back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σαρωτικές αλλαγές στις Σχολικές Επιτροπές

Διαβάστε επίσης

Αλλάζουν τα πάντα στις Σχολικές Επιτροπές σύμφωνα με την νέα νομοθεσία που προώθησε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις αρχές του 2018, όταν ο τότε ΥΠΕΣ, Πάνος Σκουρλέτης, είχε επιφέρει ανατροπές στην νομοθεσία με τους δημάρχους να καταγγέλλουν ότι η απόφασή του ήταν αντίθετη με τον νόμο, καθώς, αυξάνοντας υπέρμετρα τον αριθμό των κρατικών εκπροσώπων στη σύνθεση των Δ.Σ. των Σχολικών Επιτροπών, αφαιρούσε τη διοίκησή τους από τους Δήμους.

Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία οι Σχολικές Επιτροπές πλέον θα αποτελούνται ως και από 15 μέλη εκ των οποίων τα 7 από την διοίκηση του δήμου. Τα υπόλοιπα θα είναι εκπρόσωποι καθηγητών, γονέων αλλά και από τα μαθητικά συμβούλια.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική τους λειτουργία επειδή στο παρελθόν είχαν σημειωθεί κάποιες παρατυπίες ο νόμος ορίζει ότι κάθε χρηματικό ποσό που εισπράττεται από τη Σχολική Επιτροπή κατατίθεται μέσα σε 5 ημέρες από την είσπραξή του σε λογαριασμό Τραπέζης. Η κατάθεση ενεργείται στο όνομα της Σχολικής Επιτροπής με βιβλιάριο καταθέσεων και αναλήψεων και τηρείται μηνιαία κατάσταση κίνησης λογαριασμού, ενώ όλες οι οικονομικές δοσοληψίες πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Εξαιρετικά και εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αντιμετώπιση μικροδαπανών, μπορεί να επιτραπεί με απόφαση του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής, η διατήρηση από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, μετρητών μέχρι 200 ευρώ. Στην περίπτωση που πρόκειται για συγκρότημα σχολείου, επιτρέπεται η διατήρηση ποσού μέχρι 500 ευρώ, με απόδοση λογαριασμού σε μηνιαία βάση.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα