back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διακόπτεται η διανομή του zantac και τα γενόσημά του, υπό τον φόβο ότι περιέχει καρκινογόνο ουσία

Διαβάστε επίσης

Στο στόχαστρο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και των αρμόδιων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η ασφάλεια των φαρμάκων για τις στομαχικές καούρες (όπως το Zantac και γενόσημες εκδόσεις του).

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου στο ενδεχόμενο παρουσίας της καρκινογόνου ουσίας N-nitrosodimethylamine (NDMA) σε φάρμακα για τις καούρες στο στομάχι που λαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Η «ένοχη» ουσία N-nitrosodimethylamine (NDMA) είχε βρεθεί πάλι στο προσκήνιο, μετά την παγκόσμια ανάκληση χαπιών για την αρτηριακή πίεση.

Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των ΗΠΑ και στην Ε.Ε. επανεξετάζουν την ασφάλεια της δραστικής ρανιτιδίνη, η οποία είναι ευρέως γνωστή με την εμπορική της ονομασία Zantac. Εντοπίστηκαν ίχνη μιας πιθανόν καρκινογόνου ουσίας σε ορισμένες εκδόσεις του φαρμάκου.

Την ίδια ώρα, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Sandoz – θυγατρική της Novartis ανακοίνωσε ότι σταματά τη διανομή των νέων προμηθειών του φαρμάκου, σε όλες τις αγορές της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς ένα δυνητικά καρκινογόνο συστατικό εντοπίστηκε τόσο σε επώνυμες, όσο και σε γενόσημες εκδόσεις του φαρμάκου.

Σε ανακοίνωσή της η φαρμακοβιομηχανία σημείωσε ότι η διακοπή της διανομής του φαρμάκου είναι ένα βήμα πρόληψης όσο η έρευνα για την ουσία που περιέχει το Zantac είναι σε εξέλιξη.

Η διακοπή της διανομής, όπως αναφέρει το Reuters, διαφέρει από την ανάκληση ενός φαρμάκου και σημαίνει ότι το υπάρχον απόθεμα του Zantac στα φαρμακεία μπορεί να πωληθεί.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα