back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σε βόρεια και νότια Αττική οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής – Μέχρι το τέλος του χρόνου οι ανακοινώσεις

Διαβάστε επίσης

Στην αναζήτηση άλλων δύο εκτάσεων που θα μπορούν να δημιουργηθούν χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και υπολειμμάτων βρίσκεται η περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων Αττικής που έχει την ευθύνη για την διαχείριση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Αθήνα 9.84» ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για την αναζήτηση αυτών των δύο εκτάσεων οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται στις νότιες και βόρειες περιοχές του νομού, αφού η δυτική πλευρά της περιφέρειας είναι ήδη επιβαρυμένη από τα εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών που έχει δεχθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ανακοινώσεις των δύο αυτών περιοχών οι οποίες θα είναι πιθανότητα αδρανή λατομεία πρόκειται να γίνουν πριν το τέλος του 2019 καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την Αττική εξαιτίας του κορεσμού του ΧΥΤΑ της Φυλής.

«Ανάσα» η επέκταση του ο ΧΥΤΑ Φυλής

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια για να μην «πνιγεί» η Αττική από τα ίδια της τα σκουπίδια έχει αποδεχθεί την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης για επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής που θα δώσει «ανάσα» τουλάχιστον δύο χρόνων μέχρι να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τα νέα έργα. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επέκταση του χώρου.

Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν άμεσα οι εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομική Ταφής Υπολειμμάτων στο Γραμματικό, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Ιούλιο καθώς και εγκαταστάσεις στο Σχιστό πάλι για χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια θα προωθήσει σε συνεργασία με τους δήμους την ανακύκλωση ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και για να μπορεί να γίνεται καλύτερα η επεξεργασία τους.

Σε πρώτη φάση εκτός από την στοχευμένη διαφήμιση προς τους πολίτες, προκειμένου να «αγκαλιάσουν» την ανακύκλωση, θα εισαχθεί στην καθημερινότητα μας και ο καφέ κάδος, εκτός από τους πράσινους και τους μπλε που ήδη υπάρχουν. Ο καφέ κάδος θα δέχεται μόνο οργανικά απορρίμματα και θα βοηθήσει στην συνολική προσπάθεια για την μείωση του όγκου τους και την καλύτερη επεξεργασία τους.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με την Ευρώπη στο θέμα της ανακύκλωσης με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει με την επιβολή πολύ υψηλών χρηματικών προστίμων καθώς στα θέματα περιβάλλοντος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι πολύ αυστηρό και επιδικάζει πολλά εκατομμύρια ευρώ στις χώρες παραβάτες επειδή δίνει και πολλά εκατομμύρια ευρώ για την διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Πάντως για την κατάσταση που επικρατεί, ο κ. Πατούλης έχει καταθέσει και μήνυση αναζητώντας τους υπευθύνους για την αδράνεια που έχει υπάρξει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής από την περιφέρεια και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα