back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το ταξίδι του Βρετανού πρωθυπουργού στο Δουβλίνο την ώρα που το Παρίσι αρνείται να δώσει παράταση στις συνομιλίες ΗΒ – Ε.Ε για το Brexit είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Στη Βρετανία:

Οι Times αναφέρουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε τους υπουργούς του ότι θα αναζητήσει καθυστέρηση για το Brexit από την Ε.Ε αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι θα πρέπει να σεβαστεί την νομοθεσία που προβλέπει “μπλόκο” σε έξοδο χωρίς συμφωνία. Η εφημερίδα αναφέρει πως αυτή η μεταστρφοή του πρωθυπουργού οφείλεται σε προειδοποιήσεις που δέχθηκε από υπουργούς του ότι “δεν θα μπορέσουν να τον στηρίξουν αν πάει κόντρα στη δικαστική απόφαση”
Η ιστοσελίδα BuzzFeed δημοσίευσε ένα μήνυμα που εμφανίστηκε σε μια ομάδα Συντηρητικών βουλευτών στο WhatsApp που δείχνει ωστόσο ότι κάποιοι παρότρυναν τον Τζόνσον να παραβιάσει το νόμο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με το Brexit. Ωστόσο δέχθηκαν αυστηρή προειδοποίηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ ότι “η κυβέρνηση παρακολουθεί και σέβεται το κράτος δικαίου υπό οποιαδήποτε συνθήκη”.
Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση απειλεί να ασκήσει βέτο σε νέα παράταση του Brexit λόγω της “ανησυχητικής” έλλειψης προόδου στις πρόσφατες συνομιλίες. Ενδεικτική της αναταραχής που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι η στάση του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος τόνισε την έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων από τη βρετανική πλευρά ως εναλλακτικές στο βρετανικό backstop. “Είναι πολύ ανησυχητικό”, σχολίασε ο Λεντριάν. “Οι Βρετανοί πρέπει να μας πουν επιτέλους τι ακριβώς θέλουν”. Οταν ρωτήθηκε εάν μια πιθανή παράταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου είναι εφικτή, ο Λεντριάν τόνισε πως η υπομονή της ΕΕ έχει αρχίσει και εξαντλείται. “Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό, δηλαδή να παρατείνουμε το χρονοδιάγραμμα, κάθε τρεις μήνες”, ανέφερε. Ο πρόσφατος νόμος της βρετανικής Βουλής αναφέρει την παράταση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα επισκεφθεί σήμερα το Δουβλίνο στην πρώτη του απευθείας συνάντηση με τον ιρλανδό ομόλογό του, Λέο Βαράντκαρ την ώρα που στο Λονδίνο του κοινοβούλιο θα ολοκληρώνει τη διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου, που θα αναγκάζει τον Τζόνσον να αναζητήσει παράταση της χρονικής περιόδου των διαπραγματεύσεων αν αποτύχει να εξασφαλίσει μια συμφωνία ‘διαζυγίου” με την Ε.Ε έως τις 31 Οκτωβρίου, κάτι για το οποίο ο ίδιος επιμένει ότι δεν θα κάνει.

Αντιθέτως ο Τζόνσον εξακολουθεί να θέλει πρόωρες εκλογές, αναφέρει το Politico. Η απαίτηση του Τζόνσον για αλλαγές της συμφωνίας για το Brexit έχει ωστόσο προκαλέσει την σκλήρυνση των θέσεων του Δουβλίνου και απόλυτη δέσμευσή του στη συμφωνία. “Καθώς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, έτσι χάθηκε και η όρεξη να ικανοποιήσουμε το ΗΒ, κάτι που οδήγησε σε ενότητα όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ιρλανδίας πίσω απο τις κόκκινες γραμμές μας” αναφέρουν.Την ίδια ώρα, οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ βρετανών και ευρωπαίων διαπραγματευτών την Παρασκευή ήταν “καταστροφικές” αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος με τους Βρετανούς να μην παρουσιάζουν καμία νέα πρόταση.
Στο μεταξύ, “σεισμό” προκάλεσε και η απόφαση της Άμπερ Ραντ να παραιτηθεί απο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω του τρόπου που ο πρωθυπουργός χειρίζεται το Brexit.

Για Ελλάδα:

“Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Μητσοτάκης ζητά περικοπές σε φόρους και μεταρρυθμίσεις” αναφέρουν οι FT. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε περικοπές φόρων και δομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την επανοικοδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας με τους επενδυτές μετά από τρια προγράμματα διάσωσης και μια 8χρονη περίοδο ύφεσης. “Η Ελλάδα γύρισε σελίδα” είπε σε ομιλία του στη ΔΕΘ, το Σάββατο “δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ε.Ε, είμαστε μια χωρα με αυτοπεποίθηση τώρα”. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα – πριν από την αποπληρωμή των χρεών – ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020 όπως έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους δανειστές. Ο κ Μητσοτάκης ελπίζει ότι εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 θα μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ απελευθερώνοντας κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις.

“Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απορρίπτει τις απειλές της Τουρκίας και ζητά διάλογο” αναφέρει η DW. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ισχυρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας του να μην απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε. Τα σχόλια του Μητσοτάκη ακολουθησαν τη δήλωση Ερντογάν την Πέμπτη όπου είπε ότι η Άγκυρα θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, εαν η Τουρκία δεν εξασφαλίσει περισσότερη οικονομική βοήθεια ώστε να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συναντήσει τον Ερντογάν προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί μια συμφωνία με την Ε.Ε αλλά “χωρίς απειλές”. Ο Μητσοτάκης άλλωστε ζήτησε και από τις χώρες της Ε.Ε που δεν κάνουν αρκετά να αντιμετωπίσουν από κοινού την αύξηση των προσφύγων. “Δεν είναι δυνατόν για μια χώρα να αρνηθεί να δεχθεί 50 ή 100 παιδιά” είπε. “Κάποια κράτη – μέλη θέλουν τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης κίνησης εντός της Ε.Ε λόγω της συνθήκης Σέγκεν, αλλά αρνούνται να μοιραστούν το βάρος”

Να πλημμυρίσει την Ευρώπη με 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες προειδοποίησε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στη Μαλάτια, εάν η Τουρκία δεν βοηθηθεί οικονομικά και γεωστρατηγικά στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία. «Αν σε αυτό τον αγώνα μας δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους 3.650.000 πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και τους 2.000.000 ανθρώπους που θα φτάσουν στα σύνορά μας από το Ιντλίμπ. Εμείς θέλουμε να μπούμε ανατολικά του Ευφράτη και να εγκαταστήσουμε εκεί ένα εκατομμύριο άτομα», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν αναφερόμενος στον στόχο του να στήσει ζώνη ασφαλείας στην περιοχή, ώστε να εγκατασταθούν εκεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Για Τουρκία – ΗΠΑ:

Ξεκίνησαν χθες το πρωί οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, σε τομέα που αναμένεται να μετατραπεί σε “ζώνη ασφαλείας” αναφέρει η DW. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έξι τουρκικά θωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα για να συναντηθούν στη Συρία με τον αμερικανικό στρατό για την πρώτη τους κοινή περιπολία, στο πλαίσιο τηςσυμφωνίας που έχει συναφθείαπό τις 7 Αυγούστου. Το πρακτορείο Reuters επίσης ανέφερε ότι τουρκικά στρατιωτικά εξοπλισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη βορειοανατολική Συρίαγια να αρχίσουν τις προγραμματισμένες κοινές περιπολίες ΗΠΑΤουρκίας. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία αυτή μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προβλέπει την εγκαθίδρυση μίας ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στην τουρκική μεθόριο καιτις ζώνες στη Συρία, που ελέγχονται από την -υποστηριζόμενη από την Ουάσιγκτον- κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανατολικά του Ευφράτη. Λίγες μόλις ώρες αφότου ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ ΤαγίπΕρντογάν είπε πως η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν συνεχείς διαφωνίες σχετικά με την εγκαθίδρυση της σχεδιαζόμενης “ζώνης ασφαλείας”. “Διαπραγματευόμαστε με τις ΗΠΑ για τη ζώνη ασφαλείας, αλλά βλέπουμεπως σε κάθε βήμα αυτό που εμείς θέλουμε και εκείνο που εκείνοι έχουν στο μυαλό τους δεν είναι το ίδιο πράγμα” είπε ο Τούρκος πρόεδρος. “Φαίνεται πως ο σύμμαχός μας επιδιώκει μια ζώνη ασφαλείας για την τρομοκρατική οργάνωση, όχι για εμάς. Απορρίπτουμε αυτήν την προσέγγιση”. “Αν η ντε φάκτο διαμόρφωση μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη με Τούρκους στρατιώτες δεν ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να τη δημιουργήσει η ίδια” είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας τελετής στην ανατολική επαρχία Μαλάτια (Μελιτηνή)

Στη Ρωσία:

Στη Μόσχα πάνω από 7 εκ ανθρώποι προσήλθαν στις κάλπες χθες για να εκλέξουν τους 45 βουλευτές στο τοπικό κοινοβούλιο, όπου πρώτο κόμμα είναι η Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η DW. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στην ημέρα και ενδεχομένως να βοηθήσουν να διαμορφωθεί το πολιτικό μέλλον της χώρας την ώρα που ο Πούτιν εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία εξουσίας. Το κυβερνών κόμμα δεν κατέβασε υποψηφίους σε αυτές τις εκλογές. Τα μέλη του κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε μια προσπάθεια να κρατήσουν αποστάσεις από το Ενωμένο Κόμμα και τα ολοένα μειούμενα ποσοστά δημοτικότητας του. Το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων εμφανίστηκε μειωμένο στη Μόχα καθώς μόλις το 17% είχε προσέλθει σε αυτές δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες. Η ψηφοφορία στη Μόσχα αποτελεί … τεστ και για τον κριτικό του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι που θα πρέπει να αποδείξει αν μπορεί να κινητοποιήσει την αντιπολίτευση ενόψει των βουλευτικών εκλογών το 2021, ειδικά μετά την ασύμμετρη χρηση βίας από τους αστυνομικούς εναντίον των διαδηλωτών το καλοκαίρι.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα