back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Ν.Δένδια στη Σόφια- Ενίσχυση διμερών σχέσεων και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια

Διαβάστε επίσης

Στη Σόφια βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας για συναντήσεις με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.
Θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο θα απασχολήσουν τη συνάντηση του με την ομόλογό του, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Συγκεκριμένα στην ατζέντα θα βρίσκονται μια σειρά ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενίσχυση και διεύρυνση των συνεργασιών μέσω των ήδη υπαρχόντων σχημάτων συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Θα συζητηθεί επίσης η διεύρυνση της ΕΕ, όπου πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση της τήρησης από πλευράς κάθε μιας εξ αυτών της σχετικής αιρεσιμότητας.

Ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις, η συζήτηση θα εστιαστεί στο μεταναστευτικό ζήτημα και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών και τη στάση της Τουρκίας.
Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου η ελληνική πλευρά αναμένεται να τονίσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις αλλεπάλληλες γεωτρήσεις και έρευνες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της τελευταίας αλλά και τις συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις που σχεδόν καθημερινά λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Αιγαίου.

Η επίσκεψη του κ Δένδια στη Βουλγαρία εντάσσεται στο πλαίσιο της επιδίωξης της κυβέρνησης να αναζωογονηθούν οι σχέσεις με πολύ σημαντικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με στόχο την αναπτυξη, την σταθερότητα και την ευημερία των λαών της περιοχής, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Οι δύο χώρες άλλωστε κράτη μέλη της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ έχουν αναπτύξει μια θεσμοθετημένη στρατηγική συνεργασία ενώ επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μέσω και του επερχόμενου τέταρτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (4th High Level Cooperation Council) το οποίο μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις διμερείς σχέσεις στους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας αλλά και της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας (interconnectivity).

Σε οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στη Βουλγαρία ενώ πάγια θέση της χώρας είναι η ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και επενδυτικών σχεδίων με απώτερο στόχο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής συνολικά, μέσω των θετικών οικονομικών αλληλεπιδράσεων που θα δημιουργηθούν. Επισημαίνεται ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν διευρυνθεί, γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2019 που δείχνουν μια αύξηση της τάξεως του 6,8 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα