back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιατί κατέρρευσε η Thomas Cook ;

Διαβάστε επίσης

To “ταξίδι” για την Thomas Cook που ξεκίνησε πριν από 178 χρόνια στις αρχές της Βικτοριανής περιόδου ήταν πολυετές και μεγάλο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1841  όταν ο Τhomas Cook μετέφερε με τρένο 500 άτομα από το Λέστερ στο Λάφμπορο – ένα ταξίδι 12 μιλιών – για να παρευρεθούν σε συγκέντρωση μελών οργάνωσης κατά του αλκοολισμού. Αλλά χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια ακόμη πριν ο Κουκ οργανώσει την τουριστική επιχείρησή του, οργανώνοντας ταξίδια με τρένα. Ακολούθησαν ταξίδια περιήγησης στην Σκωτία και σύντομα στην Ευρώπη.

Από τότε η Thomas Cook αναπτύχθηκε και μετατράπηκε σε πραγματικό κολοσσό με πωλήσεις ύψους £19 δισ. ετησίως , £19 εκατ. κρατήσεις τον χρόνο , και 22.000 υπαλλήλους σε 16 χώρες.
H ιστορία της εταιρείας ήταν πολυτάραχη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1928 η οικογένεια Κουκ πούλησε την εταιρία στους Βέλγους ιδιοκτήτες της Orient Express, αλλά το 1948 η Thomas Cook επέστρεψε σε αγγλικά χέρια, ως μέρος των εθνικοποιημένων Βρετανικών Σιδηροδρόμων. Η εταιρεία επανήλθε σε ιδιωτικά χέρια το 1972 και έγινε μέρος μιας σειράς συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ηλιοφάνεια και καλός καιρός

Με τη θεαματική ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας μεγάλωναν και οι προκλήσεις για την Thomas Cook.

Πολύ παράγοντες συνετέλεσαν για την κατάρρευση της εταιρείας: οικονομικοί, κοινωνικοί αλλά και η κλιματική αλλαγή.  Η ηλιοφάνεια και η υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέβαλαν ώστε πολλοί Βρετανοί να προτιμούν να παραμένουν στη χώρα τους για διακοπές αντί να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Πέρσι το καλοκαίρι η αξία της μετοχής της Thomas Cook είχε περιορισθεί στις 150 πένες , ενώ στις αρχές του χρόνου φέτος οι αναλυτές της τράπεζας Cittigroup είχαν εκτιμήσει ότι οι μετοχές της εταιρείας ήταν “τελείως άχρηστες”.
Επιπλέον στην χρεωκοπία της εταιρείας συνέτειναν η πολιτική αστάθεια και οι τοπικοί πόλεμοι σε πολλές χώρες και βεβαίως για την περίπτωση της Βρετανίας το αδιέξοδο του Brexit.

Τα ταξίδια την εποχή του Internet

Εκτός από τον καιρό και τις κατά τόπους συνθήκες που επηρέαζαν αρνητικά την ανάπτυξη του τουρισμού, στη μείωση των κρατήσεων συνέβαλε ο πολύ σκληρός ανταγωνισμός από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και από τις χαμηλούς κόστους αεροπορικές εταιρείες.
Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι προτιμούν οι ίδιοι να οργανώνουν τις διακοπές τους , χωρίς τη βοήθεια των ταξιδιωτικών γραφείων.
Τον Μάιο η εταιρεία ανακοίνωσε απώλειες ύψους £ 1,5 δισ. για το πρώτο εξάμηνο του 2019 . Παράλληλα η απόφαση για τη μείωση της μετοχής της My Travel , της εταιρείας με την οποία είχα συγχωνευθεί η Thomas Cook to 2007 , είχε ως αποτέλεσμα μια απώλεια ύψους £1, 1 δισ.
Την άνοιξη φέτος η διοίκηση της εταιρείας σε νέα της ανακοίνωση υπογράμμιζε ότι – “τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει” – και ότι δεν υπήρχε πλέον καμία αμφιβολία πως – “η ατέλειωτη ιστορία του Brexit” – υποχρέωσε πολλούς πελάτες της Thomas Cook να αναβάλουν τα σχέδια τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Έχοντας μεγάλη ανάγκη για νέα χρηματοδότηση και αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η εταιρεία αποφάσισε – “να βγάλει στο σφυρί” – τα αεροπλάνα που διέθετε για τη μετακίνηση των πελατών της .
Αργότερα έγινε γνωστό ότι είχαν αρχίσει διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της εταιρείας με τις τράπεζες και με τον βασικό της μέτοχο , τον όμιλο China Fosum.

Υπήρχαν ελπίδες ότι η Thomas Cook θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία διάσωσης με τις τράπεζες αλλά την τελευταία στιγμή η Royal Bank of Scotland απαίτησε την καταβολή £ 200 εκατ. , ποσό που η εταιρεία αδυνατούσε να διαθέσει.

“Απέλπιδα προσπάθεια”

Η Daily Express χαρακτήρισε «απέλπιδα προσπάθεια» την έκκληση της εταιρείας για κρατική παρέμβαση ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση και η απώλεια 9.000 θέσεων εργασίας στη Βρετανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στη Express η συνδικαλιστική ένωση των πιλότων Balpa κατηγόρησε την τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS) ότι υπονόμευσε μια πιθανή συμφωνία διάσωσης.
Η Balpa θεώρησε «αποτρόπαιο» το γεγονός ότι μια τράπεζα που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο και να απαιτεί £200 εκ.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, την περασμένη Πέμπτη η RBS απαίτησε την επιπλέον χρηματοδότηση των 200 εκ. λιρών στερλινών, απαίτηση που σύμφωνα με την πηγή κατέστησε «ακόμη πιο κρίσιμη την κατάσταση». Εκπρόσωπος Τύπου της RBS δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με αυτή την περιγραφή των γεγονότων και ότι η τράπεζα συνεργάσθηκε με όλες τις πλευρές ώστε να δοθεί λύση στο θέμα χρηματοδότησης και έλλειψης ρευστότητας της Thomas Cook.

Τέλος το περασμένο Σάββατο oι Times σημείωναν ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να απορρίψει το αίτημα για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, εν μέσω ανησυχιών για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ταξιδιωτικής εταιρείας.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα