back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εξηγήσεις για τη χρήση του VAR στη Super League

Διαβάστε επίσης

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΓΓΑ υπό τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη με θέμα τα προβλήματα που ανέκυψαν με τη χρήση του VAR και στην οποία μετείχαν οι FIFA, UEFA, ΕΠΟ, Super League, ΚΕΔ, εκπρόσωποι όλων των ΠΑΕ, ΕΡΤ, Nova, η εταιρία που εγκατέστησε το VAR και άλλοι.

Το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ήταν η περίφημη «τεχνική δυσλειτουργία» του VAR την 1η αγωνιστική στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου «χάθηκε» το ριπλέι που έδειχνε πεντακάθαρα το πέναλτι υπέρ του Αστέρα Τρίπολης.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, αποκάλυψε πως ο λόγος που συνέβη αυτή η «τεχνική δυσλειτουργία», έχει να κάνει με το γεγονός ότι το βαν μπήκε καθυστερημένα στο χώρο και συγκεκριμένα μία ώρα πριν τον αγώνα, αντί για τρεις ώρες όπως προβλεπόταν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβει να συνδεθεί το σύστημα με όλες τις κάμερες και ειδικότερα με τις super slow motion που βρίσκονταν πίσω από τα τέρματα. Η είσοδος του βαν –όπως ειπώθηκε- εμποδίστηκε με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν διαπιστεύσεις για τους τεχνικούς του συστήματος κι έτσι καθυστέρησε και η εγκατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού ζήτησε από τον Περέιρα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν ώρες πριν τον αγώνα έγινε επιθεώρηση στο βαν από στέλεχος των «ερυθρόλευκων» και ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής το διέψευσε.

Οι εκπρόσωποι της Nova διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την ανακοίνωση της ΚΕΔ περί «τεχνικής δυσλειτουργίας», τονίζοντας ότι έχει πληγεί η φήμη της από αυτό. Ο Περέιρα εξήγησε πως δεν εννοούσε το συνδρομητικό κανάλι με την επίμαχη ανακοίνωση.

Πάντως, από τη Nova αναφέρθηκε η πρόθεσή της να εισηγηθεί να σταματήσει να δίνει το σήμα στο VAR και το σύστημα να λειτουργεί με δικές του κάμερες. Επεσήμαναν δε, την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης του κοινού για το VAR.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, που εκπροσωπήθηκε από τον γ αντιπρόεδρο Κώστα Καραπαπά, ήταν επιθετικός και επικριτικός προς τον Βίτορ Μέλο Περέιρα και έβαλε πολλά θέματα προς συζήτηση:

-Τον ορισμό Σιδηρόπουλου στο ΠΑΟΚ-Άρης και όχι ξένου διαιτητή, λέγοντας ότι «θα εξετάσουμε την στάση μας απέναντί σας»
-Την επικείμενη παρουσία Περέιρα στην εκπομπή «Δίκη» στο OPEN την προσεχή Δευτέρα
-Το ΠΑΟΚ TV και τις εικόνες που δίνει.

Ο Πορτογάλος δεν απάντησε για την παρουσία του στο OPEN, αλλά για τον μη ορισμό ξένου διαιτητή στο ΠΑΟΚ-Άρης, είπε: «Πλέον δεν μπορούμε να φέρνουμε τόσους πολλούς ξένους διαιτητές, διότι πρέπει να φέρνουμε μόνο από χώρες που έχουν VAR».

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΟΚ TV, ο Μάκης Γκαγκάτσης απάντησε ότι την παραγωγή δεν την κάνει ο ΠΑΟΚ αλλά η εταιρία ABC που κάνει και το Τσάμπιονς Λιγκ στην Cosmote TV.

Εξάλλου, ο κ. Περέιρα είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του διαιτητή και του VAR ηχογραφούνται, αλλά τις έχει η εταιρία και όχι η ΚΕΔ. Επισήμανε δε, πως στις 3 πρώτες αγωνιστικές, στις 40 φάσεις που ελέγχθηκαν από το VAR, οι 16 «γύρισαν» τις αποφάσεις του διαιτητή από λάθος σε σωστό και χαρακτήρισε αυτό το ποσοστό «πολύ καλό».

Η εταιρία που εγκατέστησε και διαχειρίζεται το VAR, παραδέχτηκε πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα γιατί πίεζαν οι χρόνοι, γι’ αυτό και προέκυψαν επιχειρησιακά προβλήματα. Τόνισε παράλληλα, πως στην Ελλάδα έχουμε πλέον το πιο σύγχρονο VAR Center στην Ευρώπη από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ο Χέρμπερτ Χούμπελ που εκπροσωπούσε FIFA και UEFA, είπε για τον Λευτέρη Αυγενάκη πως «πρώτη φορά συμφωνώ με έναν πολιτικό» και ότι «πρέπει να βελτιώσουμε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει βία».

Ανδρέας Χανιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα