back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα

Διαβάστε επίσης

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση κινούνται τα συνδικάτα. Οι επισημάνεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων ότι το πακέτο αλλαγών στα εργασιακά που θα πάρει τον δρόμο για την Βουλή τις επόμενες μέρες και οι επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, έχουν ως στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων και την διασφάλιση της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, δεν πείθουν τους συνδικαλιστές.

Τα συνδικάτα, προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους τα οποία περιλαμβάνουν κινητοποιήσεις.

Ήδη, το ΠΑΜΕ γνωστοποίησε την απόφαση του να προχωρήσει σε συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη στις 7 το απόγευμα, στα προπύλαια του Πανεπιστημίου.

Η ΓΣΕΕ, χαρακτήρισε τα μέτρα “ταγκό” μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών, ενώ η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων έκανε λόγο για “αντεργατικές και αναχρονιστικές ρυθμίσεις”.

Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες:

  • Ξηλώνεται και πάλι το πουλόβερ των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες διασφαλίζουν τα οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Δίδεται στους εργοδότες το “πράσινο φως” για αναιτιολόγητες απολύσεις.
  • Επιχειρείται ο έλεγχος και η απονεύρωση του συνδικαλισμού, μέσω της ηλεκρονικής καταγραφής συνδικάτων και συνδικαλιζομένων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ
  • αποκόπτεται η επικουρική σύνταξη από την δημόσια ασφάλιση και μετατρέπεται σε ιδιωτική.

Παράλληλα, όμως, παραμένει η ένταση στους κόλπους του ίδιου του συνδικαλιστικού κινηματος.

Η Συνομοσπονδία Εργατών, η οποία μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την προσπάθεια διεξαγωγής του συνεδρίου της, βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο του ΠΑΜΕ, απαντά με επίσης σκληρό υφος στην κριτική των συνδικαλιστών του ΚΚΕ.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, χαρακτήριζει τη σημερινή διοίκηση της ΓΣΕΕ «νόθα και διορισμένη», ενώ κάνει λόγο για «συνδικαλιστική μαφία», που έχει βάλει την υπογραφή της στο «σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σηκώνει το γάντι, κατηγορώντας το ΠΑΜΕ ότι λειτουργεί διασπαστικά και δηλητηριωδώς για το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ κάνει λόγο για “κομματικά στελέχη με μηδενική εργασιακή εμπειρία που φορούν παρανόμως τον μανδύα του εργαζόμενου και βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία από τον πολιτικό φορέα τους”.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα