back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ντολμαδάκια γιαλατζή αλλά ελεύθερα…

Διαβάστε επίσης

Τα ντολμαδάκια έμαθα να τα φτιάχνω στην Κρήτη, στο σπίτι μας δεν τα πολυφτιάχναμε, γιατί κούραζαν την μαμά μου στο τύλιγμα, γι αυτό επειδή ο τεμπέλης, ο πολυάσχολος σκέφτεται και επινοεί, πιο μικρή που δεν τύλιγα ντολμάδες αλλά ήθελα να τους τρώω, τους έκανα όπως και τους ξαπλωτούς λαχανοντολμάδες…

Λοιπόν προσέξτε…

Θα σας πω πως τα φύλλα πλέον, τα μαζεύω απ το καλοκαίρι και τα βάζω έτσι ωμά στην κατάψυξη πακετάκια πακετάκια και όποτε θέλω τα χρησιμοποιώ, όταν αποψυχθούν, δεν θέλουν ούτε ζεμάτισμα, όμως από την Άνοιξη και μετα τα βρίσκεις εύκολα, σας συνιστώ να βάλετε στην κατάψυξη είναι πολύ πρακτικό!

Να σας πω επίσης, πως την γέμιση των ντολμάδων στην Κρήτη, την φτιάχνουν με πολλά μυριστικά, δηλαδή, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο είπαμε, άνηθο, μάραθο, δυόσμο, θυμάρι, λίγη ρίγανη, μια πατάτα τριμμένη μαζί μ ένα κολοκυθάκι στο μούλτι, αλατοπίπερο, λάδι και ρύζι γλασέ.

Ανάλογα με το πόσα φύλλα έχετε θα κανονίσετε και την ποσότητα, συνήθως για μια κανονική κατσαρόλα, ούτε μεγάλη ούτε μικρή, θέλουμε μισό κιλό ρύζι, τα υπόλοιπα με το μάτι, ξέρετε εσείς….
Τύλιγμα είπαμε δεν έχουμε, λαδώνουμε ένα ταψάκι, το καλύπτουμε με ντολμαδόφυλλα και στα πλαϊνά του, δυο στρώσεις, ενδιάμεσα τα λαδώνουμε.

Ρίχνουμε μέσα την μισή ποσότητα της γέμισης, σκεπάζουμε πάλι με φύλλα δυο στρώσεις, βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση, από πάνω φύλλα, τα λαδώνουμε, κόβουμε στρογγυλές φέτες λεμονιού και τις βάζουμε από πάνω, ρίχνουμε νερό για να βράσει το ρύζι μας και το βάζουμε στον φούρνο σκεπασμένο η με καπάκι αν υπάρχει, η με αλουμινόχαρτο.

Ο φούρνος να έχει προθερμανθεί στους 180 βαθμούς πάνω κάτω, θα χρειαστεί μια ώρα σίγουρα ίσως και παραπάνω.

Δεν είναι δύσκολο να κάνει κανείς ντολμάδες μ αυτόν τον τρόπο, αξίζει όμως έστω κι έτσι…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα