back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

« Σε τροχιά άλλη πετώ…» – Θλίψη για το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Διαβάστε επίσης

Πληθωρικός, ρομαντικός και ανεπιτήδευτος. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Έλληνας ροκ αντι-σταρ, με το καθαρό μέταλλο φωνής που μισούσε τις Δευτέρες έφυγε ξαφνικά και αναπάντεχα τα ξημερώματα της Δευτέρας (ειρωνία; ) από ανακοπή καρδιάς.

Ο αιφνίδιος θάνατος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε ηλικία 63 ετών σόκαρε και γεμίσε θλίψη την ελληνική μουσική σκηνή αλλά και τον πολιτικό κόσμο.

Μουσική πορεία

Σε ηλικία 9 ετών αγοράζει τον πρώτο του δίσκο, το Help των Beatles και η μουσική γίνεται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Η πρώτη δουλειά που κάνει είναι στην αποθήκη της δισκογραφικής εταιρείας Μίνως.

Μόλις απολύεται από το στρατό αρχίζει να τραγουδά αντάρτικα τραγούδια με τον Πάνο Τζαβέλα στη ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ.

Σε ηλικία 20 χρονών και γεννιέται η ιδέα ενός ροκ συγκροτήματος, με τραγούδια σε ξένο στίχο που θα που θα κάνει διεθνή καριέρα: έτσι με τον Παύλο Κικριλή, τον Τάκη Βασαλάκη και τον Αντώνη Μιτζέλο δημιουργούν το συγκρότημα P.L.J., το 1982 κυκλοφορεί το ARMAGEDDON το οποίο πουλάει μόλις 400 βινύλια.

Στο Παρίσι με τους Τερμίτες το 1979

Το 1983, έπειτα από την αποτυχία αυτή του πρώτου τους δίσκου, το συγκρότημα αποφασίζει να στραφεί στον Ελληνικό στίχο. Μαζί με τη γλώσσα των στίχων αλλάζει και το όνομα του συγκροτήματος το οποίο καλείται πλέον Τερμίτες, όνομα που παραπέμπει στο βρετανικό συγκρότημα Beatles.

Το 1989 λοιπόν, ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής ταυτόχρονα. Πρώτο album Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ σε στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη συνεργάτης του από τους Τερμίτες. Δύο χρόνια αργότερα, το 1991, κυκλοφορεί το Διδυμότειχο BLUES, το οποίο γίνεται χρυσός δίσκος. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στο ομώνυμο τραγούδι.

Ακολουθούν το Ρίξε κόκκινο στη Νύχτα,το Έτσι Δραπετεύω Από Τις Παρέες, ο Ένας κι Ένας και οι
Αλκυονίδες Μέρες καθώς και δεκάδες συνεργασίες με κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς όπως η Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Φλέρυ Νταντωνάκη, και τη Χαρούλα Αλεξίου.

Αυτό καλοκαίρι πραγματοποιούσε περιοδεία με το Νίκο Πορτοκάλογλου, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου συναυλία στο Ηρώδειο για τους σκοπούς της ένωσης Μαζί για το παιδί, η οποία ματαιώθηκε μετά το θάνατο του.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 3.30 το μεσημέρι στο κοιμητήριο Ζωγράφου. Η οικογένεια του ζητά αντί στεφάνων να ενισχυθεί η ένωση «Μαζί για το παιδί». 

Το twitter του Πρωθυπουργού

«Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας μεγάλος τραγουδοποιός και η απώλειά του αφήνει ένα κενό σε όλους μας. Ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά».

Αυτό αναφέρει στο twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του σημαντικού καλλιτέχνη. Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του και προσθέτει: «Η μουσική του θα μας συνοδεύει πάντα».

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Η υπουργός Πολιτιτσμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα:

«Η αιφνίδια απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έχει προκαλέσει βαθιά θλίψη σε όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τα τραγούδια και τη μουσική του. Με τη μακρά και δημιουργική πορεία του στη μουσική, από την ελληνική ροκ σκηνή με τους Τερμίτες, μέχρι το έντεχνο τραγούδι και τις μουσικές που έγραψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αυτό που πέτυχε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, δεν ήταν απλώς να γράψει πολλά τραγούδια που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Κατάφερε να είναι φίλος αγαπητός. Μοιραζόμαστε μαζί του τη μουσική και το συναίσθημά του. Το χιούμορ του και την αισιοδοξία του.

Ήταν ανοικτός, δημιουργικός, ευφάνταστος, πρόθυμος πάντα να δουλέψει με τους συναδέλφους του, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των συνεργασιών του με τους περισσότερους από τους τραγουδιστές, τραγουδοποιούς και δημιουργούς της ελληνικής μουσικής της εποχής μας.
Τα τραγούδια του, αφήνουν το βαθύ του αποτύπωμα που δεν πρόκειται να ξεθωριάσει. Μέσα από αυτά θα τον κρατήσουμε κοντά μας. Οι Άγγελοί του «ζουν ακόμη στη Μεσόγειο» και θα ζουν για πάντα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του»

 Ο καλλιτεχνικός κόσμος τον αποχαιρετά

Φίλοι και συνεργάτες του κατέκλυσαν τα social media με αναρτήσεις αποχαιρετισμού και αγάπης για την ξαφνική απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα:

Σταμάτης Κραουνάκης: «Βαρυ το νεο αμειλικτο Πως φτανει αποκοσμος ο ηχος του κουβα»

Οδυσσέας Ιωάννου: «Είχε βρει την φλέβα της μελωδίας. Έπινε και έδινε. Έχει αφήσει κάτι για όλους.»

Μίλτος Πασχαλίδης: «Πάντα με φρόντιζες σα μικρό αδερφό. Δεν έχω λόγια Λάρυ μου. Ελένη, Μαρία-Κλάρα, αγκαλιά.»

Ελεωνόρα Ζουγανέλη:  «Σ’ αγαπώ»

Δημήτρης Μπάσης: «Καλό ταξίδι αδερφέ μου»

Γιάννης Κότσιρας: «Όχι ρε φίλε… Όχι…»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα