back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καινοτόμους τρόπους ανίχνευσης θυμάτων παγιδευμένων κάτω από συντρίμμια αναπτύσσει το νέο Ευρωπαϊκό έργο CURSOR

Διαβάστε επίσης

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αστικές ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η αστυνομία, οι ιατρικές υπηρεσίες και οι δομές πολιτικής προστασίας, σε περιπτώσεις φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών είναι ο άμεσος και αποτελεσματικός ρυθμός αντίδρασης που πρέπει να επιδείξουν, ώστε εντοπίσουν τους επιζώντες εντός του κρίσιμου χρονικού περιθωρίου των 72 ωρών.

Συχνά τέτοιες καταστάσεις ενέχουν υψηλό βαθμό κινδύνου, λόγω των πολλών αστάθμητων παραγόντων και του εύθραυστου περιβάλλοντος, που μπορεί να αποτελέσει απειλή ακόμη και για τις ζωές των ίδιων των διασωστών. Το νέο Ευρωπαϊκό Έργο CURSOR πρόκειται να αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες με χρήση drones, μικροσκοπικού ρομποτικού εξοπλισμού και προηγμένων αισθητήρων, με στόχο την ταχύτερη ανίχνευση των επιζώντων που έχουν παγιδευτεί σε κατεστραμμένα κτίρια, αλλά και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των διασωστών.
Το έργο προσφέρει το καινοτόμο CURSOR Search and Rescue Kit, το οποίο περιλαμβάνει μικροσκοπικά ρομπότ και διαφορετικούς τύπους drones. Τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με χημικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών που υποδηλώνουν ανθρώπινη παρουσία και μεταφέρονται από την έδρα των επιχειρήσεων στο σημείο της καταστροφής με drones. Τα ρομπότ εργάζονται ανεξάρτητα σε ομάδες αναζητώντας επιζώντες. Επιπλέον, το UAV Mothership (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) λειτουργεί ως εναέριος κόμβος που παράγει απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας και ακρίβειας της ζώνης καταστροφής και επιτρέπει την επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου.
Απώτερος στόχος του έργου είναι να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των επιχειρήσεων διάσωσης, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, στο πρωτοποριακό έργο CURSOR συμμετέχουν 16 εταίροι, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματικών Ομάδων Έρευνας και Διάσωσης από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ερευνητικούς οργανισμούς που θα παρέχουν τεχνολογία αιχμής, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα αναπτύξουν το βασικό καινοτόμο εξοπλισμό του έργου και θα εμπορευματοποιήσουν τα αποτελέσματά του. Τους σκοπούς του έργου θα ενισχύσουν επίσης άλλοι επαγγελματικοί φορείς ως μέλη της Επιτροπής Διασωστών, υπεύθυνης για τις δραστηριότητες επικύρωσης και τυποποίησης της τεχνολογίας.

«Οι διασώστες έχουν πρακτική εμπειρία αντιμετώπισης αυτών των έκτακτων καταστάσεων και οι επιστημονικοί συνεργάτες του έργου διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογικών εργαλείων», εξηγεί ο Klaus Dieter Büttgen, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Έργου CURSOR στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τεχνικής Βοήθειας (THW). «Μέσω αυτής της μοναδικής συνεργασίας μεταξύ τεχνικών εταίρων, βιομηχανίας, ακαδημαϊκών και διασωστών, η τεχνογνωσία θα μετατραπεί σε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που συμβάλλει στον εντοπισμό των θαμμένων θυμάτων πιο γρήγορα και με μικρότερο κίνδυνο για τους ανθρώπους που διεξάγουν την έρευνα», συμπληρώνει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 7 εκατ. ευρώ στην ερευνητική πρόταση CURSOR στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Το έργο ξεκίνησε επίσημα το Σεπτέμβριο του 2019 και θα έχει διάρκεια τρία χρόνια.

Το έργο CURSOR συνενώνει τεχνολογίες αιχμής στην ρομποτική, τις επικοινωνίες, τη διαχείριση κρίσεων, την μικρό-ηλεκτρονική, αλλά και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών έρευνας και διάσωσης παρέχοντας καινοτόμες εφαρμογές για την αποτελεσματική διάσωση θυμάτων σε συντρίμμια και αποτελεί συνέχεια της έρευνας που πραγματοποιείται από την ερευνητική ομάδα I-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) τα τελευταία 5 χρόνια. Το ΕΠΙΣΕΥ κατέχει το ρόλο του Τεχνικού και Επιστημονικού Συντονιστή του Έργου CURSOR και είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη μονάδων εντοπισμού για το ρομποτικό εξοπλισμό. Επιπλέον συμβάλλει στη διαδικασία προώθησης της προόδου που επιτυγχάνεται στο Έργο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα