back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Τόσο οι ΝΥΤ, όσο και η Washington Post αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά του, σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ταμπ με τον υποψήφιο τότε και νυν πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε το όνομα του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν 

Αμφότερες οι εφημερίδες επικεντρώνουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ παραδέχτηκε πως υπήρξε μία αναφορά στο όνομα του Μπάιντεν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις. Η Washington Post, δημοσιεύσει, επίσης, ένα εκτεταμένο αναλυτικό άρθρο σχετικά με το τι γνωρίζουμε και τι όχι για τις δραστηριότητες του γιου του Μπάιντεν στην Ουκρανία, οι οποίες φαίνεται πως ήταν κα το αντικείμενο του ενδιαφέροντος του Τραμπ. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε υπήρξαν ορισμένα προβλήματα στις σχέσεις των εταιρειών του γιου του Μπάιντεν με την εισαγγελία και, σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπάιντεν θέλησε να βοηθήσει το γιο του. Η ουκρανική πλευρά αρνείται την άσκηση πίεσης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως επί Τραμπ η Ουκρανία και τα προβλήματά της (Κριμαία, ανατολικές περιοχές, σχέσεις με τη Ρωσία, σχέσεις με την Ε.Ε.) δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως ήταν επί Ομπάμα και υπουργείας της Χίλαρι Κλίντον στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.  

Η ΝΥΤ, σημείωμά της εγείρει και ένα άλλο ζήτημα και συγκεκριμένα το ζήτημα της χορήγησης βοήθειας προς την Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ χειραγωγεί την διπλωματία. Η εφημερίδα φιλοξενείς δηλώσεις υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι υπογραμμίζουν την έκπληξή τους, όταν στις αρχές του φετινού καλοκαιριού ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως να αναστείλει την παροχή βοήθειας προς τη χώρα τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Οι ΝΥΤ επισημαίνουν πως η κίνηση αυτή εντασσόταν στην προσπάθεια του Τραμπ να πιέσει την ουκρανική πλευρά στο να ερευνήσουν τις υποθέσεις του γιού του Μπάιντεν, ώστε να έχει στο χέρια του υλικό προκειμένου να τον βλάψει κατά την επικείμενη προεκλογική περίοδο.  

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως αμέσως μετά την άτυπη διακοπή της βοήθειας προς την Ουκρανία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ με κοινή απόφαση των δύο κομμάτων, ακύρωσε την προσπάθεια του Τραμπ και η βοήθεια επαναλήφθηκε προς την χώρα αυτή, η οποία συνέπεσε και με την αλλαγή της κυβέρνησης της λόγω της εκλογής του Ζελένσκι 

Τόσο οι δύο αμερικανικές εφημερίδες, όσο και το Politico αναδεικνύουν στα πρωτοσέλιδά τους την αντίδραση της επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Νάσνυ Πελόσι, η οποία έστειλε στο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ επιστολή, όπου επισημαίνει πως ο πρόεδρος Τραμπ και η συμπεριφορά του στο επίμαχο ζήτημα θα ανοίξουν “ένα νέο κεφάλαιο στην άνομη συμπεριφορά” εάν εξακολουθήσει να προβάλει προσκόμματα στην ενημέρωση του σώματος σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο.  

Ενδιαφέρουσα, υπό μία άποψη, είναι και η δήλωση του Μάικ Πομπέο, ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, πως δεν έχει δει την αναφορά που υπέβαλε το “Βαθύ λαρύγγι” ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το Σάββατο ο Πομπέο δήλωσε πως “αν ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει φερθεί ανάρμοστα, αν προσπάθησε να βοηθήσει το γιο του και ενέπλεξε σε αυτό την ουκρανική ηγεσία, αυτό είναι μία μορφή διαφθοράς και δεν νομίζω πως πρέπει να φτάσουμε μέχρι το τέλος”. Και πρόσθεσε “Η Αμερική δεν μπορεί να προχωρήσει στις εκλογές αδιαφορώντας γι’ αυτό… Αν υπήρξαν πράξεις που εμπλέκουν τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, θα πρέπει να το γνωρίζουμε”.  

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Οι ΝΥΤ αφιερώνουν επίσης στο πρωτοσέλιδό τους ένα ιδιαίτερα αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαμε σφοδρές συγκρούσεις των διαμαρτυρομένων με την αστυνομία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έστησαν φλεγόμενα οδογφράγματα μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο στη συνοικία Σα Τιν του Χονγκ Κονγκ, ενώ μια άλλη ομάδα διαδηλωτών κατέκλυσε το εμπορικό κέντρο New Town Plaza. Κάποιοι από τους νεαρούς διαδηλωτές επιχείρησαν να στήσουν μεγαλύτερα οδοφράγματα με υλικά που βρήκαν στο εμπορικό κέντρο, ενώ διέλυσαν κάμερες κλειστού κυκλώματος με σφυριά. Στο σημείο επενέβη μεγάλη αστυνομική δύναμη και ξέσπασαν για μια ακόμη φορά συγκρούσεις. 

Το παζλ του σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ

Στο φλέγον ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ μετά τις πρόσφατες εκλογές, είχαμε μία σημαντική τόσο σε πολιτικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο. Οι ηγέτες των αραβικών κομμάτων της ισραηλινής βουλής αποφάσισαν να δηλώσουν στον πρόεδρο της χώρας Ραβέν Ρίβλιν πως για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες θα υποστηρίξουν τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Μπένι Γκαντζ για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν την επιστροφή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργεία, επισημαίνει η Washington Post σε ανταπόκρισή της. Την ίδια στιγμή ο σκληροπυρηνικός πρώην υπουργός Άμυνας Λίμπερμαν, δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει τον Νετανιάχου λόγω των σχέσεων που ανέπτυξε το τελευταίος με τους ακροδεξιούς και φανατικά θρησκευόμενους κατά το τελευταίο διάστημα. Το ίδιο όμως θα κάνει και με τον Γκαντζ. Μοναδική λύση κατά τον Λίμπερμαν είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με τα κόμματα του Γκαντζ και του Νετανιάχου, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος από τους δύο θα καταλάβει το θέση του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου.  

Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

Στην Ισπανία τώρα, σήμερα τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η 13η Κοινοβουλευτική Θητεία στην Ισπανία ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα, μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές βουλευτικές εκλογές και τη νίκη του Πέδρο Σάντσεθ. Επειτα από την εκπνοή της διορίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, αυτομάτως ενεργοποιείται ο μηχανισμός για τη διάλυση της Βουλής και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενόψει της αναμέτρησης της 10ης Νοεμβρίου. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την πρωθυπουργία Πέδρο Σάντσεθ, με εντολή του βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ είχε λάβει εντολή τον περασμένο Ιούλιο για διερευνητικές επαφές, προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης. Συνεπεία της αποτυχίας του Σάντσεθ στη φάση αυτή, ο Ισπανός μονάρχης έθεσε σε ισχύ το άρθρο 99 του Συντάγματος, που προβλέπει ένα ενδιάμεσο διάστημα δύο μηνών από την ανάθεση της διερευνητικής εντολής, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες για σχηματισμό κυβέρνησης. 

El Pais ωστόσο σε πρωτοσέλιδο άρθρο της επισημαίνει πως η Ισπανία θα ανακαλέσει όλες τις άδειες παραμονής των Βρετανών υπηκόων στη χώρα της, σε περίπτωση που μετά το Brexit η Μεγάλη Βρετανία προχωρήσει σε ανάκληση των αδειών παραμονής των δικών της πολιτών.  

Το Brexit και το συνέδριο των Εργατικών

Στο θέμα του Brexit, ιδιαίτερη σημασία έχει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας Παράταση στην απόφαση για το κατά το πόσο είναι νόμιμη η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας. Ο Τζόνσον επέμεινε στην απόφαση του και πλέον το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει είναι νόμιμη η απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής. Ηδη στην Σκωτία δικαστήριο έβγαλε απόφαση και έκρινε παράνομο το κλείσιμο, αλλά η τελική απόφαση θα βγει από το Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό δεν θα γίνει σήμερα, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Για το πότε θα βγει η απόφαση, αναμένεται να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα κατά το μεσημέρι.  

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πάντως Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε μαγνητοσκοπημένη του συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News δήλωσε πως “για το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας σε περίπτωση Brexit το φταίξιμο δεν θα είναι δικό μας” και πως “δεν είμαι κατασκευαστής συνοριακών σταθμών”.  

Η εφημερίδα Independent έχει ως πρωτοσέλιδο της την κατάρρευση του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook. Η απόφαση αυτή αφήνει αποκλεισμένους περίπου 150 χιλιάδες Βρετανούς τουρίστες σε όλο τον κόσμο, αλλά και 22.000 υπαλλήλους παγκοσμίως χωρίς δουλειά. Οι τουρίστες μάλιστα φτάνουν τους 600.000 αν προσθέσει κανείς τους μη Βρετανούς. Η μαύρη σελίδα στην ιστορία της εταιρίας, γράφτηκε καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατάφερε να πάρει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της, ώστε να αποφύγει το κλείσιμο. Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας (που είναι και το αρχαιότερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στον κόσμο), Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας, με την εταιρία να υποβάλει αίτημα αναγκαστικής εκκαθάρισης. Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την βρετανική ειδησεογραφία σήμερα είναι οι διεργασίες εντός του Εργατικού Κόμματος. Η Independent αναφέρει πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο του κόμματος Τομ Γουότσον πως είναι εκπρόσωπος του κομματικού κατεστημένου, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο κομματικό συνέδριο. Αξίζει να θυμίσουμε πως στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας το τροτσκικιστικό κίνημα momendum, συνιστώσα του Εργατικού Κόμματος ζήτησε την κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των θέσεων του Κόρμπιν στην ηγεσία του πολυσυλλεκτικού αυτού κομματικού οργανισμού. O αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC τόνισε επίσης ότι ο κ. Λάνσμαν και η “φράξια του” δεν μπορούν να κρύψουν την οργή τους για τις θέσεις που επανειλημμένα έχει εκφράσει αναφορικά με το Brexit. 

Ο κ. Γουότσον έχει παροτρύνει τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν να στηρίζει – “χωρίς επιφυλάξεις το στρατόπεδο των Remain” – και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Υποστηρίζει τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος πριν τη διεξαγωγή γενικών εκλογών 

Ο κ. Κόρμπιν όμως έχει αντίθετη γνώμη . Πρώτα εκλογές και μετά δημοψήφισμα , λέγει ο ηγέτης των Εργατικών. Στο δημοψήφισμα αυτό , υποστηρίζει ο Κόρμπιν, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέξουν αν επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ ή αν θέλουν να παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού μπλοκ. 

Το Εργατικό κόμμα στο μεταξύ, αποφάσισε πως σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας θα καταργήσει τα ιδιωτικά σχολεία, αφού η ύπαρξη τους, κατά τα κομματικά στελέχη, αντίκειται στις ιδέες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα προχωρήσει μάλιστα στη δήμευση των ιδιοκτησιών των ιδιωτικών σχολείων, τις οποίες “δίκαια θα διαμοιράζει στο σύστημα των δημόσιων σχολείων”.  

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο γνώμης της Zoe Williams για το κομματικό συνέδριο του Εργατικού Κόμματος που δημοσιεύει σήμερα στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Guardian. Σύμφωνα με την αρθρογράφο, μετά την διαπιστωμένη απόσταση που χωρίζει την ηγεσία του κόμματος από τη βάση στο θέμα του Brexit, όπου η πρώτη τηρεί μία αμφιλεγόμενη και επαμφοτερίζουσα στάση και η δεύτερη έχει ταχθεί σαφώς εναντίον μίας προοπτικής εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ., το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στο ποιος θα είναι ο διάδοχος του Κόρμπιν στην ηγεσία. Ο τελευταίος και η ομάδα του επιδιώκουν τη δημιουργία δύο θέσεων αντιπροέδρου στο κόμμα, με την μία εξ αυτών να την καταλαμβάνει γυναίκα, σε μία προσπάθεια επίκλησης του φεμινισμού και της προσέλκυσης των αντίστοιχων (κομματικών) ψήφων.  

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα