back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιμάμ μπαϊλντί

Διαβάστε επίσης

Επίκαιρο όσο ποτέ αυτό το υπέροχο ανατολίτικο πιάτο… που κατά κυριολεξία σημαίνει «ο Ιμάμης λιποθύμησε»…

Τούρκικη λέξη από το ρήμα bayilmak που πάει να πει, λιποθυμώ!

Ο θρύλος λέει, πως όταν ένας Ιμάμης δοκίμασε αυτό το υπέροχο πιάτο, λιποθύμησε απ τα αρώματα και τις μυρωδιές…

Οι μελιτζάνες μας, μπορεί να είναι μακρουλές, μπορεί όμως να είναι και φλάσκες, ότι σας αρέσει.

Σας έχω ξαναπεί, πως ορισμένα πράγματα στην ζωή μου ταχω απλοποιήσει, δυστυχώς μόνο λίγα, αλλά κάντε το κι εσείς, σιγά σιγά θα γίνει συνήθεια για πολλά…

Αυτό το ξεπίκρισμα της μελιτζάνας ας πούμε, δεν το έχω κάνει ποτέ και σας διαβεβαιώνω πως, ποτέ καμία μελιτζάνα δεν μου πίκρισε.

Επανερχόμαστε λοιπόν, κόβετε από την προηγούμενη μέρα τις μελιτζάνες, εγώ το κάνω βράδυ, αν είναι φλάσκες στα δυο, αν είναι μακρουλές, απλώς τις χαράζετε με μια βαθιά χαρακιά.

Καθαρίζετε από τα σπόρια τρεις ή τέσσερις πιπεριές πράσινες, αυτές που κάνουμε γεμιστά, ή αν έχετε τις πιπεριές «κέρατο» και μερικές πατάτες σε χοντρά κομμάτια.

Στρώνουμε πάνω στην σχάρα του φούρνου ή σ ένα ταψάκι λαδόκολλα, τα βάζουμε όλα επάνω και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, αν έχει η κουζίνα σας, για περίπου μια ώρα, να «μαραθούν» καλά.

Αμέσως μετά, τα βγάζετε σ ένα σκεύος και τα φυλάτε, που όμως δεν θα το σκεπάσετε καλά για να μην υγροποιηθούν.

Την επόμενη μέρα, θα φτιάξετε μια κόκκινη σάλτσα του γούστου σας, πχ εγώ δεν βάζω ποτέ κρεμμύδι, εσείς μπορεί και να το θέλετε, γούστα είναι αυτά…

Εγώ την σάλτσα την φτιάχνω με ντομάτα φυσικά, τριμμένη ή κομματάκια όπως σας αρέσει, ρίχνω αλάτι, πιπέρι, ένα κύβο λαχανικών, θυμάρι, βασιλικό, μαϊντανό, λίγο λάδι και νερό και την βράζω μέχρι να φύγουν τα πολλά νερά της.

Η σάλτσα πρέπει να είναι αρκετή, για να σκεπάσει το φαγητό μας.

Όταν λοιπόν είναι έτοιμη, εγώ χρησιμοποιώ πήλινο σκεύος, στρώνουμε λοιπόν τις μελιτζάνες, αφού τις ανοίξουμε με το χέρι μας, τις πιέζουμε και ανοίγουμε ας πούμε τρύπα, τους ρίχνουμε από πάνω λίγο τυρί τριμμένο και αμέσως μετά βάζουμε με μια κουτάλα την σάλτσα στις υποδοχές που ετοιμάσαμε στις μελιτζάνες, βάζουμε ενδιάμεσα τις πατάτες και τις πιπεριές που δίνουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.

Αν περισσέψει σάλτσα την ρίχνουμε από πάνω, πασπαλίζουμε τυρί τριμμένο, συνήθως μαλακό για να λιώσει και το βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο, μια ώρα και κάτι στους 180.

Κυριολεκτικά για λιποθυμίες…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα