back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανασκόπηση του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Στην ξεκάθαρη νίκη του Σεμπάστιαν Σουλτς και μάλιστα με αύξηση των ποσοστών του κόμματος του, αλλά και στη δύσκολη του θέση να επιλέξει συμμάχους για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Αυστρία, είναι αφιερωμένο το σημερινό πρωτοσέλιδο του περιοδικού Politico.

Στις διερευνητικές συνομιλίες, τις οποίες ο ίδιος προτίθεται να έχει με τους αρχηγούς των άλλων τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Αυστρία θα πρέπει να βρει τον κατάλληλο εταίρο με τον οποίο κατ΄ αρχήν θα πρέπει να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των 92 εδρών στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, αλλά και να συμφωνήσουν σε κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Αξίζει τον κόπο να σταθούμε λίγο περισσότερο σε αυτό το θέμα.

Το “καμμένο” σενάριο

Ένας συνασπισμός, που πριν τις εκλογές θεωρούνταν ως ο πιθανότερος και θα ήταν εκείνος της συνέχισης της συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (71 έδρες) με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (30 έδρες) και ο οποίος υπήρχε μέχρι τέλη του περασμένου Μαίου, όταν διαλύθηκε εξαιτίας της διαβόητης “Υπόθεσης Ίμπιζα”, εμφανίζεται πλέον αδύνατος, μετά τη σημερινή μεγάλη ήττα των Ελευθέρων, αλλά και της προφανούς επιλογής τους να περάσουν στην αντιπολίτευση.

Το “αδύνατο” σενάριο

Μία άνετη πλειοψηφία θα είχε ένας συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες που μείωσαν κατά 11 τις έδρες τους διαθέτοντας πλέον 41 έδρες, ωστόσο θα πρέπει να αποκλείεται, τόσο λόγω των μεγάλων απωλειών των Σοσιαλδημοκρατών, όσο και των μεγάλων διαφορών τους ήδη από την προηγούμενη κυβερνητική συνεργασία τους μέχρι τον Μάιο του 2017, στην οποία ηγούνταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και την οποία είχε διαλύσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς που διατελούσε τότε υπουργός Εξωτερικών.

Το “πράσινο” σενάριο

Την πλειοψηφία εδρών στη Βουλή θα είχε ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους στην Αυστρία, οι οποίοι είναι ο δεύτερος μεγάλος νικητής των σημερινών πρόωρων εκλογών, καθώς, έπειτα από απουσία τους στην απερχόμενη Βουλή λόγω μη συγκέντρωσης του ορίου του 4% στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, εξασφάλισαν με ποσοστό 14% την εκ νέου είσοδο τους, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα σε μία σειρά θεμάτων, θεωρούνται από πολλούς, σχεδόν αξεπέραστες.

Όπως διαπιστώνονταν στη συζήτηση των αρχηγών των πέντε κομμάτων στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ οι θέσεις Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων στα διάφορα ζητήματα ταυτίζονται σε ποσοστό 80%, εκείνες μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, φέρεται να συγκλίνουν μόνον σε ποσοστό 25%.

Το σενάριο της “Τριμερούς” συνεργασίας

Μία τρίτη εκδοχή συνασπισμού θα ήταν εφικτή, καθώς θα συγκέντρωνε άνετη πλειοψηφία, εκείνη μίας τριμερούς κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα, τους Πράσινους και το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), το οποίο διαθέτει πλέον 14 έδρες (κατά τέσσερις περισσότερες από ό,τι στην απερχόμενη Βουλή).

Σύμφωνα με το προσωρινό αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών (καθώς υπολείπεται η καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων) το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες στο 37,1% έναντι του 31,5% στις τελευταίες εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίζονται σε ποσοστό 21,7 % (26,9% το 2017), ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων είχε μία πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 16% έναντι του 26% το 2017 και βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Στην τέταρτη θέση, οι Πράσινοι όχι μόνον εξασφαλίζουν την εκ νέου είσοδό τους στη Βουλή (που δεν είχαν πετύχει το 2017 καθώς είχαν βρεθεί κάτω του ορίου του 4%), αλλά αποσπούν ποσοστό 14%. .

Βελτιωμένο κατά 2,5 μονάδες στο 7,8% είναι το ποσοστό για το ΝΕΟΣ, ενώ εκτός Βουλής, με ποσοστό 2% φαίνεται να παραμένει το κόμμα “Τώρα” (πρώην “Λίτσα Πιλτς”) που είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και με ποσοστό τότε 4,4% εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή.

Εκτός Βουλής παραμένουν τα άλλα δύο υποψήφια κόμματα αριστερής απόκλισης, “Αριστερή Πλατφόρμα” που συγκεντρώνει ποσοστό 0,7% και “Αλλαγή” με ποσοστό 0,4%.

Για να παραμείνουμε στο θέμα. Στην επιστροφή του Σεμπάστιαν Κουρτς εστιάζει την προσοχή της και η βρετανική εφημερίδα Independent, η οποία ωστόσο, επισημαίνει τη φθορά των κεντροαριστερών κομμάτων στην Ευρώπη και την μετατόπιση των ψηφοφόρων είτε προς τη Δεξιά είτε προς τα κόμματα της πολιτικής οικολογίας. Απεναντίας, η εφημερίδα Guardian, υπογραμμίζει την κατάρρευση των ακροδεξιών μετά το γνωστό σκάνδαλο του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και την στρατηγική του Σουλτς να κρατήσει κοντά του, μέσω της ρητορικής, του οπαδούς αυτού του κόμματος, παρά να τους ωθήσει σε αντιπολιτευτικά κρεσέντο. Η εφημερίδα αναφέρεται και αυτή στα πιθανά σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς παρόλα αυτά να προκρίνει κάποιο από αυτά ως το πλέον πιθανό, ενώ φιλοξενεί απόψεις επιφανώς Αυστριακών δημοσιογράφων και πολιτικών αναλυτών.

Το σκάνδαλο Τραμπ και ο ρόλος του Τζουλιάνι

Η ίδια εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της έχει ως πρώτο θέμα το γνωστό σκάνδαλο που ταλαιπωρεί την αμερικανική πολιτική και συγκεκριμένα αναδεικνύει το θέμα του κινδύνου στον οποίο εξέθεσε ο πρόεδρος Τραμπ και ο Λευκός Οίκος τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, κατά τους δικηγόρους του. Σε διπλανό σημείωμα αναφέρει, η σύνταξη της εφημερίδας, πως ο Ρούντι Τζουλιάνι θα είναι επικεφαλής της ομάδας δικηγόρων που θα υπερασπιστούν τον Τραμπ στην διαδικασία διερεύνηση των ευθυνών του στο σκάνδαλο με την Ουκρανία. Στα υπόλοιπα θέματα του πρωτοσέλιδου της η Guardian δημοσιεύει ρεπορτάζ για τους κατοίκους της Υεμένης, οι οποίοι πλέον ζουν με το φόβο των αεροπορικών επιδρομών στο πλαίσιο των αντιποίνων για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία, στις νέες συλλήψεις και την κλιμακούμενη ένταση στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και στη βαθιά κρίση που ταλανίζει την επίσημη κρατική ιδεολογία της Κίνας με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και συνδέεται με την μεγάλη ανεργία στις περιοχές της ενδοχώρας αλλά και τις ταραχές στην πρώην βρετανική αποικία.

Τα σεξουαλικά σκάνδαλα του Τζόνσον

Η Independent επικεντρώνει στο πρωτοσέλιδό της στα ψεύδη του Μπορίς Τζόνσον στην νέα υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης δημοσιογράφου, η οποία δεσπόζει στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας. Να θυμίσουμε πως Η Σαρλότ Έντουαρντς, δημοσιογράφος της Sunday Times, κατήγγειλε χθες σε άρθρο της πως ο σημερινός πρωθυπουργός της έπιασε τον μηρό με τέτοια δύναμη, που εκείνη τινάχτηκε στον αέρα. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια δείπνου στο Λονδίνου πριν από 20 χρόνια, το 1999. «Ένιωσε το χέρι του Τζόνσον στον μηρό μου, κάτω από το τραπέζι» γράφει χαρακτηριστικά η Βρετανή δημοσιογράφος. «Με “χούφτωσε”. Το χέρι του βρέθηκε ψηλά στο πόδι και ακουμπούσε αρκετή σάρκα με τα δάχτυλά του που με έκανε να τιναχτώ όρθια» σημειώνει για την δυσάρεστη έκπληξη από τον Μπόρις Τζόνσον, η Έντουαρντς. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι πως η Σαρλότ Έντουαρντς περιγράφει πως εκμυστηρεύτηκε το περιστατικό με τον Μπόρις Τζόνσον σε άλλη γυναίκα που βρισκόταν στην ίδια εκδήλωση για να πάρει την απάντηση: «Ω, Θεέ μου, έκανε το ίδιο πράγμα και σε μένα». Το περιστατικό έρχεται λίγο καιρό αφότου αποκαλύφθηκε η κρυφή σχέση του Μπόρις Τζόνσον, όταν ήταν Δήμαρχος του Λονδίνου με Αμερικανή επιχειρηματία, την Τζένιφερ Αρκιούρι. Μάλιστα, φαίνεται πως ο τότε Δήμαρχος Λονδίνου έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει την επιχείρηση της αγαπημένης του.

Στο κύριο άρθρο της, το οποίο απηχεί τις απόψεις της σύνταξης η εφημερίδα επισημαίνει πως η τακτική που επέλεξε ο Τζόνσον στο δρόμο προς τις εκλογές θα του γυρίσει μπούμερανγκ μετά την διεξαγωγή τους. Σε άλλο σημείωμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην τακτική του Εργατικού κόμματος να εμποδίσει με κάθε τρόπο μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ντάγκι: υπερασπίσηκα το Ευρώ

Οι Financial Times φιλοξενούν στην πρώτη τους σελίδα συνέντευξη του Μάριο Ντράγκι, με τον εύγλωττο τίτλο “Νίκησα στη μάχη του Ευρώ”. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δίνει στήριξη στο αίτημα του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για δημοσιονομικές μεταβιβάσεις μεταξύ χωρών-μελών της ευρωζώνης ώστε να τονωθεί το μακροπρόθεσμο μέλλον του ενιαίου νομίσματος.

Στη συνέντευξη του στους Financial Times ο κος Ντράγκι δήλωσε ότι οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες είναι «πιο επείγουσες από ποτέ» για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επιβράδυνση. Είπε επίσης ότι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση στην δημοσιονομική ένωση είναι ουσιώδης προκειμένου η ευρωζώνη να ανταγωνιστεί τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.

«Δεδομένης της εγγενούς αδυναμίας των εθνικών κρατών σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλανήτη, αυτό που μετρά είναι να κάνουμε την Ενωση ισχυρότερη», τονίζει και προσθέτει: «Για να έχουμε ισχυρότερη EMU [οικονομική και νομισματική ένωση], χρειαζόμαστε ένα κοινό προϋπολογισμό ευρωζώνης. Ξεκάθαρα η πολιτική συζήτηση για αυτό έχει ακόμα αρκετό δρόμο. Είμαι, όμως, αισιόδοξος».

Η παρέμβαση Ντράγκι, καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει στα τέλη Οκτωβρίου μετά από οκτώ χρόνια ως πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω αντιπαράθεση στη Γερμανία και τα συντηρητικά δημοσιονομικά κράτη μέλη. Ο Ιταλός ήδη αντιμετωπίζει αντιδράσεις μετά την τελευταία δημοσιονομική τόνωση της ΕΚΤ. Εννέα από τα 25 μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν επιφυλάξεις για το πακέτο που περιλαμβάνει επανεκκίνηση των αγορών ενεργητικού υπό το ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και νέες μειώσεις επιτοκίου, μέτρα «εύκολου χρήματος» που πιστεύουν ότι θα έχουν επικίνδυνες παρενέργειες στο φούσκωμα τιμών ενεργητικού.

Ο κος Ντράγκι δηλώνει ότι οι θετικές συνέπειες του πακέτου τόνωσης θα υπερκαλύψουν τις αρνητικές συνέπειες, όπως η «ποινή» στους αποταμιευτές και οι φουσκωμένες τιμές ενεργητικού, ας πούμε, στο εμπορικό real estate.

Περισσότερη, όμως, κυβερνητική στήριξη «θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ», μειώνοντας το βάρος για την κεντρική τράπεζα. «Η εξαιρετική [νομισματική] τόνωση μπορεί να κρατήσει για πολύ αν δεν υπάρξει στήριξη από τη νομισματική πολιτική». Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι ένα σύμφωνο για τη δημοσιονομική πολιτική θα υπάρξει μακροπρόθεσμα γιατί η στάση των πολιτών προς την οικονομική ολοκλήρωση έχουν αλλάξει μετά την ελληνική κρίση. «Πολλοί περισσότεροι πολίτες καταλαβαίνουν την σημασία αυτών των μεταρρυθμίσεων, απ’ ότι πριν από λίγα χρόνια, θα υπάρξει κάποια στιγμή μια δέσμευση». Προσέθεσε: «Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τα οφέλη του ενιαίου νομίσματος, η εμπιστοσύνη αυξάνεται. Οι αντίπαλοι του ευρώ δεν πέτυχαν».

Προστασία μαρτύρων

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Wall Street Journal επιλέγει ως πρώτο της θέμα την επικείμενη κατάθεση του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στο Κογκρέσο, σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Οι ίδιες πηγές, δήλωσαν πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να προστατευτεί η ταυτότητά του. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος επικροτεί την απόφαση της ηγεσίας του να επιδιώξει την έκπτωση του Τραμπ από το προεδρικό αξίωμα. Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την επιβράδυνση των ρυθμών εξόρυξης αργού πετρελαίου και σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται αύξηση της ζήτησής και των τιμών τους λόγω του επερχόμενου χειμώνα. Η εφημερίδα δημοσιεύει μελέτη του Αμερικανικού Οργανισμού Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία η τεχνολογική καινοτομία που εφαρμόστηκε στις μεθόδους εξόρυξης έχει εξαντλήσει τα όριά της.

Η Washington Post στην πρώτη της σελίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ από το στρατόπεδο του Τζο Μπάιντεν, όπου αυξάνονται οι ανησυχίες των υποστηρικτών του ότι η στρατηγική της προεκλογικής του εκστρατείας δεν είναι η κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τις θυελλώδεις προκλήσεις και ανατροπές.

Θα ακριβύνει το πετρέλαιο

Η εφημερίδα επιλέγει να αναδείξει τη συνέντευξη του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS., ο οποίος προειδοποίηση για ιδιαίτερα υψηλές τιμές στο πετρέλαιο στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αντίποινα κατά του Ιράν. Ο πρίγκιπας, τόνισε ότι προτιμά πολιτική αντί για στρατιωτική λύση έναντι του Ιράν, αλλά δεν απέκλεισε τίποτα. «Εάν ο κόσμος δεν αναλάβει σθεναρή και αταλάντευτη δράση για την αποτροπή του Ιράν, θα δούμε περαιτέρω κλιμακώσεις που θα απειλήσουν παγκόσμια συμφέροντα. Ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θα αντιμετωπίσει προβλήματα και οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν αλματωδώς σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί στη διάρκεια της ζωής μας», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο μπιν Σαλμάν σχολίασε πως συμφωνεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, αποτελούσαν «πολεμική» ενέργεια του Ιράν.

Όσον αφορά την υπόθεση Κασόγκι, ο πρίγκιπας είπε πως ουδέποτε έδωσε εντολή για την δολοφονία του, αλλά πως ως ηγέτης της χώρας, έχει ευθύνη για τον φόνο. Ο Κασόγκι είχε δολοφονηθεί από πράκτορές του πριν ένα χρόνο περίπου μέσα την πρεσβεία της χώρας στην Τουρκία, όπου οι δολοφόνοι του διαμέλισαν το σώμα του. «Αυτό ήταν λάθος. Και πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες για να αποφευχθεί να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον», ήταν το σχόλιό του, την ώρα που η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις πιστεύουν πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, διέταξε τον φόνο του Κασόγκι, κάτι που το παλάτι αρνείται.

Παιδική πορνογραφία: SOS από ΝΥΤ

Οι ΝΥΤ πάντως αναρωτιούνται: τι πήγε στραβά με το διαδίκτυο, στην πρώτη τους σελίδα, δημοσιεύοντας ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο διπλασιάστηκε ο αριθμός των φωτογραφιών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που δημοσιεύτηκαν στον παγκόσμιο ιστό μέσα σε ένα χρόνο, φτάνοντας τα 45.000.000. Το σημερινό άρθρο είναι το πρώτο από μία σειρά άρθρων που θα φιλοξενήσει η εφημερίδα και περιέχει τις απόψεις ειδικών από το χώρο των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, των διωκτικών αρχών, νομικών, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων κλπ και θα είναι εμπλουτισμένα με infographics

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα