back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Politico: κρίσιμη η επαναληπτική εκλογή στη Β. Καρολίνα για τον Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ταξίδεψε χθες στο Φάγετβιλ της Βόρειας Καρολίνας για μία “διασωστική” προεκλογική εμφάνιση, αναφορικά με μία επαναληπτική εκλογή για το Κογκρέσο, αλλά και προκειμένου να ενισχύσει το δικό του προεκλογικό προφίλ, για τις προεδρικές εκλογές του 2020, σχολιάζει το “Politico.”

Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε τον Ρεπουμπλικάνο Νταν Μπίσοπ, υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις επαναληπτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην 9η Εκλογική Περιφέρεια της αναφερόμενης πολιτείας.

Ο ίδιος κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν “και να σταματήσουν την ακραία αριστερά.”

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στο μυαλό του την δική του επανεκλογή, όταν ανέβηκε στην σκηνή της προεκλογικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο (Crown Expo Center).

Η Βόρεια Καρολίνα έχει 15 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Οι ψήφοι αυτοί είναι καθοριστικής σημασίας για την προεκλογική εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Τραμπ, καθώς κέρδισε την Βόρεια Καρολίνα με διαφορά μικρότερη των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων το 2016.

Ο πρόεδρος Τραμπ αφού αναφέρθηκε στην εκλογική του νίκη το 2016, αλλά και στα επιτεύγματα προεδρίας του κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έδωσε έμφαση στην σπουδαιότητα των προεδρικών εκλογών του 2020.

“Είχαμε μια πολύ, πολύ ξεχωριστή ημέρα το 2016,” είπε απευθυνόμενος προς το ακροατήριο των χιλιάδων υποστηρικτών του, στην αρχή της ομιλίας του, η οποία είχε διάρκεια μεγαλύτερη της μιας ώρας. “Ήταν πολύ, πολύ ξεχωριστή…, το 2020 είναι ουσιαστικά τόσο σημαντικό, επειδή θα προσπαθήσουν να μας το πάρουν αυτό,” τόνισε ο ίδιος.

Αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση

Ο Μπίσοπ είναι Ρεπουμπλικάνος πολιτειακός γερουσιαστής κι έχει το ίδιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις με τον Δημοκρατικό Νταν ΜακΚρίντι στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Βόρεια Καρολίνα. Ο Μπίσοπ στις σημερινές εκλογές διεκδικεί την εκλογή του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ίδιος έχει υπολογίσει στην υποστήριξη τόσο του προέδρου Τραμπ, όσο και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς που πραγματοποίησε μία προεκλογική εκστρατεία σε μία άλλη περιοχή της ίδια εκλογικής περιφέρειας, νωρίτερα χθες, ολοκληρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία του Μπίσοπ.

Ο Μπίσοπ είχε δηλώσει στο POLITICO στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι οι δύο (Τραμπ και Πενς) θα οδηγήσουν την υποψηφιότητά του στην κορυφή.

“Έχετε έναν Δημοκρατικό που ονομάζεται ΜακΚρίντι και ο οποίος θέλει ανοικτά σύνορα,” είπε ο Τραμπ στην διάρκεια της ομιλίας του χθες το βράδυ. Ο ίδιος θέλει πόλεις-καταφύγια, ενώ δεν θα προστατεύσει την Δεύτερη Τροποποίηση του Συντάγματος.”

Αργότερα, στην διάρκεια της ομιλίας του πρόσθεσε: “Αύριο [σήμερα] κάνουμε το πρώτο βήμα για να διώξουμε τη [Νάνσι] Πελόζι και να κερδίσουμε πίσω την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2020.”

Η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στην αναφερόμενη εκλογική περιφέρεια, στην οποία, ο Τραμπ είχε κερδίσει με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων το 2016, είναι μία ανησυχητική ένδειξη για την προσπάθεια της επανεκλογής του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μη βελτίωσης του πολιτικού περιβάλλοντος, από τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν 40 έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην περίπτωση που ο Μπίσοπ δεν εκλεγεί σήμερα, οι έδρες που έχουν απολέσει οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα αυξηθούν στις 41.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΜακΚρίντι εμφανίστηκε να χάνει την έδρα με διαφορά μόλις 905 ψήφων.

Ωστόσο, η τοπική εκλογική επιτροπή ακύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, μετά τον εντοπισμό αξιόπιστων αποδείξεων για το ενδεχόμενο διάπραξης εκλογικής νοθείας σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου Μαρκ Χάρις, διατάσσοντας την επαναληπτική διεξαγωγή των εκλογών.

Ο Χάρις αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος.

Η χθεσινή προεκλογική ομιλία του προέδρου Τραμπ πραγματοποιήθηκε καθώς ο ίδιος προγραμματίζει την αύξηση των προεκλογικών εμφανίσεων του, μετά από ένα καλοκαίρι, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, αλλά κι από την “ανεπάρκεια” των εξελίξεων σε ζητήματα της αμερικανικής πολιτικής, από το “ναυάγιο” των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, μέχρι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και οι συνεργάτες του αρχίζουν να ανησυχούν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία κι αποτελεί το πιο ισχυρό χαρτί στην προσπάθεια της επανεκλογής του, μετά από ενδείξεις για ενδεχόμενη αντιστροφή της θετικής πορείας.

Ωστόσο, το επιτελείο της προεκλογικής του εκστρατείας εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

“Ο πρόεδρος Τραμπ μεταμόρφωσε την οικονομία στην Βόρεια Καρολίνα με την δημιουργία 175.000 θέσεων εργασίας στην ίδια πολιτεία από την προεδρική εκλογή του και μετά,” δήλωσε ο Μάικλ Γκλάσνερ, ηγετικό στέλεχος της προεκλογικής του εκστρατείας.

newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα