back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας για την ψήφο των αποδήμων – Δικαίωμα ψήφου στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους

Διαβάστε επίσης

Στον σχεδόν διπλασιασμό των βουλευτών επικρατείας ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εφαρμόσει όσο το δυνατόν πιο αναλογικά το δικαίωμα ψήφου στον απόδημο ελληνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τους «Αθήνα 9,84» από 12 που είναι σήμερα οι βουλευτές επικρατείας θα φτάσουν τους 20 προκειμένου η ψήφος του απόδημου ελληνισμού να γίνει όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική αλλά και αναλογική βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων που θα προκύψουν από κάθε ήπειρο.

Στόχος του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού, που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο να μπορέσει να καλύψει όλους του Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, είτε αυτοί έχουν φύγει πρόσφατα λόγω της οικονομικής κρίσης είτε ζουν στην αλλοδαπή εδώ και δεκαετίες.

Ήδη όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος έχει μιλήσει με φορείς της ομογένειας από την Αυστραλία για αυτό το θέμα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναχωρεί για τις ΗΠΑ για να συζητήσει την ψήφο των αποδήμων με εκπροσώπους του ελληνισμού που ζουν εκεί.

Παρόμοιες συζητήσεις ο κ. Θεοδωρικάκος θα κάνει με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων σχεδόν από όλο τον κόσμο και ειδικά από την Ευρώπη καθώς σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο οι Έλληνες είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες.

Το υπουργείο έχει αποφασίσει να δώσει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας, οι οποίοι αναθεωρούνται κάθε δύο μήνες. Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα ψήφου θα έχει και ο Έλληνας που έχει φύγει εδώ και 50 χρόνια, για παράδειγμα, από την χώρα αλλά και αυτός που έφυγε πέρυσι ή φέτος.

Μοναδική προϋπόθεση είναι η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους η οποία γίνεται αυτομάτως στην Ελλάδα από την στιγμή που ένα παιδί δηλωθεί στο δημοτολόγιο του κάθε δήμου από τους γονείς του. Το ονόματα σβήνουν μετά θάνατον, μόνο στους εκλογικούς καταλόγους.

Να τονιστεί ότι ένας Έλληνας που έχει ξενιτευτεί εδώ και χρόνια και έχει κάνει οικογένεια στο εξωτερικό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά του θα έχουν και αυτά δικαίωμα ψήφου όπως ο ίδιος που γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Για να έχουν δικαίωμα τα παιδιά αυτά θα πρέπει να έχουν δηλωθεί από τον Έλληνα γονέα τους στο δημοτολόγιο του δήμου στον οποίο υπάρχει η εγγραφή του γονέα και βέβαια η οικογενειακή μερίδα.

Η ψηφοφορία

Σε ότι αφορά την ψηφοφορία το υπουργείο έχει αποφασίσει να στήσει και κάλπες αλλά και να εφαρμόσει για πρώτη φορά και την επιστολική ψήφο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτελείο του κ. Θεοδωρικάκου εξετάζει σοβαρά το γερμανικό μοντέλο της επιστολικής ψήφου που εφαρμόζεται στην Γερμανία από το 1957 και έχει αποδειχθεί απόλυτα επιτυχημένο και ασφαλές. Με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να στείλουν με συστημένες επιστολές τις ψήφους τους στην Ελλάδα τις οποίες θα τις αναλάβει ειδική εφορευτική επιτροπή που θα συσταθεί για αυτόν τον σκοπό. Να σημειωθεί ότι στην Γερμανία τα 23% των ψηφοφόρων επιλέγουν την επιστολική ψήφο για να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Το ποσοστό αυτό των ψηφοφόρων αποτελείται κυρίως από άτομα μεγάλης ηλικίας και εργαζόμενους οι οποίοι είτε δεν μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή των εκλογών είτε δεν θέλουν.

Οι κάλπες και οι υποψήφιοι

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποφασίσει να στήσει κάλπες τουλάχιστον σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και πιθανόν και Νότια Αφρική σε όλες τις πρεσβείες και προξενεία της χώρας. Οι Έλληνες που κατοικούν εκεί και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, της Ελλάδας ενδέχεται να κληθούν να δηλώσουν την επιθυμία τους να ψηφίσουν πριν τις εκλογές προκειμένου να γίνει η σχετική προετοιμασία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με την επιστολική ψήφο για την οποία έτσι και αλλιώς θα έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες αποστολής προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη.

Να σημειωθεί ότι αυτό το εγχείρημα χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών και για αυτό το λόγο ο κ. Θεοδωρικάκος συζητά με τους εκπροσώπους της ομογένειας και μελετά διεθνή μοντέλα ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση.

Σε ότι αφορά τους βουλευτές που θα εκλέγονται από την ψήφο των αποδήμων αυτοί θα βρίσκονται μόνο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Το υπουργείο δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε μόνο τρεις βουλευτές από τον απόδημο ελληνισμό, ένας από ΗΠΑ, και αντίστοιχα από Ευρώπη και Αυστραλία.

Το υπουργείο σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών επικρατείας σε τουλάχιστον 20 από δώδεκα που είναι σήμερα. Οι επιπλέον βουλευτές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα αναζητηθούν από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας όπου θα αφαιρεθούν από εκεί για να προστεθούν στο επικρατείας.

Η απόφαση αυτή της αύξησης των βουλευτών είναι ειλημμένη και οι υποψήφιοι για τον απόδημο ελληνισμό θα μπορούν να «σταυρωθούν» μόνο από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Πάντως, παρά το θόρυβο που έχει γίνει σχετικά με την ψήφο του απόδημου ελληνισμού αξίζει να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές ψήφισαν μόνο 11.000 Έλληνες παρά το γεγονός ότι είχαν δηλωθεί 15.000, ενώ δικαίωμα αιτήματος ψήφου έχουν δεκάδες χιλιάδες.

Γιώργος Μανουσακάκης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα