back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Διαβάστε επίσης

«Έφυγε» ξαφνικά, σε ηλικία 62 ετών, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο σπουδαίος τραγουδιστής και τραγουδοποιός που άφησε ανεξίτηλο το καλλιτεχνικό σημάδι του στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή. Την Τετάρτη στις 15:30 στο Κοιμητήριο Ζωγράφου η κηδεία του. Η οικογένεια παρακαλει αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση «Μαζί για το παιδί».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο τραγουδιστής κατέληξε τα ξημερώματα στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μεταφέρθηκε λίγο πριν  τις 7:00 με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Βόλου, πιθανότατα μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στη διάρκεια της νύκτας.

Με ανακοίνωσή της στο Facebook η οικογένεια του αγαπημένου μουσικού εκφράζει τη συγκίνησή της για τις εκδηλώσεις αγάπης και συμπαράστασης και σημειώνει ότι θα επιθυμούσε διακριτικότητα και απλότητα.

 

Συλλυπητήρια από τον Κυρ. Μητσοτάκη

«Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας μεγάλος τραγουδοποιός και η απώλειά του αφήνει ένα κενό σε όλους μας. Ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά». Αυτό αναφέρει στο twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του σημαντικού καλλιτέχνη. Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του και προσθέτει: «Η μουσική του θα μας συνοδεύει πάντα».

Αλ. Τσίπρας: Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του

«Δημιουργός, τραγουδιστής, καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του», αναφέρει στο μήνυμά του για την απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο Αλέξης Τσίπρας. «Από το «Διδυμότειχο Μπλουζ» μέχρι το «Νότο» συντρόφευε και θα συνεχίσει να συντροφεύει γενιές και γενιές. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Κουτσούμπας: Έφυγε ένας αγαπημένος φίλος

«Ένας αγαπημένος φίλος του Φεστιβάλ της ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έφυγε αφήνοντας τα τραγούδια του, που τόσα χρόνια τραγουδάγαμε μαζί, ρίχνοντας «κόκκινο στη νύχτα»» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

«Ένας μεγάλος τραγουδοποιός, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, δεν είναι πια κοντά μας. Τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν πάντα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Αποχαιρετούμε τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σοκαρισμένοι από την αναπάντεχη και απίστευτη απώλεια. Ο σπουδαίος τροβαδούρος που μας χάρισε απλόχερα αποθέματα ονείρου ευαισθησίας και τρυφερότητας, «έφυγε» από το αγαπημένο του Πήλιο. Από το ίδιο μέρος από το οποίο ξεκίνησε την γόνιμη πορεία του στη ζωή και την τέχνη», δήλωσε ο Πάνος Σκουρολιάκος, Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.  «Η συντεχνία των μουσικών αλλά και όσοι τον αγαπούν τώρα θα είναι φτωχότεροι. Παρηγοριά, τα τραγούδια του, η μοναδικότητα της φωνής του, οι απόλυτα προσωπικές και αγαπημένες ερμηνείες του. Λαυρέντη ταξιδεύεις, αλλά θα είσαι πάντα εδώ».

«Σπουδαίος καλλιτέχνης, ερμηνευτής και συνθέτης. Από τους πρωτεργάτες μιας σκηνής που εξέφρασε με νότες και λόγια σταράτα, τα όνειρα και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς. Αφήνει τα τραγούδια του κληρονομιά στον πολιτισμό, κληρονομιά σε όσους πιστεύουν στο καλό τραγούδι» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα η πρόεδρος του  Κινήματος Αλλαγής, κ. Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

«Αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο συνθέτη και ερμηνευτή του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Αποχαιρετούμε τον δημιουργό χιλιάδων αγαπημένων τραγουδιών που μας συντρόφευσαν, μας ενέπνευσαν, μας ταξίδευσαν” αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα η Χαρά Κεφαλίδου εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. “Καίριος και αιχμηρός, με τους στίχους και τη μουσική του, εξέφρασε τα όνειρα, τις ανησυχίες, τα συναισθήματα των απλών καθημερινών ανθρώπων. Αφήνει το μοναδικό του στίγμα μέσα από τα τραγούδια του που θα μας συντροφεύουν πάντα”

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση[1], Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α. Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα