back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιοδεία Πομπέο σε Σαουδ. Αραβία και ΗΑΕ για την «απάντηση» στο Ιράν

Διαβάστε επίσης

Μαίνεται η διπλωματική σύγκρουση Ουάσιγκτον – Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη για την επίθεση στο Ιράν, με Αμερικανούς αξιωματούχους, μάλιστα, να δηλώνουν ότι έγινε με πυραύλους Κρουζ και drones από βάση στα νοτιοδυτικά της ιρανικής Επικράτειας.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποκλείει συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, στη ΓΣ του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα, αν και, όπως είπε, θα προτιμούσε να μην γίνει κάτι τέτοιο.

Στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταβαίνει εκτάκτως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, προκειμένου να συζητήσει την “απάντηση” των ΗΠΑ στις επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται αύριο στην Τζέντα όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για “να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να αντικρούσουν την ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή”. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Άμπου Ντάμπι όπου την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Δευτέρα ότι θέλει να είναι απολύτως σίγουρος.

“Σας το υπόσχομαι: είμαστε έτοιμοι” δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σε ομιλία του στην Ουάσιντγκτον. “Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τους συμμάχους μας στην περιοχή”, συνέχισε, εκτιμώντας ότι “φαίνεται πως το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές”.

“Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας αναλύουν τις αποδείξεις αυτή τη στιγμή”, είπε ο Πενς, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος θα αποφασίσει τι θα κάνει “εντός των επόμενων ημερών”.

“Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν τη χώρα μας, τους στρατιώτες μας και τους συμμάχους μας στον Κόλπο”, επέμεινε.

Με νέες, πιο “επώδυνες” επιθέσεις προειδοποιούν, στο μεταξύ, τη Σαουδική Αραβία οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Σε ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, διατυπώνονται επικρίσεις σε βάρος χωρών, οι οποίες παραμένουν «πλήρως σιωπηλές μπροστά στο έγκλημα… εναντίον του λαού της Υεμένης».

«Το πετρέλαιο δεν είναι πολυτιμότερο από το αίμα του λαού μας της Υεμένης» υπογραμμίζεται.

Ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης ζητά από τις χώρες που καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας να τερματίσουν τις επιθέσεις του αραβικού συνασπισμού εναντίον της Υεμένης τονίζοντας: «Εκείνοι που τάσσονται υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή πρέπει να προτρέψουν τον συνασπισμό της επιθετικότητας να σταματήσει τις επιθέσεις του και να βάλει τέλος στην πολιορκία σε βάρος του λαού της Υεμένης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα