back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σαουδική Αραβία: Iρανικά όπλα «δείχνουν» τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας για την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Διαβάστε επίσης

Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτικός συνασπισμός που μάχεται εναντίον του κινήματος Χούτι στην Υεμένη δήλωσε σήμερα πως η επίθεση σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκε με ιρανικά όπλα και δεν προήλθε από την Υεμένη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού Τούρκι αλ-Μάλικι είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ριάντ πως η έρευνα για την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ομάδα Χούτι, συνεχίζεται και οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν την τοποθεσία εκτόξευσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως δεν είναι «απολύτως σαφές» ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση αλλά πρόσθεσε πως αυτή αύξησε τις πιθανότητες μιας περιφερειακής σύγκρουσης.

«Δεν είναι απολύτως σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση, αλλά το γεγονός πως η Άνσαρ Αλλάχ έχει αναλάβει την ευθύνη είναι αρκετά άσχημο», είπε ο Γκρίφιθς στο ΣΑ χρησιμοποιώντας την επίσημη επωνυμία της ομάδας Χούτι της Υεμένης. «Αυτό το εξαιρετικό σοβαρό περιστατικό καθιστά τις πιθανότητες μιας περιφερειακής σύγκρουσης πολύ πιο υψηλές», είπε.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Κέλι Κραφτ, δήλωσε στο ΣΑ πως οι πληροφορίες που υπάρχουν για την επίθεση «δείχνουν πως η ευθύνη ανήκει στο Ιράν» και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η επίθεση έγινε από την Υεμένη.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Κάρεν Πιρς δήλωσε στο 15μελές ΣΑ: «Εξακολουθούμε να αξιολογούμε το τι συνέβη και ποιος είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις. Όταν αυτό καθοριστεί θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας πώς θα προχωρήσουμε με υπεύθυνο τρόπο».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Tραμπ αμφισβήτησε σήμερα τον ισχυρισμό του Ιράν ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Σαββατοκύριακο.

«Θυμηθείτε όταν το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος λέγοντας εν γνώσει του πως ήταν στον ‘εναέριο χώρο’ του όταν, στην πραγματικότητα, δεν ήταν καθόλου κοντά. Επέμειναν σθεναρά σε αυτή την ιστορία ξέροντας ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Τώρα λένε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση στη Σαουδική Αραβία. Θα δούμε;» έγραψε ο Τραμπ σε ένα μια ανάρτηση στο Twitter.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες των υπηρεσιών τους με τη Σαουδική Αραβία μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία που είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει στο μισό η παραγωγή πετρελαίου στο βασίλειο και προκάλεσαν αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν είπαν πόσο ευρεία μπορεί να είναι οποιαδήποτε αύξηση του μοιράσματος των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, από μακρόν επιφυλακτικές ώστε να μην έχουν μια βαθιά εμπλοκή στον πόλεμο στην Υεμένη, έχουν μοιραστεί μόνο επιλεκτικά πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών με τη Σαουδική Αραβία για τις απειλές από τους μαχητές των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Ροχανί: Ο λαός της Υεμένης έχει δικαίωμα να αμύνεται

Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco ήταν ένα “ανταποδοτικό μέτρο” του “λαού της Υεμένης” στις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά στη χώρα τους, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

“Ο λαός της Υεμένης ασκεί το νόμιμο δικαίωμά του στην άμυνα… Η Υεμένη είναι στόχος καθημερινών βομβαρδισμών (…) Ο λαός ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει. Το μόνο που κάνουν είναι να αμύνονται”, είπε ο Ροχανί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Ρωσίας για το ζήτημα της Συρίας.

Οι Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου στη Σ. Αραβία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα