back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία»

Διαβάστε επίσης

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί, συνοδευόμενη από συγκρουσιακή ρητορική, καταδεικνύουν τη διεθνή απομόνωση. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στις στρατηγικές μας επιλογές», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Οι στρατηγικές μας επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται. Η Ελλάδα είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ «αναδεικνύουν μία έντονη ανησυχία που έχει η ελληνική κοινότητα για τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία», τόνισε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Υπευθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε νέες απειλές από τα κατεχόμενα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αμμόχωστο. Παρότρυνε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την τουρκική πρόταση για συνεργασία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «προτού να είναι αργά», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Με τα πλοία μας, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Για το Κυπριακό

Ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως «έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς», αλλά πρόσθεσε πως τα όσα επακολούθησαν με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου «δημιουργούν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας».

Η συνάντηση γίνεται σε μία κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις του κ. Αναστασιάδη και του  Μουσταφά Ακιντζί με την αμερικανίδα διπλωμάτη Τζέιν Χολ Λουτ. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες που συναντώνται οι δύο άνδρες καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την Κύπρο μόλις ανέλαβε την εξουσία.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα