back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γεμίζουμε φύλλα ζωής… πολεμάμε τον καρκίνο του Πνεύμονα

Διαβάστε επίσης

Στη στάση μετρό «Σύνταγμα» θα βρίσκεται σήμερα (Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου) το «Δέντρο Ζωής» για τον καρκίνο του πνεύμονα, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Γεμίζουμε φύλλα ζωής… πολεμάμε τον καρκίνο του Πνεύμονα!».

Το κοινό θα μπορεί να κρεμάσει στο ξύλινο δέντρο τα δικά του μηνύματα εμψυχωσης για τους ασθενείς που παλεύουν με την νόσο.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τον καρκίνο του Πνεύμονα, τη φύση της νόσου και τις εξελίξεις στην αντιμετώπισή του.

Το βασικό «επικοινωνιακό» όχημα της εκστρατείας είναι ένα ξύλινο ομοίωμα δέντρου με γυμνά κλαδιά, το οποίο από τον Ιούλιο βρίσκεται και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται μέχρι και το Νοέμβριο, σε νοσοκομεία και σε κεντρικά σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρώσης για τον καρκίνο του πνεύμονα και τις νέες δυνατότητες αντιμετώπισής του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος-Ογκολόγος, τόνισε ότι ο καρκίνος του Πνεύμονα δεν είναι μία ενιαία ασθένεια, αλλά έχει πολλές μορφές. Η πρόοδος στην αντιμετώπιση των συχνότερων από αυτές ήταν σημαντική την τελευταία δεκαετία δημιουργώντας νέα δεδομένα και θετικές εξελίξεις. Όπως οι εξατομικευμένες θεραπείες που προσφέρουν καλύτερο έλεγχο της νόσου και βελτιωμένη επιβίωση του ασθενή καθώς εστιάζουν στις συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης στον ασθενή καλύτερης θεραπείας για κάθε διαφορετικό όγκο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί το πιο συχνό νεόπλασμα παγκοσμίως, με σχεδόν 2 εκατομμύρια νέους ασθενείς να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 15% όλων των νέων ασθενών με κακοήθεια. Στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι 6.500 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αυτή τη μορφή καρκίνου, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο κάπνισμα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη, το κόστος διαχείρισης των ασθενών με καρκίνο πνεύμονα και η απώλεια παραγωγικότητας εξαιτίας της αυξημένης θνητότητας και της σημαντικής επιβάρυνσης όλης της οικογένειας, είναι υψηλότερα σε σχέση με όλες τις άλλες μορφές καρκίνου.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα