2% του ΑΕΠ, για να δοθεί μια ανάσα στις επενδύσεις και να μειωθεί η υπέρογκη φορολογία. “Ο μεν κ. Τσίπρας δεν το αμφισβήτησε ποτέ, αφού ήταν άλλωστε και το πολιτικό του παιδί από την τυχοδιωκτική πολιτική που ακολούθησε το 2015.

Ο δε κ. Μητσοτάκης δεν τολμούσε να το αναδείξει μήπως και τον μαλώσουν και στις πρόσφατες επισκέψεις του ούτε καν το ζήτησε από τους εταίρους μας.Είναι καιρός να αφυπνιστούν και οι δύο από τις μικροπολιτικές αυταπάτες τους και να συνταχθούν με την μαχητική θέση του ΚΙΝΑΛ για άμεση μείωση του στόχου και άμεση ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.

Δεύτερος στόχος: Να πάρουμε ξανά τον έλεγχο του Υπερταμείου, μετατρέποντάς το σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε το 2015, αυτό που όλες οι εως τότε Ελληνικές Κυβερνήσεις, είχαν απορρίψει, δήλωσε η κ.Γεννηματά και τώρα ο κ. Μητσοτάκης σιωπά, ουσιαστικά συνυπογράφει με την σειρά του τις κατάπτυστες συμφωνίες.

Τρίτος στόχος: Να στηρίξουμε την Ελληνική Μικρομεσαία επιχείρηση , για να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Να δημιουργήσει πολλές και ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε οτι το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες και ανταγωνιστικότερες, με την πρόταση για ένα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής», που θα αξιοποιεί δημιουργικά όλες τις νέες δυνατότητες που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Τέταρτος στόχος: Η στήριξη των Εργαζομένων και των ανέργων

Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο δικός μας δρόμος, δήλωσε η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας οτι το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει πρωτοβουλίες συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων. Προανήγγειλε μάλιστα την κατάθεση σύντομα συγκεκριμένης πρότασης για την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων στον ελληνικό χώρο, παραπέμποντας σε σχετικά παραδείγματα σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Πρέπει να αποτελέσει υποχρέωση σε όλες τις μεγάλες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται με προνομιακούς όρους από το τραπεζικό σύστημα ή από δημόσιους πόρους. Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για κρυφή ατζέντα στα εργασιακά.

Πέμπτος στόχος: Η βιώσιμη ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Τέλος, η κ. Γεννηματά γνωστοποίησε οτι το ΚΙΝΑΛ επεξεργάζεται και θα παρουσιάσει σύντομα ένα επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Αναγέννησης, ελληνικής ιδιοκτησίας και εφαρμογής, -όπως τόνισε-με έμφαση στις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις, την μαζική απασχόληση, την απελευθέρωση των κρυμμένων δυνατοτήτων και ευκαιριών της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας οτι αυτή θα είναι και η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα