back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανασκόπηση του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Ξεκινώντας από το Politico θα δούμε ότι στο σημερινό πρωτοσέλιδο το μεγάλο αυτό περιοδικό αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γαλλίδα υποψήφια Συλβί Γκουλάρ κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο για τη θέση της επιτρόπου. Η υποψήφια για τη θέση της επιτρόπου εσωτερικής αγοράς, δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ένα ακόμη πονοκέφαλο στην Ούρσουλα Βον Ντερ Λέιν, η οποία βλέπει να απορρίπτονται ο ένας μετά τον άλλο, οι υποψήφιοι επίτροποι.

Στα άλλα θέματα που επέλεξε να προβάλει το περιοδικό, ξεχωρίζει το “αστείο” του προέδρου Πούτιν, ότι να αναμειχθεί ξανά στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, αστείο που έκανε κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στην έκθεση “Εβδομάδα ρωσικής ενέργειας”.

Σε περίοπτη θέση έχει φυσικά την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη (8 Οκτωβρίου) μέχρι την ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου. Να θυμίσουμε πως η τελευταία απόπειρα του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής προκάλεσε σάλο στη Βρετανία και είχε ως συνέπεια ο πρωθυπουργός της χώρας να υποστεί μία ακόμη ήττα, καθώς έπειτα από λίγες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφασή του ήταν παράνομη. Όμως, σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, προτού γίνει η ομιλία της βασίλισσας στην οποία θα ξεδιπλώσει την ατζέντα της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Βέβαια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο-ανταπόκριση-ανάλυση του περιοδικού για τον ισχυρό άντρα της Πολωνίας, Γιαροσλάβ Καζίνσκι, ο οποίος παρά την παρατεταμένη του απουσία από τη δημόσια ζωή, λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε, επανεμφανίστηκε απλά για να δηλώσει πως κανείς δεν είναι αιώνιος και πως αφού εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις του στο εκλογικό σώμα, με χαρά θα δει κάποιον άλλον στη θέση του σε τέσσερα χρόνια. Ο 70χρονος συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος έχασε τον αδελφό του σε ένα περίεργο αεροπορικό δυστύχημα, όταν ο τελευταίος επισκεπτόταν την Ρωσία για να τιμήσει τα θύματα του Κατίν, θεωρείται σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για παρεμβάσεις τόσο στον Τύπο, όσο και στη δικαστική εξουσία, ενώ “κατάφερε” να βγάλει εκατομμύρια Πολωνούς στους δρόμους, όταν θέλησε να περάσει ένα νομοσχέδιο για που θα απαγόρευε τις αμβλώσεις, πιστός στις καθολικές του αξίες.

Από το πρωτοσέλιδο των New York Times, τρία θέματα προσελκύουν την προσοχή του αναγνώστη. Το πρώτο έχει να κάνει με δηλώσεις Δημοκρατικών ότι επίκειται κλήτευση του Λευκού Οίκου να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με το σκάνδαλο της τηλεφωνικής συνομιλίας Τραμπ – Ζελένσκι. Η κλήτευση είναι ένα ακόμη βήμα της στρατηγικής του Δημοκρατικού κόμματος να ζητήσει την έκπτωση του Τραμπ από το προεδρικό αξίωμα. Την ίδια στιγμή ο υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίου στις προεδρικές του 2020 Μπένι Σάντερς υποβλήθηκε κατεπειγόντως σε χειρουργική επέμβαση, με αποτέλεσμα να αναστείλει «μέχρι νεωτέρας» την προεκλογική εκστρατεία του. Ο 78χρονος Σάντερς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το βράδυ της Τρίτης, αισθάνθηκε πόνους στον θώρακα και υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις οι οποίες έδειξαν ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με μια φραγμένη αρτηρία. Οι γιατροί στο Λας Βέγκας όπου βρισκόταν, χρειάστηκε να του τοποθετήσουν δύο στεντ. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μπορέσει να παραστεί στην επόμενη τηλεμαχία, στην οποία θα συμμετάσχουν 12 υποψήφιοι των Δημοκρατικών, στις 15 Οκτωβρίου σε πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Τέλος, η εφημερίδα δημοσιεύει εκτεταμένο ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή τη δημιουργία μίας τράπεζας DNA των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ και συλλαμβάνονται.

Η Washington Post συνεχίζει με καταιγιστικό ρυθμό τις αποκαλύψεις σχετικά με το ουκρανικό σκάνδαλο. Στο πρωτοσέλιδό της δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ σκέφτεται να θυσιάσει τον αντιπρόεδρο Πενς στο Ουκρανικό, σε μια προσπάθεια να τραβήξει από πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο ο ίδιος χθες είχε λεκτικό επεισόδιο με δημοσιογράφο του Reuters κατά τη διάρκεια δηλώσεών του. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, δέχτηκε ερώτηση από τον δημοσιογράφο Τζεφ Μέισον, σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Συγκεκριμένα, τον ρώτησε για το τι ήθελε ακριβώς να κάνει ο Ζελένσκι, σχετικά με τον γιο του Μπάιντεν. Η αντίδραση του Τραμπ; «Σε εμένα μιλάτε;»… Ο δημοσιογράφος επέμεινε στην ερώτησή του, αλλά ο Τραμπ με επιθετικό ύφος, του ζητούσε επίμονα να κάνει ερωτήσεις στον Πρόεδρο της Φινλανδίας που βρισκόταν μαζί του στην αίθουσα για κοινές δηλώσεις. «Να κάνετε καλύτερα ερώτηση στον πρόεδρο της Φινλανδίας» τόνιζε επίμονα ο Τραμπ, με τον δημοσιογράφο να του απαντά: «Έχω μια γι’ αυτόν, θα ήθελα όμως να μου απαντήσετε εσείς». Εκεί ήρθε η «έκρηξη» του Αμερικανού Προέδρου για τα ΜΜΕ και τον συγκεκριμένο ρεπόρτερ… «Με ακούσατε; Με ακούσατε; Ρωτήστε εκείνον. Σας έδωσα τη δική μου απάντηση. Μην είστε αγενής, απάντησα σε όλα. Ξέρετε ποιος παίζει το παιχνίδι των fake news; Άνθρωποι σαν εσάς και σαν τα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζεστε», είπε και του ζήτησε ξανά να κάνει ερώτηση στον Φινλανδό ομόλογό του για να τελειώσει εκεί το θέμα. Η εφημερίδα, μάλιστα, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της και το σχετικό βίντεο.

Το δεύτερο θέμα που κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της Washington Post είναι το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος βρίσκεται και αυτός στο μάτι του κυκλώνα για το ουκρανικό σκάνδαλο, ζήτησε τις συμβουλές και τη βοήθεια του καταδικασμένου πρώην δικηγόρου Πολ Μάναφορτ, προκειμένου να αλλάξει το “αφήγημα” για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και να ενισχυθεί το σενάριο της ουκρανικής υποστήριξης στη Χίλαρι Κλίντον.

Η Wall Street Journal επιλέγει ως βασικό θέμα του πρωτοσέλιδού της, την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα, μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν παράνομες οι επιδοτήσεις της ΕΕ προς την Airbus, η οποία κατασκευάζει ανταγωνιστικά προς τα αμερικανικής κατασκευής αεροπλάνα. Η απόφαση αυτή θεωρείται ένα ακόμη βήμα στον ακήρυχτο εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ σε όλους τους μεγάλους ανταγωνιστές της αμερικανικής οικονομίας.

H Guardian στο πρωτοσέλιδο της αναφέρει πως το σκωτζέζικο ουίσκι και τα γαλλικά κρασιά θα είναι θύματα αυτού του ακήρυχτου πολέμου, ανο Τραμπ θα επιβάλει τους δασμούς ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στα άλλα θέματα του πρωτοσέλιδου της η εφημερίδα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε δύο θέματα. Το πρώτο είναι η δήλωση των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος Πελόζι και Σιφ ότι δεν αστειεύονται στην υπόθεση της παραπομπής του Τραμπ και ότι συγκεντρώνουν αδιάσειστα στοιχεία και το δεύτερο είναι η τελική πρόταση του Μπορίς Τζόνσον για το σχέδιο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η Independent αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στο σχέδιο που παρουσίασε ως “τελική πρόταση”. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος στο συνέδριο των Τόρις το σχέδιό του είναι μία συμβιβαστική λύση, που μπορεί να γίνει κοινά αποδεκτή. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα έδωσε στην δημοσιότητα, το κείμενο της νέας πρότασης, η οποία δεν περιλαμβάνει backstop, αλλά δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν τελωνειακοί έλεγχοι στα ιρλανδικά σύνορα. Η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει τυπικά από την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 2021. Ωστόσο, εφόσον υπάρξει η συγκατάθεση του κοινοβουλίου της, θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ε.Ε. για τα αγροτικά και άλλα προϊόντα. Η ειδική αυτή «ρυθμιστική ζώνη» σημαίνει στην πράξη ότι θα εξακολουθεί να συμμετέχει στην ενιαία εσωτερική αγορά για τη διακίνηση των προϊόντων. Ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη και για μία «ανανεώσιμη διαδικασία δημοκρατικής συγκατάθεσης». Το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίζει για όλες τις λεπτομέρειες επιβολής των νέων δεδομένων και θα ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια για το κατά πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρεί το νέο καθεστώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Times του Λονδίνου, έχουν τον εύγλωττο τίτλο: Οι Βρυξέλλες αφήνουν τον Τζόνσον να μαντέψει πως θα αντιδράσουν, θέλοντας να δείξουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η πολιτική του βρετανού πρωθυπουργού με τις αμφιλεγόμενες και αναποτελεσματικές μέχρι σήμερα κινήσεις του στο ζήτημα της εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ανάλυση που δημοσιεύει, δίπλα στο βασικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει πως ο βρετανός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει μία κίνηση καμικάζι προωθώντας μία χωρίς συμφωνία αποχώρηση από την Ε.Ε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα