back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βρετανία : Σχέδιο για την καθυστέρηση του Brexit

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξετάζουν την πρόταση της Τζο Σουίνσον που ηγείται του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για την αναβολή του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο της Σουίνσον υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και να ζητήσει περαιτέρω καθυστέρηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο συνασπισμός “Remain” θέλει να επισπεύσει την προθεσμία κατά την οποία ο Μπόρις Τζόνσον οφείλει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση παράταση για το Brexit , καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η τρέχουσα προθεσμία της 19ης Οκτωβρίου δεν θα επιτρέψει να υπάρξει αρκετός χρόνος για προσφυγή στη δικαιοσύνη εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός αψηφήσει το νόμο και προσπαθήσει να προωθήσει μια μη-συμφωνία Brexit.

Στο κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφισθεί νόμος (Benn Act) που επιβάλλει στον πρωθυπουργό να επιδιώξει την παράταση του Άρθρου 50 εφόσον δεν θα έχει κατορθώσει μέχρι τις 19 Οκτωβρίου να συνάψει με τους Ευρωπαίους ηγέτες συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Ο Μπόρις Τζόνσον μολονότι επανειλημμένα έχει τονίσει ότι θα σεβαστεί την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων εν τούτοις συνεχίζει να επιμένει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μη- συναινετικό διαζύγιο με την Ευρώπη στις 31 Οκτωβρίου στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν ενδώσουν στις βρετανικές απαιτήσεις κυρίως στο περιώνυμο πλέον ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων (backstop).

Οι “Remainers” δεν εμπιστεύονται τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Ίαν Μπλάκφορντ , ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του SNP (Σκωτικό Εθνικό Κόμμα) , εξέφρασε την υποστήριξή του για το σχέδιο των Φιλελευθέρων Δημοκρατών τονίζοντας ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια που θα παρεμπόδιζε τον κ. Τζόνσον να παρακάμψει τον νόμο Benn.
O κ. Μπλάκφορντ υπογράμμισε στην Daily Telegraph (30/09) : “Όλοι εμείς πρέπει να συνεργαστούμε. Γνωρίζουμε τώρα πολύ περισσότερο από πριν για το τι είναι ικανός να πράξει ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προσπαθήσει να παρακάμψει την ισχύουσα νομοθεσία καθώς οδεύομε προς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου”.
Πηγή που πρόσκειται στο Εργατικό κόμμα σημείωσε: “Αναζητούμε όλους τους μηχανισμούς και πρόσθετες νομικές διασφαλίσεις για να εμποδίσουμε μια μη-συμφωνία Brexit και να εξασφαλίσουμε ότι ο πρωθυπουργός θα συμμορφωθεί με τον νόμο Benn.

Διαφωνίες στους κόλπους της αντιπολίτευσης

Το σχέδιο της Τζο Σουίνσον συζητιέται μετά την αποτυχία του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών να κερδίσουν την υποστήριξη των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης με την προοπτική να σχηματισθεί μια μεταβατική κυβέρνηση εφόσον η σχετική πρόταση θα υπερψηφιζόταν από το κοινοβούλιο και θα υποχρέωνε τον κ. Τζόνσον και την κυβέρνηση του σε παραίτηση.

Σύμφωνα με την πρόταση της κ. Σουίνσον, η προσωρινή κυβέρνηση θα ζητούσε από τις Βρυξέλλες παράταση του Brexit και αμέσως μετά θα προχωρούσε στην προκήρυξη εκλογών. Ωστόσο τα άλλα κόμματα φάνηκαν να είναι επιφυλακτικά , εν μέσω ανησυχιών ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθούσε να παραμείνει στη θέση του και να καθυστερήσει τις γενικές εκλογές για μετά τις 31 Οκτωβρίου, οπότε η Βρετανία θα ήταν εκτός ΕΕ.
Υπήρξαν επίσης έντονες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το πρόσωπο που θα ηγείτο της μεταβατικής κυβέρνησης. Τη θέση του πρωθυπουργού επεδίωξε να έχει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Με τον κ. Κόρμπιν συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Διαφώνησε όμως η ηγέτης τους.

Η Τζο Σουίνσον έκανε σαφές ότι δεν είχε καμία απολύτως πρόθεση να στηρίξει τον Τζέρεμι Κόρμπιν να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης και την ίδια γνώμη είχαν οι “αντάρτες” βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος. Ορισμένοι υπογράμμισαν ότι μια περισσότερο συναινετική προσωπικότητα όπως ο Κεν Κλαρκ του Συντηρητικού κόμματος η κ. Μάργκαρετ Μπέκερ των Εργατικών θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας να γεφυρώσει τις διαφορές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Εξάλλου σύμφωνα με την Daily Mail (30/09), οι βουλευτές που αντιτίθενται στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ “αμφιταλαντεύονται” για το αν θα πρέπει να “ανατρέψουν” τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Συντηρητικών.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπουργοί της κυβέρνησης είναι σε επιφυλακή , έτοιμοι να επιστρέψουν από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο εάν επιχειρηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια για την απομάκρυνση του πρωθυπουργού .
Πάντως , όπως υπογραμμίζει η Daily Mail , οι ελπίδες για την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα φαίνεται να εξασθενούν. Στους κόλπους της αντιπολίτευσης επικρατεί διάσταση απόψεων για το ποιος θα είναι ο αντικατάστασης του Μπόρις Τζόνσον στην περίπτωση που υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία , επισημαίνει η Mail .

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα