back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έκτακτη σύσκεψη για τα καύσιμα

Διαβάστε επίσης

Έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις στην διεθνή αγορά πετρελαίου και τις επιπτώσεις τους στην εγχώρια αγορά πραγματοποιείται στο υπουργείο Ενέργειας σε μία προσπάθεια συγκράτησης των τιμών λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή που επηρεάζει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, η γενική διευθύντρια Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών διύλισης, του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και των βενζινοπωλών.

Στην αγορά γίνονται εντατικοί έλεγχοι προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ενώ σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης υπογράμμισε ότι είναι ζήτημα που θα εξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στο περιθώριο συνάντησής του με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, για την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου στον απόηχο των εξελίξεων στη Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Από την άλλη εβδομάδα θα φανεί αν θα υπάρξουν αυξήσεις, ανέφερε στον Αθήνα 9.84 o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης.

Πηγές από τον χώρο της εμπορίας και της διύλισης δηλώνουν ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το ύψος της επιβάρυνσης, καθώς θα χρειαστεί να αποτυπωθεί η διακύμανση των τιμών τουλάχιστον και τη σημερινή ημέρα, ώστε να μπορούν να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν το χθεσινό άλμα διατηρηθεί τα επόμενα 24ωρα, τότε έως την Παρασκευή οι πρώτες αυξήσεις θα έχουν ήδη «περάσει» στις αντλίες των πρατηρίων και της χώρας μας.

Ακόμη χειρότερα, στην περίπτωση που ενισχυθεί περαιτέρω η άνοδος, όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, τότε θα υπάρξουν και επόμενα «κύματα» ανατιμήσεων, τα οποία θα ακολουθήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Όποια κι αν είναι ωστόσο η εξέλιξη, όπως συμπληρώνουν, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς.

Πάντως, τα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο να φανεί πώς θα αντιδράσουν από σήμερα οι αγορές, αποτιμώντας πλέον πιο νηφάλια τις επιπτώσεις της επίθεσης.

Επίσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα νέες διορθωτικές παρεμβάσεις, στο ίδιο μήκος κύματος με τη χθεσινή απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποδεσμεύσει αμερικανικά αποθέματα, οι οποίες είναι πιθανόν να αποκλιμακώσουν τις διεθνείς τιμές, και επομένως να μετριάσουν τις επιπτώσεις και για τους Έλληνες καταναλωτές.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα