back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΔΕΗ: Μείωση ζημιών στα 274,8 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2019

Διαβάστε επίσης

Συρρίκνωση ζημιών στα 274,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε για το πρώτο εξάμηνο του 2019 η ΔΕΗ, από ζημιές ύψους 533,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του α’ εξαμήνου του 2019 για το σύνολο του Ομίλου ενισχύθηκαν από την επιστροφή 99,3 εκατ. ευρώ έναντι του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Χωρίς την επιστροφή αυτή το EBITDA διαμορφώνεται σε 9,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα και για λόγους συγκρισιμότητας με το α’ εξάμηνο 2018, το EBITDA της αντίστοιχης περυσινής περιόδου προσαρμόζεται με την χρέωση ύψους 108,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ (η οποία καταργήθηκε από 1.1.2019) και με την πρόβλεψη αποζημιώσεων προσωπικού 166,1 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 366 εκατ. ευρώ.
Η σημαντική επιδείνωση του EBITDA οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:

– υψηλότερη δαπάνη για αγορές ενέργειας (κατά 275,3 εκατ. ευρώ) η οποία οφείλεται κυρίως στην αυξημένη Οριακή Τιμή Συστήματος, στο μεγαλύτερο όγκο αγορών ενέργειας, καθώς και στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

– μεγαλύτερη δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (κατά 122 εκατ. ευρώ) λόγω του υπερδιπλασιασμού της τιμής τους

– αυξημένη δαπάνη για φυσικό αέριο (κατά 80,9 εκατ. ευρώ) λόγω μεγαλύτερων ποσοτήτων αλλά και αύξησης της τιμής και

– αυξημένη δαπάνη για υγρά καύσιμα (κατά 30,3 εκατ. ευρώ) λόγω υψηλότερων τιμών μαζούτ και diesel.

Αντίθετα, θετικά επέδρασαν η ανάκτηση μέρους της αυξημένης δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μέσω της σχετικής ρήτρας σε πελάτες Μέσης και Υψηλής Τάσης, καθώς και η μείωση από 15% σε 10% της παρεχόμενης έκπτωσης συνέπειας προς τους πελάτες που εξοφλούν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.

Η ΔΕΗ προχώρησε σε επικαιροποίηση της αποτίμησης από ανεξάρτητο εκτιμητή της αξίας της συμμετοχής του Ομίλου και της Μητρικής στις δύο Θυγατρικές Εταιρείες, «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Α.Ε.» και ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α.Ε.» (Διακρατούμενα προς Πώληση στοιχεία), που δημιουργήθηκαν βάσει των προβλέψεων του Ν. 4533/2018. Σε συνέχεια της επικαιροποίησης αυτής, στα αποτελέσματα του Ομίλου του α’ εξαμήνου 2019 ενσωματώθηκε πρόσθετη απομείωση ύψους 64,9 εκατ. ευρώ, ώστε η καθαρή αξία της συμμετοχής του στις δύο θυγατρικές να εμφανίζεται στη χαμηλότερη μεταξύ της λογιστικής και της εύλογης αξίας τους. Σημειώνεται ότι στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2018 είχε ενσωματωθεί για τον ίδιο λόγο απομείωση ύψους 240,6 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων του α’ εξαμήνου 2019 διαμορφώθηκαν σε ζημίες 352,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2018 μετά από τις προσαρμογές για χρέωση ΕΛΑΠΕ, πρόβλεψη αποζημιώσεων προσωπικού και απομείωση της αξίας των λιγνιτικών θυγατρικών.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την έκθεση του ορκωτού λογιστή

Tην ικανοποίησή του για την έκθεση του ορκωτού λογιστή της ΔΕΗ που επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση έχει αποφύγει τη χρεωκοπία εξέφρασε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του μετά την έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ.

«Η προσπάθειά μας συνεχίζεται για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας» είπε ο κ. Χατζηδάκης και απαρίθμησε το ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων εξυγίανσης της ΔΕΗ που περιλαμβάνει:

– Απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρισμού

– Τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

– Νομοθετική παρέμβαση για να απαλλαγεί η ΔΕΗ από το νόμο περί ΔΕΚΟ

– Νέο business plan προσαρμοσμένο στην απολιγνιτοποίηση

– Άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ.

Η προσπάθεια ανάταξης της ΔΕΗ είπε ο κ. Χατζηδάκης γίνεται με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. «Περάσαμε τον κάβο, προχωράμε μπροστά με αισιοδοξία και σοβαρότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δηλώση του πρωθυπουργού από την Νέα Υόρκη περί της μηδενικής χρήση άνθρακα έως το 2028 ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι προφανώς και η δήλωση του πρωθυπουργού έγινε σε συννενόηση με το υπουργείο το οποίο εκπονεί το νέο ΕΣΕΚ που θα διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και την τήρηση των υποχρεώσεων της στη διεθνή κοινότητα, ενώ θα συνοδεύεται από ολοκληρώμενο πακέτο μέτρων με χρηματοδότηση από την ΕΕ για τις τοπικές κοινωνίες Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα