back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Thomas Cook: Παγκόσμιες «αναταράξεις» από την πτώχευση – Κέντρο επιχειρήσεων στο υπ. Τουρισμού

Διαβάστε επίσης

Πενήντα χιλιάδες τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, μετά τη χρεωκοπία που κήρυξε τα ξημερώματα η βρετανική Thomas Cook, το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο στον κόσμο. Κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες ανά τον πλανήτη συντονίζουν μια τεράστια επιχείρηση για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους περίπου 600.000 ταξιδιώτες. Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας και η κυβέρνηση έχουν έναν στόλο αεροσκαφών έτοιμο να ξεκινήσει να μεταφέρει πίσω πάνω από 150.000 Βρετανούς ταξιδιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στη χώρα μας, ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων και η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών έχει ξεκινήσει με τα πρώτα 15 αεροσκάφη να φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω. “Τα 2/3 των πελατών της Thomas Cook θα επαναπατριστούν το επόμενο τριήμερο, με ασφάλεια και χωρίς κόστος και έξοδα γι’ αυτούς”, ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας. Όπως είπε ο κ. Κόνσολας, έπεται νέα διυπουργική συνάντηση τις επόμενες ώρες, για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, ενώ σημείωσε ότι “αντιμετωπίζεται κατ’ αρχήν θετικά η αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις πλήττονται”, εκτιμώντας ότι οι ζημίες θα είναι σημαντικές. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνον ένας ξενοδόχος στα Δωδεκάνησα καταγράφει απώλειες 4 εκ. ευρώ, ενώ στην Κρήτη επαγγελματίες είχαν υπογράψει συμβόλαια ακόμη και για 7 χρόνια με τη συγκεκρινένη εταιρεία.

“Αναμένουμε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία του ελληνικού τουρισμού”, δήλωσε η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

ΞΕΕ: Εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη η πτώχευση της Thomas Cook

«Η πτώχευση της Thomas Cook είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες. Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο», τονίζεται σε ανακοίνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ).

Το ΞΕΕ επισημαίνει, επίσης, ότι από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε σε συντονισμό και με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων τουριστών και τη στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΞΕΕ.

«Σεισμό 7 ρίχτερ» χαρακατήρισε την πτώχευση του βρετανικού τουριστικού κολλοσού ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ανέφερε ότι «ο σεισμός αφορά τα ανοιχτά χρέη που έχει ο τουριστικός αυτός γίγαντας σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Κρήτη. Σε έναν μόνο ξενοδόχο χρωστά 1 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη βρίσκονται περίπου 20.000 επισκέπτες που είναι με πακέτα. Για τους επιβάτες από την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, που βρίσκονται με ταξιδιωτικά πακέτα στην Κρήτη, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που τους καλύπτουν για να επιστρέψουν όταν τελειώσουν οι διακοπές τους».

 

Πρόγραμμα επαναπατρισμού από την βρετανική κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε στη βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να ξεκινήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού στη Βρετανία, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, όσων πελατών της Thomas Cook ξεκίνησαν από τη Βρετανία – ανεξαρτήτως εθνικότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα, η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει διασφαλίσει τα αεροσκάφη που χρειάζονται για την επιχείρηση και έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται η Thomas Cook, ώστε να τους ενημερώσει ότι το κόστος της παραμονής καλύπτεται από το σχήμα ATOL.

«Οι πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα παρακαλούνται να επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες της πτήσης τους στην ειδική ιστοσελίδα, www.thomascook.caa.co.uk προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο».

Στην εν λόγω ιστοσελίδα, την οποία διαχειρίζεται και ενημερώνει η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, είναι διαθέσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις πτήσεις επαναπατρισμού καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη των εξόδων παραμονής που αφορούν και όσους καλύπτονται από το σχήμα ATOL και όσους δεν καλύπτονται.

Περίπου 150.000 πελάτες της Thomas Cook που ξεκίνησαν από τη Βρετανία βρίσκονται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή και όλες οι κρατήσεις, οι πτήσεις και τα πακέτα διακοπών έχουν ακυρωθεί.

Η ιστορία του πρωτοπόρου του οργανωμένου ταξιδιού, Thomas Cook

Ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, που ιδρύθηκε το 1841, ανακοίνωσε την πτώχευσή του τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, ελλείψει συμφωνίας αναχρηματοδότησης, έπειτα από 178 χρόνια πλανητικής ακτινοβολίας.
Η βρετανική εταιρεία οργάνωσε το 1841 το πρώτο οργανωμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα aller-retour με τρένο από το Λέστερ στο Λουμπόροου της κεντρικής Αγγλίας για 500 άτομα με προσυμφωνημένη ενιαία ταρίφα. Το 1972, ο Τόμας Κουκ οργανώνει και συμμετέχει και ο ίδιος στο πρώτο ταξίδι για τον γύρο του κόσμου σε γκρουπ, όχι σε 80, αλλά σε 222 ημέρες.

Ο όμιλος, πρακτορείο ταξιδίων και αεροπορική εταιρεία ταυτόχρονα, είχε ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών και 20 εκατομμύρια πελάτες που ταξίδευαν σε ολόκληρο τον κόσμο: Μαλδίβες, Ταϊλάνδη, Κίνα, αλλά και στην νότια Ευρώπη και την Μεσόγειο. Η Μαγιόρκα και η Αντάλια ήταν κομβικοί προορισμοί.

Ο όμιλος έχει στην κατοχή του 200 ξενοδοχεία που φέρουν το όνομά του, που απευθύνονται το κάθε ένα σε ειδικό κοινό (οικογένειες, χαμηλές τιμές, trendy νεολαία, πολυτελή). Περιλαμβάνει την εταιρεία Jet Tours, την Neckerman στην ηπειρωτική Ευρώπη, μαζί με εκατό αεροσκάφη στο όνομά της ή υπό το εμπορικό σήμα Condor.

Μετοχές και οικονομικά αποτελέσματα σε πτώση

Οι οικονομικές δυσχέρειες του ομίλου διαρκούν εδώ και χρόνια, αλλά επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες: την άνοιξη, ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών για το πρώτο εξάμηνο εξαιτίας του άγριου ανταγωνισμού, αλλά και των συνεπειών του Brexit, που ωθεί μεγάλο αριθμό εν δυνάμει ταξιδιωτών να αναβάλλουν τα σχέδιά τους για διακοπές περιμένοντας να δουν προς τα πού θα φυσήξει ο άνεμος.

Η αδυναμία της στερλίνας, άλλη συνέπεια της μακρόσυρτης διαδικασίας του Brexit, επιδεινώνει επίσης την αγοραστική δύναμη των τουριστών στις μετακινήσεις τους στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα των τελευταίων μηνών οδήγησαν στην κατάρρευση της μετοχής του ομίλου στο χρηματιστήριο. Η μετοχή του Thomas Cook δεν αξίζει πλέον παρά λίγες πένες.

Επιτάχυνση της κρίσης

Βασικός μέτοχος του Thomas Cook, με 17% του κεφαλαίου, ο κινεζικός όμιλος Fosun, ιδιοκτήτης του Club Med, είχε προγραμματίσει την εξαγορά του τομέα των οργανωμένων ταξιδιών του βρετανικού ομίλου στο πλαίσιο πακέτου αναχρηματοδότησης ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών, από το οποίο είχε καταβάλει το ήμισυ.

Ομως, τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι πιστωτές απαίτησαν επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες για να δεχθούν να αναχρηματοδοτήσουν τον Thomas Cook, με το επιχείρημα ότι, διαφορετικά, η εταιρεία δεν θα ήταν βιώσιμη. Από την Παρασκευή, οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη για την εξεύρεση πόρων ή για την διατύπωση αιτημάτων μείωσης των απαιτήσεων για επιπλέον πόρους.

Ομως, ματαίως. Υπό άμεση απειλή βρίσκονται 22.000 θέσεις εργασίας, οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία οικονομία που υφίσταται ήδη τις συνέπειες του Brexit.

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα