back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φ.Γεννηματά: Αντεπίθεση στον πόλεμο διαστρέβλωσης, αποδόμησης και απαξίωσης

Διαβάστε επίσης

“Στον πόλεμο διαστρέβλωσης, αποδόμησης και απαξίωσης χρειάζεται αντεπίθεση και αυτοπεποίθηση” ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωφη Γεννηματά  κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Η κα Γεννηματά κατά στην εισήγησή της επικεντρώθηκε στα εξής σημεία:

1. Η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για τα προβλήματα που δημιουργεί η πτώχευση της Thomas Cook
Η Κυβέρνηση οφείλει το ταχύτερο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η πτώχευση της εταιρείας Thomas Cook στον Ελληνικό Τουρισμό.
Πρώτο ζήτημα είναι να επαναπατριστούν οι περίπου 50.000 τουρίστες που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας και να πληρωθεί το κόστος διαμονής τους.
Όμως αυτό δεν φθάνει.
Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει ενεργά τις ελληνικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης ζημιάς που προκαλούν οι ακυρώσεις επισκέψεων, ως το τέλος της σεζόν.
Να σταθεί πλάι στις νομικές διεκδικήσεις τους, αλλά και να τις στηρίξει με φορολογικά μέτρα, πάγωμα υποχρεώσεων κ.α. για να ξεπεράσουν τα προβλήματα.
Να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω του ΕΟΤ, για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε να μη χαθεί μερίδιο της αγοράς.
Και βέβαια να στηρίξει την εργασιακή αποκατάσταση των Ελλήνων εργαζομένων που μένουν άνεργοι.
Είναι ώρα συγκεκριμένων αποφάσεων και όχι ευχών…

2. O κ. Μητσοτάκης σπεύδει να παραγράψει τις ευθύνες του κ. Τσίπρα παντού

Μετά τη ΔΕΘ και το «απαλλακτικό βούλευμα» που εξέδωσε ο κ. Μητσοτάκης για το καταστροφικό α’ εξάμηνο του 2015 αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis είναι ορατή η νέα πραγματικότητα: Έχουμε συμφωνία Μητσοτάκη – Τσίπρα και για τις ευθύνες τους και για τις πολιτικές. Κονταροχτυπιούνται στα λόγια και στην πράξη , στις πολιτικές τα έχουν κάνει πλακάκια.
Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις Μητσοτάκη-Τσίπρα εκτός από την πόλωση για μικροκομματικά οφέλη φαίνεται ότι ήταν και το προκάλυμμα διευθετήσεων στο παρασκήνιο.

Δεν πρόκειται φυσικά ούτε για πολιτική γενναιοδωρία όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης ούτε για φτηνό τακτικισμό όπως λέει ο κ. Τσίπρας. Πρόκειται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και ισορροπιών όχι μόνο στο εσωτερικό τους αλλά και μεταξύ τους. Τώρα βέβαια βγήκαν τα μαχαίρια στο εσωτερικό της ΝΔ, για την προστασία και του Παπαγγελόπουλου. Η Καραμανλική συνιστώσα και όχι μόνο δίνει μάχη για το κουκούλωμα. Προφανώς έχουν τους λόγους τους. Πληθαίνουν οι φωνές στη ΝΔ για δήθεν αναρμοδιότητα της επιτροπής και επιστροφή του φακέλου στην δικαιοσύνη.
Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και εκεί θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αναζητώντας και αναδεικνύοντας τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
Για να συνεννοούμαστε : όπως δεν μίλησε ποτέ ο κ. Τσίπρας για τις ευθύνες της ΝΔ την Καραμανλική περίοδο, έτσι σπεύδει να παραγράψει ο κ. Μητσοτάκης τις ευθύνες του κ. Τσίπρα παντού, σε όλα τα θέματα.

3. 29.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, η κυβέρνηση οφείλει να το αναδείξει
Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτιόμαστε με ποια ατζέντα θα μιλήσει για το προσφυγικό, δεδομένου ότι συνεχίζει την πολιτική Τσίπρα.
Στην Ελλάδα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν διαπιστώσεις για το πόσο πολύπλοκο είναι το θέμα διαχείρισης των προσφυγικών ροών και εξαντλούν το θέμα στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση συσκέπτεται χωρίς να σκέφτεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει μέχρι να ξεχαστούν οι δικές του, τεράστιες ευθύνες.
29.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά είναι ευρωπαϊκό, είναι ανθρωπιστικό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση οφείλει να το αναδείξει.
Το ίδιο ερώτημα προκύπτει και για το Μακεδονικό, ιδιαίτερα για τα Μακεδονικά προϊόντα που είναι εντελώς απροστάτευτα, μια και το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει μόνο θετικά από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Στο εσωτερικό ξετυλίγει ήδη την βαθιά συντηρητική του agenda. Στήνει ένα συγκεντρωτικό, αυταρχικό, κομματικό και ελεγχόμενο κράτος.
Απονευρώσει την Αυτοδιοίκηση, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη λογική των συναλλαγών για τα αξιώματα.
Παραιτήθηκε από την διεκδίκηση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στην ουσία άφησε την υπόθεση αυτή στην κα Λαγκάρντ. Δημόσια παραδοχή της αδυναμίας της Κυβέρνησης του και της απροθυμίας του να ορθώσει το ανάστημα του στους δανειστές. Συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις Τσίπρα. Το ίδιο ισχύει και για το Υπερταμείο. Είναι σαν να βάζει και ο ίδιος την υπογραφή του στις απαράδεκτες συμφωνίες.
Και τώρα έρχεται το νέο αποφασιστικό κτύπημα.
Με ένα δήθεν «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, επιχειρεί να απαξιώσει τις συλλογικές συμβάσεις, να ενισχύσει την εργοδοτική αυθαιρεσία, να μειώσει δραστικά τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργαζομένων.
Το νέο τοπίο στα εργασιακά είναι ο κύριος στόχος του Νομοσχεδίου, και οι αυτονόητες και μικρότερης σημασίας «τακτοποιήσεις» που διαφημίζει η ΝΔ το πρόσχημα.
Η διαφορά μας με την ΝΔ είναι ουσιαστική και ιδεολογική .
Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας. Στηρίζουν την ανταγωνιστικότητά της χώρας στις μειωμένες αμοιβές, στην υποβάθμιση των όρων εργασίας και των συλλογικών ρυθμίσεων.
Η ανάπτυξη της ΝΔ είναι για λίγους, δεν είναι για όλους. Θα δώσουμε την μάχη μέσα στη Βουλή και πλάι με τους εργαζόμενους, για να ακυρώσουμε αυτά τα σχέδια.
Εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας, εστιασμένη στην γνώση, την ποιότητα, την καινοτομία, στις υψηλές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.
Η ανάπτυξη για το Κίνημα Αλλαγής επιβάλλεται να αφορά άμεσα τους εργαζόμενους, την βελτίωση της ζωής τους, τις αξιοπρεπείς αμοιβές, την δημιουργία πολλών ποιοτικών θέσεων εργασίας.

4. Δεν θα επιτρέψουμε οι τοξικές πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα, να «δηλητηριάσουν» και την κεντροαριστερά
Ακούσαμε τον κ Τσίπρα στην ΔΕΘ.
Η λέξη «αμετανόητος» αποδίδει απόλυτα την ουσία των όσων είπε.
Στηρίζει τις συντηρητικές, αντιλαϊκές πολιτικές και επιμένει στις διχαστικές λογικές. Δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις κάλπες.
Αλαζονεία, αυταρέσκεια, καμία ουσιαστική αυτοκριτική!
Συνάμα αμήχανος να ασκήσει ξανά αντιπολίτευση. Χωρίς πρόταση για τη χώρα.
Αλήθεια τι σχέση έχει αυτή η «εικόνα» με την δημοκρατική προοδευτική παράταξη;
Η ευθεία απάντηση είναι ΚΑΜΙΑ, είναι δύο ξένες μεταξύ τους έννοιες.
Δεν θα επιτρέψουμε οι τοξικές πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα, αφού έφθειραν την αριστερά, να «δηλητηριάσουν» και την κεντροαριστερά.

5. Στον πόλεμο διαστρέβλωσης, αποδόμησης και απαξίωσης χρειάζεται αντεπίθεση με αυτοπεποίθηση
Εμείς έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία, με προοδευτική ταυτότητα.
Γι’ αυτό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μας επιτίθενται, μας στοχοποιούν, νομίζουν ότι μπορούν να ανακόψουν την πορεία μας. Να δημιουργήσουν ένα σκληρά διπολικό σύστημα, αδιαφορώντας για το επικίνδυνο αντίτιμο: τον διχασμό του Ελληνικού λαού, το τοξικό κλίμα που υπονομεύει την ανάπτυξη.
Δεν θα τα καταφέρουν.
Είναι προφανές ότι αυτή ακριβώς η αταλάντευτη απόφαση μας είναι πού ενοχλεί. Αν αλλάζαμε γραμμή, αν κλείναμε το μάτι ότι είμαστε διαθέσιμοι και διατεθειμένοι να γίνουμε βολικά συμπληρώματα τότε θα γινόμασταν αμέσως τα χαϊδεμένα παιδιά των συστημάτων που τώρα μας πολεμούν λυσσαλέα. Το ερώτημα είναι το κάνουμε; Η απάντηση μου, η απάντηση μας, οι συλλογικές μας αποφάσεις, η επιθυμία του δικού μας κόσμου, είναι ΟΧΙ!
Κατά σύστημα το Μαξίμου με τα παπαγαλάκια του διαστρεβλώνει ότι λέει το Κίνημα Αλλαγής. Το ότι ασχολούνται συνέχεια μαζί μας δείχνει πόσο πραγματικά μας υπολογίζουν και πόσο καθοριστικό ρόλο μπορούμε να έχουμε στις εξελίξεις. Αλλά στον πόλεμο διαστρέβλωσης, αποδόμησης και απαξίωσης χρειάζεται αντεπίθεση με αυτοπεποίθηση. Και αυτή θα είναι η δική μας απάντηση!
Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι τον δικό μας δρόμο.

6. Μαχητική, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, πολιτικές πρωτοβουλίες με κυρίαρχη την λογική της Εξωστρέφειας
Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίοδο.
Με πολλές θετικές προκλήσεις.
Α) Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα ασκεί μαχητική, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση. Με το τεκμηριωμένο ΝΑΙ και τις προτάσεις μας σε ότι είναι θετικό για τη χώρα και τον λαό μας, αλλά και το αποφασιστικό ΟΧΙ σε όλα όσα εφαρμόζουν συντηρητικές πολιτικές, αφαιρούν δικαιώματα, εξυπηρετούν σκοπιμότητες, οικοδομούν το νέο κράτος της δεξιάς.
Με ταυτόχρονη ανάδειξη του δικού μας εναλλακτικού δρόμου.
Αυτό θα πράξουμε και στο αμέσως επόμενο διάστημα και για την ψήφο των Αποδήμων, αλλά και για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ας το καταλάβουν πολύ καλά αυτό όσοι έχουν αναλάβει εργολαβικά το καθημερινό υμνολογία στον κ. Μητσοτάκη.
Έχω ζητήσει στενή σχέση της ΚΟ με τους υπεύθυνους του κόμματος, κάτι που θα ολοκληρωθεί με τον ορισμό των Τομέων πολιτικής στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θέμα για το οποίο ζητώ την εξουσιοδότηση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Β) Είναι ώρα όμως και το κόμμα μας να αναπτύξει τις πολιτικές πρωτοβουλίες του.
Με κυρίαρχη την λογική της Εξωστρέφειας . Πάμε δυνατά μπροστά.
Μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες.
Με ανοιχτό διάλογο στην κοινωνία.
Κλείνουμε με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος τον κύκλο της προσπάθειας κατοχύρωσης του χώρου.
Η επιτροπή με τον συντονισμό της Εύης ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ δουλεύει ήδη με συνέπεια, για να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ανάλυση. Που όχι μόνο θα εξηγεί τα γιατί, αλλά θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό της πολιτικής μας για το μέλλον.
Σήμερα θα γίνει μια πρώτη παρουσίαση ,που θα συνεχιστεί στην ΚΠΕ.
Ώστε στη Συνδιάσκεψη μας, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου,
να αποφασίσουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις της πολιτικής μας.
Στόχος μας να συζητήσουμε και να περιγράψουμε τις σύγχρονες απαντήσεις της κεντροαριστεράς για τις μεγάλες προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
Η Συνδιάσκεψη θα έχει πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά.
Πιστεύω ότι σε 6 μεγάλα ζητήματα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα:
– Οι νέες πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις στον κόσμο και η θέση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
– Ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα στην προοπτική της Ένωσης. Το μεταναστευτικό ζήτημα.
– Η ελληνική οικονομία στην ψηφιακή εποχή .
– Ο πολιτικός φιλελευθερισμός ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας μας.
– Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος
– Η απάντηση στην κλιματική κρίση :μια νέα πράσινη συμφωνία (New green deal – Στοίχημα ζωής)
Για την ταχύτερη προετοιμασία της συνδιάσκεψης προχωρούμε στην συγκρότηση μιας ολιγομελούς συντονιστικής Επιτροπής.
Στη συνέχεια τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου θα αναλάβουν ευθύνες στην προετοιμασία των θεματικών ενοτήτων.
Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας αξιοποιώντας την γνώση και την συμμετοχή όχι μόνο των δικών μας στελεχών. Αλλά και επιστημόνων, ακαδημαϊκών, ειδικών και ανθρώπων με λόγο στον δημόσιο βίο που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο μας.
Γ) Μέσα στις πρωτοβουλίες μας σημαντικό ρόλο έχουν αυτές που αφορούν την ανασυγκρότηση της Νεολαίας μας.
Με βάση την διατύπωση του οράματος μας για το μέλλον της νέας γενιάς και τις προτάσεις μας για την βελτίωση της ζωής τους σήμερα ,την εξέλιξη τους, την δημιουργία οικογένειας, την συμμετοχή τους στα κοινά.
Προχωρούμε στην διοργάνωση ενός forum στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης, που θα θέσει τις βάσεις για το Συνέδριο της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Δ) Πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε επίσης για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και των Μαζικών Κινημάτων,
Άμεσος στόχος είναι η συγκρότηση ευρύτερων προοδευτικών συνδυασμών που ασπάζονται τις θέσεις μας για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης εν όψει των εκλογών για την ΕΝΑΕ την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ.
Προχωρούμε στην διοργάνωση Εκδήλωσης με στόχο την αναζήτησή και διατύπωση των θέσεων μας για ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό Κίνημα, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων ,υπερασπίζει τα δικαιώματα τους, αλλά και αποτελεί δημιουργικό παράγοντα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και του παραγωγικού μας μοντέλου.
Με τις ευκαιρία ζητώ την στήριξη και την συμβολή όλων ,για την επιτυχία της παράταξης μας στις εκλογές για το Τεχνικό Επιμελητήριο.

7. Εξόρμηση διαλόγου σε κάθε γωνία της χώρας
Επανέρχομαι στην λέξη ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ .
Ούτε η Συνδιάσκεψή μας, ούτε και οι άλλες πρωτοβουλίες μας θα γίνουν εκ των άνω, ερήμην των οργανώσεων και της κοινωνίας.
Αμέσως μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και με βάση τις αποφάσεις της θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση διαλόγου σε κάθε γωνία της χώρας. Με ειδικό βάρος στο Λεκανοπέδιο και την Θεσσαλονίκη.
Δεν επιδιώκουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις με τον μονόλογο του ορισμένου ομιλητή.
Θέλουμε ζωντανό διάλογο, έκφραση απόψεων, προβληματισμών, ακόμη και της αγωνίας που διακατέχει τον κόσμο μας. Ώστε να συνθέσουμε δημιουργικά, να οικοδομήσουμε μια νέα Συμφωνία συμπόρευσης και μάχης με τους προοδευτικούς πολίτες.
Αυτή που τελικά θα εκφρασθεί με τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης μας.
Ζητώ από το Οργανωτικό να επεξεργασθεί και να παρουσιάσει αυτό το νέο μοντέλο της εξόρμησης μας στην ΚΠΕ.
Και από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας αναλαμβάνοντας ο καθένας ευθύνη για μια Περιφέρεια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα