back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Χρήστος Στυλιανίδης καλωσόρισε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας rescEU

Διαβάστε επίσης

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU), ανακοινώθηκε και επίσημα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας από τον αρμόδιο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρήστο Στυλιανίδη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο νεοσύστατο μηχανισμός rescEU λειτουργεί ως ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών από φυσικές καταστροφές και η Ελλάδα συμμετέχει με τη διαθέσει δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair τα οποία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στη σημασία του μηχανισμού λέγοντας μάλιστα ότι «ο στόλος rescEU κινητοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Εύβοια».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης σκοπός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μένει μόνο στα λόγια αλλά να περνά στα έργα και στις πράξεις και να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και αυτό κάνει ο rescEU.

Τόνισε μάλιστα ότι στόχος είναι από εδώ και πέρα κανένας ευρωπαίος πολίτης να μην αισθανθεί μόνος του απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Αναφερόμενος στα επόμενα στάδια εξέλιξης του rescEU είπε ότι o μηχανισμός όταν γίνει μόνιμος θα έχει σταθερή χρηματοδότηση ενώ στόχος είναι να αποκτήσει μόνιμο και σταθερό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την εξασφάλιση πόρων.

Επίσης ανακοίνωσε ότι ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 2,25 εκατ. ευρώ για την επισκευή και συντήρηση δύο Canadair.

Από την μεριά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Πολιτική Προστασία της ΕΕ, στον μηχανισμό rescEU και στην εξοικονόμηση πόρων για αυτό τον σκοπό.

Έκανε λόγο για μια επιτυχημένη χρονιά αναφερόμενος στην αντιπυρική περίοδο και την αντιμετώπιση των δεκάδων πυρκαγιών και εξήρε την προσφορά του πυροσβεστικού σώματος και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Τέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επανασχεδιασμό του εναέριου στόλου που διαθέτει η χώρα μας στο πλαίσιο συμμετοχής της στον μηχανισμό rescEU ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, που ήταν παρών στην εκδήλωση, ο οποίος είναι επικεφαλής του νομοθετικού έργου για την πολιτική προστασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα