Search

Οδηγίες για την παροχή γευμάτων σε Βρεφονηπιακούς – Παιδικούς Σταθμούς

232

Συστηματικούς ελέγχους ξεκινάει ο ΕΦΕΤ στους Βρεφονηπιακούς- Παιδικούς Σταθμούς καθώς και στα Κέντρα Προσχολικής Αγωγής σε όλη την χώρα. Στόχος του Φορέα είναι να παρέχονται ασφαλή τρόφιμα σε βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά την παροχή γευμάτων.

Μεταξύ άλλων για την υγιεινή προετοιμασία των τροφίμων:

-Να προετοιμάζονται τα νωπά τρόφιμα και αυτά του υψηλού κινδύνου σε ξεχωριστούς χώρους με καθαρό εξοπλισμό.

-Να αποφεύγεται η προετοιμασία με γυμνά χέρια.

-Ο χειρισμός των τροφίμων στην προετοιμασία , ιδίως των ευπαθών, πρέπει να είναι προσεκτικός και σύντομος.

-Να μην μένουν τα τρόφιμα για μεγάλο διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

-Πλύσιμο χεριών και επιφανειών εργασίας τακτικά και ιδιαίτερα όταν γίνεται αλλαγή τροφίμων.

-Να αντικαθίσταται ο εξοπλισμός που έχει φθαρεί.

Οδηγίες για το σωστό πλύσιμο των τροφίμων:

-Συνιστώνται διαφορετικοί νεροχύτες για το πλύσιμο τροφίμων και λάντζας, ενώ καλό θα ήταν να υπάρχει και ξεχωριστός νεροχύτης για το πλύσιμο του κοτόπουλου.

-Να πλένονται σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά χρησιμοποιώντας ξύδι και άφθονο νερό πριν να καθαρισθούν.

Οδηγίες για την σωστή απόψυξη των τροφίμων:

-Κατεψυγμένα κρέατα, κοτόπουλα και ψάρια αποψύχονται στο ψυγείο αρκετές ώρες πριν να μαγειρευτούν, ή με χρήση άφθονου τρεχούμενου νερού ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

-Δεν πρέπει να καταψύχονται ξανά τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί.

-Να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση τακτικά των χώρων, των επιφανειών και τα μέσων απόψυξης.

Οδηγίες για την σωστή θερμική επεξεργασία των τροφίμων:

-Να μαγειρεύονται τα τρόφιμα στην σωστή θερμοκρασία.

-Να ανακατεύεται το φαγητό τακτικά κατά το μαγείρεμα ώστε το ψήσιμο να είναι ομοιόμορφο.

-Να σκεπάζονται τα σκεύη με καθαρά καπάκια.

-Να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελαιόλαδο, το οποίο συστήνεται να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος.

Γιώργος Σάτρας

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *