Search

Πέπλο μυστηρίου για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο

260

Με απόλυτη μυστικότητα διεξάγονται οι έρευνες στη ναυτική βάση της Λέρου, που αφορούν στην εξιχνίαση της κλοπής κρίσιμου στρατιωτικού υλικού.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση και στις έρευνες μετέχουν, εμπειρογνώμονες του Πολεμικού Ναυτικού, ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου, η αστυνομία και κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής.

Έχουν κλαπεί αντιαρματικά, νάρκες κατά προσωπικού, χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες και πυρομαχικά 7,62 χιλιοστών, καθώς επίσης και υλικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκρήξεις, όπως βραδύκαυστα ειδικά φιτίλια και αμυντικές χειροβομβίδες.

Τα υλικά αυτά στα χέρια τρομοκρατικών ή άλλων οργανώσεων, μπορούν να προκαλέσουν, όχι μόνο σημαντικές υλικές ζημιές, αλλά και ανθρώπινες απώλειες, όπως είναι οι νάρκες κατά προσωπικού, που θεωρούνται το πιο φονικό από τα κλαπέντα στρατιωτικά υλικά.

Ο τρόπος κλοπής του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό του στρατιωτικού, δικαστικού και αστυνομικού προσωπικού, που διεξάγει τις έρευνες, αφού, τα υλικά της συγκεκριμένης αποθήκης προορίζονταν για ειδική μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων και ήταν αποθηκευμένα σε ειδικό χώρο των αποθηκών, οι οποίες έχουν συναγερμό και κάμερες.

Πρόκειται για αποθήκες “χωμένες” στη γη, που θεωρούνται απαραβίαστες και μπορούν να παραβιαστούν , μόνο από μέσα.

Εστιασμένες σε ομάδα στρατιωτικών οι έρευνες

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν «διαρροές», για τα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά, εκτιμάται, ότι αυτές είναι εστιασμένες σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σε μικρό αριθμό στρατιωτικών, που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου.

Είναι πράγματι πολύ πιεστικό το ερώτημα, πώς εξαφανίστηκε τόσο μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών από μια αποθήκη με συναγερμό, διπλές πόρτες που διαθέτουν κλειδαριές με συνδυασμό, 24ωρη φύλαξη από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και επιπροσθέτως κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες που καταγράφουν όποιον μπαίνει ή βγαίνει στον χώρο.

Επιπλέον, απομακρύνεται το ενδεχόμενο η «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού», να οφείλεται σε λογιστικό λάθος.

Σε δήλωσή του ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνιστά «λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Ολόκληρη η δήλωση του ΥΕΘΑ

«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία.
Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη Στρατιωτικού Εισαγγελέα.

Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν πρόεκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Στ. Πέτσας: Η απώλεια προήλθε σε αρκετά προγενέστερο χρόνο

Για πολύ σοβαρό περιστατικό, που αυτή η κυβέρνηση ανέδειξε, και για το οποίο προχωρά η διερεύνηση, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας, την κλοπή κρίσιμου στρατιωτικού υλικού από τη Λέρο.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτή η απώλεια προήλθε σε χρόνο αρκετά προγενέστερο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει σταδιακή αφαίρεση του υλικού. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες εστιάζονται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σε μικρό αριθμό στρατιωτικών, που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου.

Χρήστος Καπούτσης – Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *