back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βρετανία- Ανώτατο Δικαστήριο: Παράνομη η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου

Διαβάστε επίσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου με σημερινή απόφαση κρίνοντας, ομοφώνως,  χαρακτήρισε «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την απόφασή του Μπόρις Τζόνσον για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και ζητώντας την εκ νέου σύγκλησή του «το συντομότερο δυνατόν».

«Η λειτουργία του Κοινοβουλίου δεν ανεστάλη», δήλωσε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Λαίδη Χέιλι.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μία απόφαση που πρέπει να σεβασθούμε, δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενώ πρίν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ είχε σημειώσει ότι η Βρετανία χρειάζεται βουλευτικές εκλογές.

Οι ένδεκα δικαστές αποφάσισαν ομοφώνως ότι η ενέργεια του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ να αναστείλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες , μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit, ήταν «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη».

Συνεδριάζει αύριο το πρωί η Βουλή των Κοινοτήτων

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι το σώμα θα συνέλθει αύριο το πρωί. Προηγουμένως είχε χαιρετίσει την απόφαση του Δικαστηρίου και είχε δηλώσει ότι θα διεξαγάγει επείγουσες διαβουλεύσεις για την άμεση σύγκληση του σώματος.

«Χαιρετίζω την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου ήταν παράνομη. Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες αποτελεί απλώς συνηθισμένη πρακτική για να επιτραπεί η εκφώνηση της ομιλίας της Βασίλισσας. Με την απόφασή τους, οι δικαστές υπερασπίσθηκαν το δικαίωμα και το χρέος του κοινοβουλίου να συνεδριάζει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να καθιστά υπόλογους τους υπουργούς. Ως ενσάρκωση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να συνέλθει χωρίς καθυστέρηση. Με τον σκοπό αυτόν, θα διαβουλευθώ τώρα επειγόντως με τους αρχηγούς των κομμάτων», δήλωσε ο Τζον Μπέρκοου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ανακοίνωσε επίσης ότι το σώμα θα συνέλθει το συντομότερο δυνατόν.

«Αναμένω ότι η Βουλή των Λόρδων θα επαναλάβει τις συνεδριάσεις της το νωρίτερο δυνατόν και βρίσκομαι σε συζητήσεις με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Μεγαλειότητάς της και τους ηγέτες των άλλων κομμάτων επί της διαδικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Νόρμαν Φάουλερ.

Οι ένδεκα δικαστές υιοθέτησαν την επιχειρηματολογία των αντιπάλων της βρετανικής κυβέρνησης, που προσήψαν στον Μπόρις Τζόνσον ότι έκλεισε το Κοινοβούλιο για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να μεθοδεύσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα