back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άσπονδοι Αδελφοί – Εβραίοι Χριστιανοί Μουσουλμάνοι του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Διαβάστε επίσης

Είκοσι τρία κείμενα με θέμα το θρησκευτικό μίσος και μάλιστα αυτό που αφορά τους τρεις μονοθεϊσμούς, τα τέκνα του Αβραάμ, περιλαμβάνει το βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη «Άσπονδοι αδελφοί – Εβραίοι Χριστιανοί Μουσουλμάνοι».

Κείμενα που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν με διάφορες αφορμές από το 2010 έως το 2018 και αποτελούν ως σύνολο ένα συμπαγές σώμα που αφηγείται και ερμηνεύει την αιματηρή ιστορία της επιβολής των θρησκειών που ευαγγελίζονται την αγάπη, τη συμπόνια, τη δικαιοσύνη.

Από τους Αγίους Τόπους όπου Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ερίζουν έως σήμερα για την δική τους Ιερουσαλήμ ως ιερή πόλη, και σκοτώνουν στο όνομα της πίστης τους ο συγγραφέας ανυψώνει την ανθρώπινη συνείδηση και όχι τη θρησκεία ή την φιλοσοφία σε εγγυητή απέναντι στο κακό.

Και αποδίδει στο αντιιουδαϊκό μένος, στην χριστιανική εμμονή στη θεοκτονία, στα κείμενα σπουδαίων χριστιανών ομολογητών όπως ο Ιωάννης Χρυσόστομος ή Λούθηρος την μετατροπή του χριστιανικού αντιιουδαϊσμού στον φυλετικό αντισημιτισμό που οδήγησε στη Σοά.

Γράφει και για το ενδοχριστιανικό μίσος και βλέπει το μέλλον του χριστιανισμού του οποίου η παρουσία στην Ευρώπη μειώνεται δραματικά, καθώς οι «μισοί Ευρωπαίοι δηλώνουν ρητά πως είναι άνθρωποι χωρίς θρησκεία», στην «ανεμπόδιστη κοινωνία όλων των χριστιανών μεταξύ τους, την ελεύθερη διακίνησή τους χωρίς ομολογιακά φυλάκια».

Και βεβαίως αφηγείται και αναλύει τον σύγχρονο τζιχαντισμό και τη θέση του Ισλάμ στις ευρωπαϊκές κοινωνίες υπενθυμίζοντας ότι «στην Ευρώπη ο κυριότερος σύμμαχος στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα είναι οι μουσουλμάνοι της».

Κλείνει αφήνοντας την ελπίδα να ανθίσει. Με την υπενθύμιση της περίπτωσης του αγρότη Φραντς Γαιγκερσταίτερ από την Άνω Αυστρία που καταψήφισε την Προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία το 1938, μόνος, ένας, στο χωριό του και που αρνήθηκε να υπηρετήσει το 1943 στον ναζιστικό στρατό και αποκεφαλίστηκε στο Βερολίνο, για λόγους πίστης και αγάπης. Ανακηρύχθηκε άγιος της Καθολικής εκκλησίας το 2007.

Το βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη «Άσπονδοι αδελφοί» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα