back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κτηματολόγιο: Κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητα εκατοντάδες ιδιοκτήτες

Διαβάστε επίσης

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους και να τις παραδώσουν στο Δημόσιο στο πλαίσιο του Κτηματολογίου. Χαρακτηριστικά της σοβαρότητας της κατάστασης είναι τα δεδομένα σε τρεις ιδιαίτερα προβληματικές περιοχές το Λάγιο στη Λακωνία, τα Βριλήσσια και την Ελευσίνα.

Όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Ντάμες Σπαθί” ο δικηγόρος Απόστολος Γεροντίδης η διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου από το 2004 μετέτρεψε το Λάγιο σε χωριό ακτημόνων αφού τα κτήματα των κατοίκων καταχωρίστηκαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου κατά 52%, ενώ το υπόλοιπο 48% καταχωρήθηκε σε 42 άλλους συνιδιοκτήτες εντελώς άσχετους με το χωριό, οι οποίοι με τις μέχρι τώρα κληρονομικές διαδοχές έχουν φτάσει τους 55: “Το Λάγιος έχει γίνει πλέον χωριό ακτημόνων όπου οι κάτοικοι δεν έχουν ιδιοκτησία. Έχουμε καθολική αφαίρεση ιδιοκτησίας την οποία καλούνται να την αποδώσουν στο Δημόσιο”, ενώ αναφερόμενος στην επίλυση του προβλήματος ο κ. Γεροντίδης εξηγεί: “Το 2003 επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου είχε δημιουργηθεί διακομματική επιτροπή που κατέληξε σε νόμο για τις αστικές περιοχές σύμφωνα με τον οποίο κατοχυρωνόντουσαν όσοι είχαν συμβόλαια αγοράς στα δέκα χρόνια, ή 20 χρόνια δωρεά ή γονική παροχή, ή 30 χρόνια χωρίς συμβόλαια αρκεί να μπορεί να αποδείξει νομή καταργώντας ουσιαστικά τη χρησικτησία στο Δημόσιο. Αντίστοιχο νομοσχέδιο της διακομματικής Επιτροπής που αφορούσε τις εκτός σχεδίου περιοχές δεν πέρασε καθώς δεν είχε ψηφιστεί από τη ΝΔ, όμως αυτός ο νόμος είναι η μόνη λύση. Δηλαδή παίρνουμε το νόμο του 2003 και τον ψηφίζουμε στη Βουλή αλλιώς το Κτηματολόγιο θα τιναχθεί στον αέρα”.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στο δήμο Βριλησσίων καθώς το υπ. Οικονομικών έχει καταθέσει 150 αγωγές οι οποίες θίγουν περίπου 1000 άτομα, από τον περασμένο Νοέμβριο που έκλεισε το Κτηματολόγιο. Ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε πως πρόκειται για οικοδομές, σπίτια 30, 50 χρόνων για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αγωνιούν και φυσικά δεν μπορούν και να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους μέχρι να λυθεί το θέμα: “Εμείς είχαμε καταθέσει πριν από τις εκλογές πρόταση νομοθετικής ρύθμισης στην οποία οι προηγούμενοι αρμόδιοι υπουργοί είχαν αντιληφθεί και αποδεχθεί το δίκαιο του αιτήματός μας, αλλά ήρθαν οι εκλογές και δεν ψηφίστηκε”. Περιγράφοντας την έκταση του προβλήματος ο κ. Μανιατογιάννης ανάφερε πως μόνο σε μια πολυκατοικία υπάρχουν 25 αγωγές σε βάρος ιδιοκτητών οι οποίοι είχαν όλοι τίτλους και συνηγόρησε πως η λύση θα μπορούσε να έρθει μέσα από την ψήφιση του νόμου του 2003.

Τέλος η δικηγόρος και μέλος του ΔΣ της ΠΟΜΜΙΔΑ Βασιλική Παραδιά αναφερόμενη ειδικότερα στους δήμους Ελευσίνας και Βριλησσίων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα τόνισε πως υπήρξε ραντεβού με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη από τον οποίο ζητήθηκε να ισχύσει αναδρομικά παράταση για τις δύο περιοχές με τον υπουργό να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να επισημαίνει πως για τα αγνώστου ιδιοκτήτη θα επιληφθεί.

Η κυρία Παραδιά έθεσε και το ζήτημα των δυσκολιών από το δημόσιο των ακινήτων που θα περιέλθουν στην κυριότητα του όπως για παράδειγμα τι θα κάνει με την πληρωμή κοινοχρήστων με άλλα που ενδεχομένως να είναι σε καθεστώς υποθήκευσης: “πως θα τα διαχειριστεί όλα αυτά τα ακίνητα τι θα τα κάνει, τα πράγματα μπλέκονται”, όπως είπε η κ. Παραδιά μία λύση την οποία πρότειναν και στον δήμο Αθηναίων και στον κ. Χατζηδάκη και έτυχε θετικής ανταπόκρισης είναι να πάρει τα ακίνητα ο δήμος και να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνικές κατοικίες προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιουσία.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα