back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η ονομασία του νέου χαρτοφυλακιου του Μαργαρίτη Σχοινά που συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Γιούνκερ:

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής έρχεται σε αντίθεση με τη μετανάστευση» δήλωσε στο Euronews ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ηνέα πρόεδρος της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δέχεται πιέσεις για να αποσύρει τον αμφιλεγόμενο τίτλο «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» από το χαρτοφυλάκιο του αρμόδιου για τη μετανάστευση επιτρόπου, καθώς αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες ευρωβουλευτών.Το θέμα είναι λεπτό εν όψει των ακροάσεων των νέων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές θα επικυρώσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ψηφοφορία. Ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, μέλος του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), διορίσθηκε αντιπρόεδρος της Κομισιόν για να «προστατεύει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας» καιτου ανατέθηκε κυρίως το θέμα της μετανάστευσης στη νέα ομάδα η οποία ανακοινώθηκε τηνΤρίτη από τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο τίτλος προκάλεσε πολεμική,καθώς οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΕΛΚ -της οικογένειας της συντηρητικής δεξιάς της φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι και η πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο- και ενώσεις καταγγέλλουν μια «ρητορική δανεισμένη από την άκρα δεξιά».Οι τρεις κύριες πολιτικές ομάδες αντίπαλες του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο ζητούν να εγκαταλειφθεί αυτός ο τίτλος. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δεν έχει εκφραστεί δημόσια για το θέμα αυτό.Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις αναφορικά με τον τίτλο αντιπροέδρου που ανατέθηκε στον Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ληφθεί καμία «γρήγορη» απόφαση σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στη νέα Επιτροπή

Επρόκειτο για την πιο σκληρή καταδίκη… του τίτλου του νέου χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει ο Έλληνας Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σκληροί επικριτές περιλαμβανομένων κάποιων εξαγριωμένων μελών του Ευρωκοινοβουλίου, που επέκριναν τη φράση ως “κίνητρο” για ακροδεξιούς εξτρεμιστές αλλά και πολιτικούς που τάσσονται εναντίον προσφύγων και μεταναστών όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, σχολιάζει το Politico. Επί της ουσίας οι επικριτές είπαν πως το εν λόγω χαρτοφυλάκιο που εξειδικεύεται στο μεταναστευτικό επί της ουσίας υιοθετεί το πνεύμα όσων τάσσονται εναντίον της μετανάστευσης αλλά και όσων έχουν προστατευτικά ένστικτα για την Ε.Ε επιθυμώντας μόνο εξειδικευμένους εργάτες ως μετανάστες στη γηραιά ήπειρο. Υποστηρικτές της φον ντερ Λάιεν περιλαμβανομένων και κάποιων εκ των συμμάχων της στο ΕΛΚ την υπερασπίστηκαν χθες σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να μας κάνουν περήφανους για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και πως η εκλεγμένος πρόεδρος δεν πρέπει να υποχωρήσει στη φράση που δεν επιθυμούν επί της ουσίας αντι – Ευρωπαίοι. Επίσης επεσήμαναν ότι αυτή η φράση έχει περιληφθεί αμέτρητες φορές σε άλλα κείμενα περιλαμβανομένου και του πρώην υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μανφρεντ Βέμπερ που την έκανε μάλιστα βασικό σύνθημα. Καθώς το θέμα πλέον έχει παρει μεγάλες διαστάσεις την Τετάρτη το βράδυ ο ο εκπρόσωπος της προέδρου, Γενς Φλοσντορφ είπε ότι η πρόεδρος είναι έτοιμη να ακούσει όλες τις πλευρές και δεν θα πάρει άμεσα αποφάσεις.

Στο μεταξύ η φον ντερ Λάιεν έδωσε νέα πολεμοφόδια… στους επικριτές της δημοσιεύοντας την επιστολή ανάθεσης προς τον Σχοινά όπου γινόταν μια μόνο αναφορά σε πρόσφυγες και μόνο στο πλαίσιο της ανάθεσης στον νέο αντιπρόεδρο “της βελτίωσης της ενσωμάτωσης των μεταναστών και των προσφύγων στην κοινωνία”. Η επιστολή της δεν είχε καμία αναφορά στην ευρωπαϊκή παράδοση της προσφοράς ασφαλούς καταφυγίου σε εκείνους που ξεφεύγουν απο τον πολεμο ή τις διώξεις ή άλλες φυσικές καταστροφές. Έγραψε ότι “η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής απαιτεί την εξασφάλιση από πλευράς μας ότι οι εργαζόμενοι είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για να εξελιχθούν στην αγορά εργασίας”. “Μια έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και βασικών ικανοτήτων γύρω από τις σύγχρονες τεχνολογίες επιτάσσει την ανάγκη να εξοπλίσουμε τον κόσμο με εργαλεία και τη γνώση που χρειάζονται. Επίσης χρειάζεται να δοθεί η ανάγκη να υπάρχει καλή διαχείριση νόμιμη μετανάστευση, με έμφαση στην ενσωμάτωση και στη διαβεβαίωση ότι οι κοινότητες μας είναι συνεκτικές”

Στη Βρετανία:

Μια πολύ πιθανή αλλαγή στις “κόκκινες γραμμές” του βορεϊοιρλανδικού DUP είναι το βασικό θέμα στους Times, που αναφέρουν επίσης ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τον Μπόρις Τζόνσον να “ξεκλειδώσει” μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Το κόμμα φέρεται να έχει πει για πρώτη φορά ότι θα αποδεχόταν να δεσμευθεί η Βόρεια Ιρλανδία με κάποιους από τους κανονισμούς της Ε.Ε όταν φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέρος μιας νέας συμφωνίας για το ιρλανδικο backstop. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στους Times ότι η κίνηση αυτή είναι “σημαντική” αλλά μια συμφωνία δεν είναι ακόμα στα σκαριά…

Η Ομιλια του Τζον Μπέρκοου χθες το βράδυ είναι ένα από τα βασικά θέματα στον βρετανικό Τύπο με τον Guardian, να ερμηνεύει τα σχόλια του προέδρου της Βουλής ως “άμεση προειδοποίηση στο πρωθυπουργικό γραφείο”. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Μπέρκοου κατέκρινε τη σκέψη και μόνο ο πρωθυπουργός να αγνοήσει τη νομοθετική ρύθμιση που του ζητά να επιδιώξει τρίμηνη παράταση για το Brexit εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε έως τα μισά Οκτωβρίου. “Δραματική παρέμβαση” του Μπέρκοου.
Είπατε ψέματα στη βασίλισσα ρωτήθηκε χθες από ρεπόρτερ ο Μπόρις Τζόνσον. “Απολύτως όχι”, απάντησε εκείνος. Τόνισε ότι η τρέχουσα σύνοδος του Κοινοβουλίου είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του εμφυλίου πολέμου στην Αγγλία τον 17ο αιώνα και πρόσθεσε πως οι βουλευτές θα έχουν άφθονο χρόνο να συζητήσουν και πάλι το Brexit έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου. Επανέλαβε ότι ανέστειλε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ώστε η κυβέρνηση να έχει αρκετό χρόνο για να παρουσιάσει το νομοθετικό πρόγραμμά της.

Ενώ απομένουν λιγότερες από 50 ημέρες μέχρι την 31η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για το μέλλον του Brexit, με τα πιθανά σενάρια να ξεκινούν από μια έξοδο χωρίς συμφωνία και να φθάνουν μέχρι ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ενα άτακτο Brexit θα μπορούσε να δημιουργήσει ουρές στις εμπορικές οδούς που οδηγούν στη Μάγχη, προκαλώντας προβλήματα στην τροφοδοσία με φάρμακα και νωπά τρόφιμα, ενώ σε όλη τη Βρετανία θα υπάρχουν διαδηλώσεις και πιθανώς ταραχές, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που απρόθυμα έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση. Οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην Operation Yellow hammer προετοιμάστηκαν έξι εβδομάδες πριν, μερικές ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον και αποτελούν τη βάση του κυβερνητικού σχεδιασμού για μια ενδεχόμενη μη συμφωνία.

Πάντως οι βρετανοί πολίτες συνεχίζουν να ανησυχούν σχετικά με τις προμήθειες σε απαραίτητα καθημερινά είδη, με αποτέλεσμα εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ να βγάλουν σχετική ανακοίνωση. Σε αυτή αναφέρουν πως είναι μάλλον απίθανο να ξεμείνουν τα καταστήματα από τα χρειώδη όπως χαρτί τουαλέτας σε περίπτωση άτακτου Brexit όμως μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις σε κάποια προϊόντα όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά και οι τιμές πιθανόν να ανεβούν. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα σουπερμάρκετ να προετοιμαστούν για μια πιθανώς χαοτική κατάσταση, εάν υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία, αποθηκεύοντας τρόφιμα, όμως οι ιδιοκτήτες απάντησαν πως είναι αδύνατον να αποθηκεύσουν επί μακρόν φρέσκα τρόφιμα και γι’ αυτό οι πολίτες μπορεί να μη βρουν ό,τι ακριβώς επιθυμούν στα ράφια.

Στη Γαλλία:

Από επίσημη έρευνα τέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς φέρεται να προσπορίστηκε παράνομα έσοδα όταν ήταν ακόμη επικεφαλής μιας εταιρείας αλληλασφάλισης. Η υπόθεση, γνωστή στη Γαλλία με την ονομασία της εταιρείας, Mutuelles de Bretagne, είχε εξωθήσει τον Φεράν, στενό συνεργάτη από την πρώτη στιγμή του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, να παραιτηθεί από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2017. Η σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné είχε αποκαλύψει πως το 2011 η Mutuelles de Bretagne, την οποία διηύθυνε τότε ο νυν πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αποφάσισε να νοικιάσει γραφεία σε ακίνητο που ανήκε στη σύντροφό του. Ο Φεράν αρνείται ότι υπήρξε η παραμικρή παρατυπία.

Για Βίζεγκραντ:

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεωντων τεσσάρων χωρών της Ομάδας του Βίσεγκραντ (V4) και οι ομόλογοί τους των δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν χθεςγια τη σύνοδο κορυφής στην Πράγα, η οποία όμως επισκιάζεται από το αίτημα του προέδρου τηςΤσεχίας να ανακληθεί η αναγνώριση του Κοσόβου, αναφέρει το Radio Free Europe. Η συνάντηση έχει στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) και τα δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η τσεχική κυβέρνηση. Στα βασικά σημεία της ατζέντας περιλαμβάνονται η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής,το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, η διεύρυνση της Ε.Ε., το Brexit, καθώς και ζητήματα που αφορούν τις υποδομές και το κλίμα.

Οι πολιτικοί ηγέτες συναντώνται με φόντο τα σχόλια που έκανε πριν από τη σύνοδο κορυφής ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ο οποίος θέλει να αποσύρει η χώρα του την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βελιγράδι την Τετάρτη, ο Ζέμαν δήλωσε πως θα συζητήσει την κίνηση αυτή με εκπροσώπους της τσεχικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου. Ένα κράτος του οποίου οι κορυφαίοι ηγέτες είναι εγκληματίες πολέμου δεν πρέπει να ανήκει στην κοινότητα των δημοκρατικών χωρών, δήλωσε ο Ζέμαν, γνωστός για τη συμπάθειά του προς τη Ρωσία και την Κίνα. Η Γιάνα Αντάμκοβα, η εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης, δήλωσε πως «το Κόσοβο έστειλε διακοίνωση στην οποία εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν θα συμμετάσχει» στη σύνοδο, αφού είχε αρχικά επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του. Ο ηγέτης του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι παραιτήθηκε τον Ιούλιο, αφού κλήθηκε να καταθέσει για το Κόσοβο στο ειδικό δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη και ερευνά φερόμενα εγκλήματα του αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) στη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας από τη Σερβία.Το Βελιγράδι κατηγορεί τον Χαραντινάι ότι διέπραξε ωμότητες εναντίον των Σέρβων κατά τον πόλεμο του 1998-99 και αργότερα. Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη κάνει σαφές αν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Χαραντινάι.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα