back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η νέα σύνθεση της Κομισιόν, οι αντιδράσεις γύρω από συγκεκριμένες προσωπικότητες αλλά και ονομασίες χαρτοφυλακίων είναι ένα από τα θέματα του διεθνούς Τύπου

Για Κομισιόν:

“Ίσως υπάρξουν προβλήματα… στο προσεχές διάστημα: Το πρώτο κρας τεστ για τη νέα Κομισιόν” αναφέρει το Politico. Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ώρες μετά την παρουσίαση της νέας ομάδας της και θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τη νέα της μεγάλη πρόκληση: να πείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τη στηρίξει. Χθες το απόγευμα είχε πολύωρες συναντήσεις με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται προτού οι “εκλεκτοί” της πάρουν οποιοδήποτε αξίωμα – περιλαμβανομένων εκείνων που ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Η φον ντερ Λάιεν πέρασε πολύ ώρα με τον Μάνφρεντ Βέμπερ τον επικεφαλής του ΕΛΚ, την Ιρατσε Γκαρθία από τους Σοσιαλδημοκράτες και τον Ντάτσιαν Τσιόλος από την “Ευρωπαϊκή Αναγέννηση”. “Τα ονόματα των χαρτοφυλακίων είναι πλέον διαφορετικά, κάποια είναι ευκολονόητα… κάποια άλλα όχι” δήλωσε αξιωματούχος από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών μετά τη συνάντηση. “Η προτεραιότητα για εμας τώρα είναι να δούμε αν όλες οι σημαντικές πολιτικές έχουν καλυφθεί και πως οι τομείς ευθύνης είναι ξεκάθαροι” προσέθεσε. Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα χθες η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την ομάδα της με τρεις εκτελεστικούς αντιπροέδρους, πέντε αντιπροέδρους και 18 επιτρόπους με κάποιους εξ αυτών να αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια με … περίεργες ονομασίες όπως “δημοκρατία και δημογραφικό” καθώς και “οικονομία που λειτουργεί για τον λαό”. Όλοι οι Επίτροποι θα περάσουν από ακρόαση και αν χρειαστεί και από μια ακόμα… οι ευρωβουλευτές άλλωστε έχουν το δικαίωμα – όπως το έκαναν και στο παρελθόν – να απορρίψουν υποψηφίους. Το ακριβές πρόγραμμα των ακροάσεων θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν στις 30 Σεπτεμβρίου και να υπάρξει τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια τον Οκτώβριο. Οι ευρωβουλευτές θα στείλουν κάποιες γραπτές ερωτήσεις από πριν… θα έχει προηγηθεί όμως έκθεση από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου που θα ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν εκκρεμότητες με το νόμο ή σύγκρουση συμφερόντων για τους υποψηφίους. Βάσει των κανόνων του κοινοβουλίου, οι προτεινόμενοι υποψήφιοι κρίνονται με βάσει “τις γενικές τους ικανότητες, την αφοσίωση τους στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και προσωπική ανεξαρτησία”. “Θα εκτιμηθούν επίσης οι γνώσεις γύρω από το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνουν και οι επικοινωνιακές τους ικανότητες”. Να σημειωθεί ότι απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3 για την έγκριση των υποψηφιοτήτων από τις αρμόδιες επιτροπές. Επομένως οι υποψηφιότητες χρειάζονται τη στήριξη παραπάνω από μιας πολιτικής ομάδας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της νέας προέδρου της Κομισιόν…
Η

ανακοίνωση της ομάδας της φον ντερ Λάιεν προκάλεσε ικανοποίηση σε ό,τι αφορά την ισότητα στον καταμερισμό χαρτοφυλακίων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αλλά και στα περιβαλλοντικά θέματα. Όμως προκάλεσε σύγχυση ακόμα και οργή για τον τίτλο που αποδόθηκε στον Έλληνα Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά “για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”. “Το βασικό στοιχείο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής είναι η ελευθερία των ατόμων να επιλέγουν τον δικό τους τρόπο ζωής” ανέφερε χαρακτηριστικά η Σοφί ιν τε Φελντ, Δανέζα ευρωβουλευτή από την “Αναγέννηση της Ευρώπης”. “Δεν χρειαζόμαστε έναν επίτροπο γι αυτό… ευχαριστούμε πολύ”. Άλλοι έχουν ανησυχίες για αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στη νέα ομάδα της Επιτροπής όπως αυτή του Λάσλο Τροτσάνι, του υποψηφίου από την Ουγγαρία που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο “της γειτνίασης και διεύρυνσης”. Δεν είναι μέλος του κόμματος του Όρμπαν, Fidesz αλλά θεωρείται άνθρωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού καθώς υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης σε μια κυβέρνηση που υπονόμευσε το κράτος δικαίου. Μέλη του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία της “Δημοκρατικής Συμμαχίας” θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην περάσει η υποψηφιότητα του Τροτσάνι.

Ως “πρόκληση” ή και “τρολάρισμα” χαρακτήριζαν ευρωπαϊκές πηγές και ειδικοί επί των θεμάτων διεύρυνσης και Δυτικών Βαλκανίων τις προηγούμενες ημέρες την προώθηση του Τρότσανι.
Σύμφωνα με το σάιτ “European Western Balkans” η Ουγγαρία υπήρξε αρκετά υποστηρικτική ως προς την επιτάχυνση των ρυθμών της διεύρυνσης της Ε.Ε κυρίως ως προς τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Σερβίας, αγνοώντας τις σχετικές εκθέσεις για χειροτέρευση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην περιοχή. Η Ουγγαρία πάντως είχε αντιμετωπίσει τη διαδικασία των κυρώσεων από το Ευρωκοινοβούλιο ακριβώς για τα θέματα του κράτους δικαίου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αλλά και της ελευθερίας της έκφρασης. Προτού γίνει ευρωβουλευτής φέτος ο Τρότσανι δεν είχε ποτέ κάποια θέση ευρωπαϊκή. Ήταν όμως πρέσβης της χώρας του στη Γαλλία και το Βέλγιο, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, της Επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2005 – 2003.

“Αναστεναγμούς δυσπιστίας”, όμως, προκάλεσε σύμφωνα με το Politico (παρότι ήταν ήδη γνωστή) και η ανάθεση του χαρτοφυλακίου της Οικονομίας στον κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Το ΕΛΚ δεν άργησε να καταστήσει σαφή τη δυσφορία του: “Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό να διορίζεται για μία ακόμα φορά, μετά τον Πιερ Μοσκοβισί, μέλος ενός κόμματος που αμφισβητεί ανοιχτά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως επίτροπος που εποπτεύει την εφαρμογή του”, επεσήμανε. Ο Τζεντιλόνι ήταν ο τελευταίος επίτροπος που προτάθηκε, από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού Κινήματος Πέντε Αστέρων (Μ5S) – Δημοκρατικού Κόμματος που συγκροτήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία, προς μεγάλη απογοήτευση του Ματέο Σαλβίνι. Η νέα κυβέρνηση συμφώνησε να συντάξει έναν “επεκτατικό προϋπολογισμό” για το 2020, δεσμευόμενη παράλληλα να μη θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά – και να επιδιώξει καλές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, έπειτα από 15 μήνες συνεχούς κονταροχτυπήματος, πρωτίστως για την οικονομία και τη μετανάστευση, υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Λέγκας – M5S. Πληροφορίες ωστόσο θέλουν τη νέα κυβέρνηση να σχεδιάζει να αυξήσει του χρόνου το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,3%, από 2,04% φέτος – και ο Τζεντιλόνι θα έχει κεντρικό ρόλο στην αξιολόγηση του κατά πόσο τα δημοσιονομικά σχέδια της πατρίδας του σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ακόμα ένα παράδοξο: ένας Ιρλανδός, ο Φιλ Χόγκαν, επωμίζεται το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου – που σημαίνει πως μεταξύ άλλων, θα αναλάβει να διαμορφώσει τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit. Η Φον ντερ Λάιεν ερωτήθηκε αν αυτό ήταν ένα εσκεμμένο μήνυμα προς το Λονδίνο. “Το Brexit δεν είναι το τέλος κάποιου πράγματος, αλλά η αρχή μιας μελλοντικής σχέσης”, απάντησε χαρακτηρίζοντας τον Χόγκαν “άριστο, πολύ δίκαιο διαπραγματευτή”. Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν ερωτήθηκε επίσης για τις δικαστικές έρευνες περί διαφθοράς που εκκρεμούν σε βάρος κάποιων νέων επιτρόπων – της Γαλλίδας Σιλβί Γκουλάρ, νέας επιτρόπου αρμόδιας για την Εσωτερική Αγορά που αναλαμβάνει επικεφαλής και της νέας Γενικής Διεύθυνσης για την Αμυνα, τη Βιομηχανία και το Διάστημα, του Πολωνού Γιάνους Βοϊτσέχοφσκι, της Ρουμάνας Ροβάνα Πλουμπ… Επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας -άλλωστε και η ίδια ελέγχεται στην πατρίδα της για την ανάθεση επικερδών συμβάσεων του υπουργείου Αμυνας, επί ηγεσίας της, σε εξωτερικούς συμβούλους χωρίς την αρμόζουσα επίβλεψη. Εν κατακλείδι, πάντως, έχει δίκιο ο συμπροεδρεύων των ευρωπαίων Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ: η νέα Κομισιόν «είναι κάτι σαν ταινία με γνωστό πια κάστινγκ αλλά μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στην πλοκή».

Στην Ιταλία:

Η κυβέρνηση Κόντε εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γερουσία, παίρνοντας έτσι και την τελευταία αναγκαία έγκριση. Και χθες πάντως η ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θύμιζε αρένα. Ο Κόντε, που κατέθεσε στη Γερουσία γραπτώς, για να μην την επαναλάβει, την ομιλία που είχε κάνει προχθές ενώπιον των βουλευτών έγινε δεκτός από τα έδρανα της Λέγκας και των Αδελφών της Ιταλίας (FDI), ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος, με κραυγές που ανέφεραν «αξιοπρέπεια, αξιοπρέπεια» και «προδότης, προδότης». Τα δύο αυτά κόμματα, αντιτίθενται στη νέα πλειοψηφία που αποτελείται από το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).
Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες ο πρώην πρωθυπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος Πάολο Τζεντιλόνι ανέλαβε τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που «παραδοσιακά» ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες. Στην Ιταλία η ανάθεση των Οικονομικών Υποθέσεων και όχι του Ανταγωνισμού, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά, στον Τζεντιλόνι ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πιο… επιεικής στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και πως ίσως θα προωθήσει τη μεταρρύθμισή του προς το βέλτιστον για την… κοινωνική πλειοψηφία. «Η Ιταλία δεν μπορεί να γίνει μια νέα Ελλάδα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε τα χρέη της Ιταλίας. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε ελάφρυνση των κανόνων του Μάαστριχτ, όπως ζήτησε η Ιταλία» έγραψε στο Twitter ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς ζητώντας μια σκληρή αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με συγκεκριμένες… κυρώσεις. «Η παράβαση των κανόνων για το χρέος και τα ελλείμματα πρέπει να οδηγεί σε αυτόματες κυρώσεις» συμπλήρωσε ο Κουρτς. «Ο Τζεντιλόνι; Επιβεβαιώνει τη συμφωνία του Κόντε με τον διάβολο. Είναι ο νέος Μόντι» σχολίασε ο Σαλβίνι, ενώ απευθυνόμενος προς τον Κόντε τον χαρακτήρισε «παλιά μούμια… προδότη για μια καρέκλα».

Στην Ισπανία:

Μετά την αποτυχία των διαπραγματευτικών ομάδων των Σοσιαλιστών και των Podemos να καταλήξουν χθες σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ορισμένοι αναζήτησαν μια σανίδα σωτηρίας στην ανάληψη των διαπραγματεύσεων απευθείας από τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας. Στο διάστημα των δώδεκα ημερών που υπολείπονται για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου δεν φαίνεται καμία διάθεση από τον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας να αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία. Το Λαϊκό Κόμμα μάλιστα προειδοποίησε ότι προετοιμάζει τον μηχανισμό του για τις επικείμενες εκλογές, ενώ η χώρα φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί σε επιβράδυνση και η ανεργία να ακολουθεί ανοδικούς ρυθμούς. Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Unidas Podemos Πάμπλο Ετσενίκε, μετά από τουλάχιστον τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλιστές, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για μια νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, εάν οι Σοσιαλιστές δεν αποδεχθούν την πρόταση του Unidas Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. «Θα ήταν ένα λάθος»,τόνισε ο Ετσενίκε υπογραμμίζοντας ότι «το PSOE δεν κινείται από την θέση του να σχηματίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση». Από την πλευρά της η δεύτερη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και υπουργός Αντριάνα Λάστρα υπογράμμισε ότι «το Unidas Podemos αρνήθηκε να καταλήξουμε σε μια προγραμματική συμφωνία. Σήμερα, όπως είναι τα πράγματα, δεν υπάρχει διέξοδος από αυτή την κατάσταση». Η Λάστρα φάνηκε να διατεθειμένη να συμμετάσχει σε νέες διαπραγματεύσεις «με το Unidas Podemos και τις συνεργαζόμενες ομάδες του» εάν η Αριστερά αποδεχθεί τις προτάσεις των Σοσιαλιστών, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά μια συνάντηση ανάμεσα στον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως μια συμφωνία για μια μονοκομματική κυβέρνηση των Σοσιαλιστών.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται η ένταση στην Καταλωνία ενόψει της«εθνικής εορτής» των Καταλανών στις 11 Σεπτεμβρίου, με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, τους λαϊκιστές Πολίτες, τους Σοσιαλιστές και φυσικά τους ακροδεξιούς του Vox να δηλώνουν ότι δεν θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που οργανώσει η τοπική κυβέρνηση και οι άλλες τοπικές και περιφερειακές αρχές που ελέγχονται από τους αποσχιστές. Ένταση που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου που εκδικάζει τις κινήσεις για την ανεξαρτησία και η οποία προβλέπεται ότι θα επιβάλει βαριές ποινές φυλάκισης στους αποσχιστές ηγέτες.

Η δημοσκόπηση της Celeste – Tel για το Σεπτέμβριο έδειξε πάντως ότι η αποχή θα αυξηθεί κατά 6% ή κατά 2,1 εκατομμύρια άτομα στο 34,1% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ το PSOE θα λάμβανε 30,5% και 128 βουλευτές, 5 παραπάνω από αυτούς που έχει σήμερα, το Λαϊκό Κόμμα θα έφθανε στο 20,1% και τους 85 βουλευτές, κερδίζοντας 19, οι Πολίτες θα έπαιρναν 14,1% και 49 βουλευτές, 8 λιγότερους από αυτούς που έχουν σήμερα. Το Unidas Podemos θα έπαιρνε 13,6% και 36 βουλευτές, 6 λιγότερους, με τις ισορροπίες ανάμεσα στο μπλόκο των προοδευτικών και των συντηρητικών δυνάμεων να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με τις πρώτες να έχουν 165 έναντι των 150 βουλευτών των τριών δεξιών κομμάτων.

Για Βρετανία:

Η Daily Telegraph αναρωτιέται αν ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να λύσει το θέμα του αδιεξόδου γύρω από το Brexit με ένα σχέδιο ρυθμιστικό σε ό,τι αφορά τα σύνορα στην ιρλανδική θάλασσα.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το DUP αρνείται την ιδέα. Οι προσδοκίες αυξάνονται στις Βρυξέλλες σύμφωνα με τους Financial Times ότι ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να αλλάξει θέση σε ό,τι αφορά τη “δικλείδα ασφαλείας” για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Αλλά ο Guardian αναφέρει ότι ο νεοδιορισμένος Επίτροπος Εμπορίου, Φίλιπ Χόγκαν είπε πως μια πρόταση που θα περιλαμβάνει όλη τη τελωνειακή ζώνη για όλη την Ιρλανδία προκαλεί μια κάποια ελπίδα αλλά απέχει πολύ από μια λύση στο θέμα του Brexit”
Οι Times εκτιμούν πάντως ότι μια άρση του αδιεξόδου “είναι ρεαλιστική αλλά μάλλον δεν είμαστε ακόμα εκεί”
Στο μεταξύ, δεν προτίθεται να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την έγκριση του σχεδίου νόμου από το κοινοβούλιοπου τον υποχρεώνει να το πράξει, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Μπορείτε να μου δέσετε τα χέρια, αλλά το Brexit δεν θα το καθυστερήσω», ήταν η τελευταία κουβέντα του Μπόρις Τζόνσον, λίγο προτού το βρετανικό κοινοβούλιο σιγήσει έως τα μέσα Οκτωβρίου, μερικές μέρες πριν από το Brexit. «Δεν θα ζητήσω νέα αναβολή» της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.,που προβλέπεται να γίνει την31η Οκτωβρίου, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση.Οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με το Brexit επέμεινε ο ηγέτης των Τόρις. «Κύριε πρόεδρε,υποβάλλω εκ νέου την πρότασή μου για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών,δεν τις ήθελα, ήλπιζα ότι αυτό το βήμα δεν θα ήταν αναγκαίο»τόνισε.«Μολαταύτα, αποδέχτηκα την πραγματικότητα ότι οι εκλογές είναι ο μοναδικός τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο στη Βουλή [των Κοινοτήτων] και για να υπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον, καθώς θα δοθεί σε οποιονδήποτε εκλεγεί πρωθυπουργός η ισχυρότερη δυνατή εντολή για να διαπραγματευθεί εξ ονόματος της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του επόμενου μήνα».

Τι απαντά ο Κόρμπιν.

Ανταπαντώντας στον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, τόνισε πως το κόμματου δεν θα πέσει στην παγίδα την οποία στήνει ο Τζόνσον και δεν θα συμφωνήσει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές πριν αποκλειστεί ο κίνδυνος αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, του λεγόμενου no-deal.«Ωσότου (…) να έχει αποκλειστεί το no-deal (…) δεν θα ψηφίσουμε υπέρ της διάλυσης αυτής της Βουλής [των Κοινοτήτων] και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών» τόνισε ο Κόρμπιν. Ασφαλώς «αδημονούμε για εκλογές. Αλλά όσο κι αν τις θέλουμε, δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε να υποστεί η χώρα μας την καταστροφή»που θα συνεπαγόταν η έξοδος του Η.Β. από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, επέμεινε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών.

Στις ΗΠΑ:

Σε παραίτηση υποχρέωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τραμπ, «διαφωνούσε έντονα» με πολλές από τις εισηγήσεις του. Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, η μεγάλη ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών ήρθε με αφορμή την αποκάλυψη για την αποτυχημένη μυστική συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν. Ο Μπόλτον, ο τρίτος στη σειρά σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, ήταν γνωστό ευρέως ότι πίεζε τον πρόεδρο να τηρήσει σκληρή γραμμή σε διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα απέναντι στη Βόρεια Κορέα, ενώ ήταν ο αρχιτέκτονας της σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράν και συνηγορούσε υπέρ μιας πιο αυστηρής προσέγγισης σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, με μια λακωνική και αινιγματική ανάρτησή του στο Twitter, έδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από εκείνη που παρουσίασε ο Τραμπ: «Προσφέρθηκα να παραιτηθώ χθες το βράδυ και ο πρόεδρος Τραμπ είπε: Ας το συζητήσουμε αύριο».

Για Ισραήλ: Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στον αραβικό κόσμο ο σχεδιασμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Αξιωματούχοι στην Ιορδανία, Τουρκία και Σαουδική Αραβία επέκριναν τις δηλώσεις του, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος την απέρριψε “ως επικίνδυνη εξέλιξη” και ως άκρως “επιθετική κίνηση” αναφέρει το ΒΒC.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αν κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου. «Σήμερα, ανακοινώνω την πρόθεσή μου, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στη βόρεια Νεκρή Θάλασσα», δήλωσε ο Νετανιάχου. Αργότερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ σχολίασε πως «μια τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική για τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για την περιφερειακή ειρήνη και για την ίδια την ουσία της λύσης των δύο κρατών», Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα