Συστηματικούς ελέγχους ξεκινάει ο ΕΦΕΤ στους Βρεφονηπιακούς- Παιδικούς Σταθμούς καθώς και στα Κέντρα Προσχολικής Αγωγής σε όλη την χώρα. Στόχος του Φορέα είναι να παρέχονται ασφαλή τρόφιμα σε βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά.
Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά την παροχή γευμάτων.
Μεταξύ άλλων για την υγιεινή προετοιμασία των τροφίμων:
-Να προετοιμάζονται τα νωπά τρόφιμα και αυτά του υψηλού κινδύνου σε ξεχωριστούς χώρους με καθαρό εξοπλισμό.
-Να αποφεύγεται η προετοιμασία με γυμνά χέρια.
-Ο χειρισμός των τροφίμων στην προετοιμασία , ιδίως των ευπαθών, πρέπει να είναι προσεκτικός και σύντομος.
-Να μην μένουν τα τρόφιμα για μεγάλο διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
-Πλύσιμο χεριών και επιφανειών εργασίας τακτικά και ιδιαίτερα όταν γίνεται αλλαγή τροφίμων.
-Να αντικαθίσταται ο εξοπλισμός που έχει φθαρεί.
Οδηγίες για το σωστό πλύσιμο των τροφίμων:
-Συνιστώνται διαφορετικοί νεροχύτες για το πλύσιμο τροφίμων και λάντζας, ενώ καλό θα ήταν να υπάρχει και ξεχωριστός νεροχύτης για το πλύσιμο του κοτόπουλου.
-Να πλένονται σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά χρησιμοποιώντας ξύδι και άφθονο νερό πριν να καθαρισθούν.
Οδηγίες για την σωστή απόψυξη των τροφίμων:
-Κατεψυγμένα κρέατα, κοτόπουλα και ψάρια αποψύχονται στο ψυγείο αρκετές ώρες πριν να μαγειρευτούν, ή με χρήση άφθονου τρεχούμενου νερού ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
-Δεν πρέπει να καταψύχονται ξανά τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί.
-Να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση τακτικά των χώρων, των επιφανειών και τα μέσων απόψυξης.
Οδηγίες για την σωστή θερμική επεξεργασία των τροφίμων:
-Να μαγειρεύονται τα τρόφιμα στην σωστή θερμοκρασία.
-Να ανακατεύεται το φαγητό τακτικά κατά το μαγείρεμα ώστε το ψήσιμο να είναι ομοιόμορφο.
-Να σκεπάζονται τα σκεύη με καθαρά καπάκια.
-Να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελαιόλαδο, το οποίο συστήνεται να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος.
Γιώργος Σάτρας