back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Brexit: Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ η πλειοψηφία των ενεργών μελών του Εργατικού κόμματος

Διαβάστε επίσης

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα δεχθεί έντονες πιέσεις στο ετήσιο συνέδριο που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα να δεσμευτεί ότι το Εργατικό κόμμα θα παρεμποδίσει το Brexit.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό τύπο εκπρόσωποι 80 και πλέον εκλογικών περιφερειών θα απαιτήσουν η αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίξει χωρίς ενδοιασμούς την παραμονή της χώρας στην ΕΕ σε αντίθεση με το γεγονός ότι ούτε μια εκλογική περιφέρεια στην οποία το κόμμα εκλέγει βουλευτές προτίθεται να εκφράσει την υποστήριξή της για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Επίσης, ο ηγέτης των Εργατικών θα αντιμετωπίσει αιτήματα για την αποδοχή ενός φιλόδοξου προγράμματος για την πράσινη ανάπτυξη (Green New Deal) που θα έχει ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030 και εγγυημένες “πράσινες θέσεις εργασίας”.

Περίπου 105 εκλογικές περιφέρειες στηρίζουν τη συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πρόταση που θα τεθεί προς ψήφιση στους συνέδρους την επόμενη εβδομάδα στο Μπράιτον. Το ζήτημα αυτό απασχολεί τα ενεργά μέλη του Εργατικού κόμματος περισσότερο από κάθε άλλο θέμα , συμπεριλαμβανομένου και του Brexit , σημειώνουν οι αναλυτές.

Υπέρ του Remain οι κομματικές επιτροπές

Οι εκπρόσωποι του κόμματος σε κάθε μια από τις εκλογικές περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια πρόταση ψηφίσματος για αλλαγή πολιτικής και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας την περασμένη Πέμπτη για την υποβολή των προτάσεων είχαν υποβληθεί 90 προτάσεις – οι 81 από τις οποίες είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Η βουλευτίνα Μάρσα ντε Κόρντοβα ζήτησε από το κόμμα στο συνέδριο – «να θέσει τέλος στις υπεκφυγές για το Brexit».
«Δεν υπάρχει μέση οδός όταν πρόκειται για μια εκστρατεία που αφορά ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ», ανέφερε η κ. ντε Κόρντοβα. «Προσπαθήσαμε να είμαστε ασαφείς για τις θέσεις μας και αποτύχαμε οικτρά» , υπογράμμισε η βουλευτίνα του Εργατικού κόμματος .

«Τα μέλη και οι ακτιβιστές μας δεν θα μας συγχωρήσουν αν κάνουμε το ίδιο λάθος ξανά. Ήρθε η ώρα να πάρουμε θέση και να αποκαλύψουμε την καταστροφική πολιτική των Τόρις αναφορικά με το Brexit» , πρόσθεσε η Μάρσα ντε Κόρντοβα που εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια του Μπάντερσι στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

Ο Μάικλ Τσέσαμ, επικεφαλής σε εθνικό επίπεδο της ομάδας «Αnother Europe is Possible», η πρόταση του οποίου υποστηρίζεται από τις κομματικές επιτροπές στις περιφέρειες δήλωσε: «Τα μέλη του Εργατικού κόμματος είναι το μυστικό όπλο του κόμματος στις γενικές εκλογές και το κόμμα τα αγνοεί. Γι΄αυτό φέρει ακέραια την ευθύνη».

«Η υποστήριξη για μια ρητή ξεκάθαρη στάση υπέρ του Remain είναι προφανώς συντριπτική. Εάν ενεργοποιηθούν οι παρασκηνιακοί μηχανισμοί για να μη γίνει η σχετική συζήτηση στο συνέδριο , αυτή η εξέλιξη θα είναι μια καταστροφή για το ηθικό και για τις προοπτικές του Εργατικού Κόμματος» , συνέχισε ο κ. Τσέσαμ.

“Χρειάζεται να γίνει η συζήτηση αυτή και να ακολουθήσει η ψηφοφορία στο συνέδριο. Μόνο εάν το Εργατικό κόμμα εκθέσει με σαφήνεια την πολιτική του στο θέμα του Brexit , μόνον τότε θα μπορέσει να δώσει τη μάχη με επιτυχία στις εκλογές για να προωθήσει τις θέσεις του που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο εσωτερικό», κατέληξε ο Μάικλ Τσέσαμ.

Σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη

Η Άντριεν Μπούλερ, η συντονίστρια της πολιτικής του Εργατικού κόμματος για την πράσινη ανάπτυξη επεσήμανε ότι ο αριθμός των προτάσεων που έχουν υποβληθεί προς συζήτηση στο συνέδριο καθιστά σαφές ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για το κλίμα.

«Οι προτάσεις αυτές πρέπει να απασχολήσουν τους συνέδρους στο Μπράιτον που θα κληθούν να ψηφίσουν γι΄αυτές» , ανέφερε η κ. Μπούλερ. «Η κλιματική αλλαγή είναι το καθοριστικό ζήτημα του 21ου αιώνα, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μέλη του Εργατικού Κόμματος έχουν θέσει το “Το Πράσινο Νέο Συμβόλαιο” στην κορυφή της ατζέντας για το φετινό συνέδριο του κόμματος», πρόσθεσε.
«Οι επερχόμενες γενικές εκλογές δεν θα αφορούν μόνο το Brexit, αλλά θα είναι εκλογές και για το κλίμα. Με μια ριζοσπαστική , μεταρρυθμιστική πρόταση όπως προβλέπεται στο “Νέο Πράσινο Συμβόλαιο” που προσφέρει ένα όραμα κοινής ελπίδας και ευημερίας , με αυτή την πρόταση το Εργατικό κόμμα θα είναι έτοιμο να κερδίσει τις εκλογές», κατέληξε η κ. Μπούλερ.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα