back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Το τελικό κείμενο της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλο.

Η βαλκανική περιοδεία του Μάικ Πομπέο θα έχει αφετηρία το Μαυροβούνιο, μια χώρα η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 και μετά θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία που βρίσκεται σε διαδικασία επικύρωσης της ένταξής της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με τελευταίο σταθμό την Αθήνα. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, θα χαιρετίσει τη συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα (Συμφωνία των Πρεσπών), με δηλώσεις του, από τα Σκόπια και την Αθήνα.

Ουσιαστικά, στις συνομιλίες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, θα επιβεβαιωθούν, όσα συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης και στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, του State Department, αλλά και της Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM).

Οι αλλαγές στη MDCA, που θα επικυρωθούν το Σάββατο, αφορούν την επέκταση των δραστηριοτήτων της αεροναυτικής βάσης της Σούδας της Κρήτης, καθώς επίσης και άλλων ελληνικών στρατιωτικών βάσεων, με έντονη, αλλά άτυπη μέχρι τώρα, αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Πρόκειται για τις αεροπορικές βάσεις της Λάρισας (σταθμεύουν τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη UAV) και του Στεφανοβίκειου στο Βόλο (βάση επιθετικών ελικοπτέρων), του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της προβλήτας Μαραθίου στην Κρήτης, λόγω του Κρηπιδώματος Κ -14 που προσφέρει τη δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρων. Με την νέα MDCA, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα μπορούν να χρησιμοποιούν νομίμως τις παραπάνω ελληνικές στρατιωτικές βάσεις, για την κάλυψη των επιχειρησιακών τους αναγκών. Η MDCA αποτελεί μέρος της αναβαθμισμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνολογία αιχμής. Θα μπορούν να αξιοποιούν για εθνικές ανάγκες, τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη (UAV), τα οποία θα επιχειρούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, εφόσον θα είναι διαθέσιμα, από την αμερικανική διοίκηση. Και κυρίως, εκτιμάται ότι, με την αναβάθμιση της MDCA ενισχύεται η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και αναβαθμίζεται η σημασία της Ελλάδας για το δυτικό σύστημα ασφαλείας, με προφανή θετικά αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα.

Επιπροσθέτως, θέματα ενέργειας και γεωοικονομίας, θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς εξωτερικών και εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με όσα είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ σε ομιλία του στο συνέδριο First Annual Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit. Γι΄ αυτό και ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών ,αλλά και ο αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, έχουν ταχθεί υπέρ του “ελληνοτουρκικού διαλόγου σε ζητήματα ενέργειας”.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα