back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Brexit: Δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Διαβάστε επίσης

Η ιδέα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι εάν η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να παραμείνει αναπόσπαστο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρόταση να έχουμε μια δεύτερη προσφυγή στις κάλπες για το ενδεχόμενο να ανεξαρτοποιηθεί η Σκωτία τυγχάνουν ευρείας αποδοχής στην Αγγλία, στη Σκωτία και στην Ουαλία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BMG που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent το 45% των ψηφοφόρων στην Αγγλία , στη Σκωτία και στην Ουαλία έχουν τη γνώμη ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο εκλογικό σώμα να εκφράσει την άποψή του για το εάν θα πρέπει η Σκωτία να συνεχίσει να είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 30% δεν φαίνεται να συμφωνεί με την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Το δείγμα της δημοσκόπησης ήταν 1.504 άνθρωποι και η έρευνα έγινε την περίοδο 3-6 Σεπτεμβρίου , 2019.

Το 2014 είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Τότε η πρόταση για ανεξαρτησία καταψηφίστηκε με ποσοστό 54% και λίγο αργότερα παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ.

Μετά δύο χρόνια, ωστόσο, ήρθαν τα πάνω κάτω, με αποτέλεσμα σήμερα, στην φιλοευρωπαϊκή Σκωτία, όπου το 62% των πολιτών ψήφισε κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, παρά πολλοί, πολίτες και πολιτικοί – με πρώτη και καλύτερη την επικεφαλής του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος , την φιλοευρωπαία πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον – να μιλούν ανοιχτά για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ενδεχόμενο στο οποίο εναντιώνεται σθεναρά ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

H Νίκολα Στέρτζον έχει ήδη δηλώσει ότι θα ήθελε τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Σκωτίας στο άρμα της Μεγάλης Βρετανίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η τοπική κυβέρνηση έχει εγκρίνει νομοθεσία που επιτρέπει να προετοιμασθεί το έδαφος για μια δεύτερη ψηφοφορία.

«Αναμφίβολα θα επιδιώξουμε τη μετάβαση της εξουσίας ώστε να μην υπάρξει νομική αμφισβήτηση του δημοψηφίσματος» , είπε η κ. Στέρτζον η οποία έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές στη Βρετανία».

Στη δημοσκόπηση που έγινε για την εφημερίδα The Independent εάν αφαιρέσουμε το ποσοστό εκείνων που δεν θέλησαν να εκφράσουν γνώμη – “δεν γνωρίζω” – τότε το 60% των ερωτηθέντων αποφάνθηκε υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και 40% κατά.

Προσφυγή στις κάλπες και για τη Βόρεια Ιρλανδία

Δεσμεύσεις προς τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας πως το Λονδίνο στηρίζει αταλάντευτα την ιρλανδική ειρηνευτική συμφωνία, έδωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του Brexit δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο», υποστήριξε πρόσφατα ο Μπόρις Τζόνσον.

Η τελευταία δημοσκόπηση όμως δείχνει ότι πλέον του 50% αυτών που ερωτήθηκαν υποστηρίζουν την ιδέα για προσφυγή στις κάλπες μετά το Brexit ώστε η Βόρεια Ιρλανδία να αποφασίσει εάν θα ήθελε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εάν θα προτιμούσε να ενωθεί με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Το 52% αυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θα επιθυμούσε να γίνει ένα δημοψήφισμα για το ζήτημα ενώ το 19% απορρίπτει την πρόταση του δημοψηφίσματος. Εάν δεν υπολογισθεί το ποσοστό αυτών που απάντησαν – “δεν γνωρίζω” – τότε το 73% υποστηρίζει τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενώ το 27% αντιτίθεται.

Μετά το Brexit τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας – Ιρλανδίας θα είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Υπάρχει έντονη ανησυχία για την επιβολή “σκληρών συνόρων” εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Αυτή η προοπτική προκαλεί φόβους για έξαρση της βίας μεταξύ των ρωμαιοκαθολικών και των διαμαρτυρομένων.

Η συμφωνία ειρήνης της Μεγάλης Παρασκευής (1998), που έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες εμφυλίου πολέμου ανάμεσα σε καθολικούς και προτεστάντες, αφήνουν την πόρτα ανοικτή σε μια ενδεχόμενη επανένωση της Ιρλανδίας σε περίπτωση που υπάρξει πλειοψηφία σε ένα δημοψήφισμα , υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα