back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κύμα συμπαράστασης στο ΚΕΘΕΑ μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου

Διαβάστε επίσης

Πρωτοφανείς είναι οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στο ΚΕΘΕΑ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις κοινωνικές οργανώσεις, τους κοινωνικούς φορείς, ακόμα και από τον ΟΚΑΝΑ και το «18 Άνω» καθώς όλοι αναγνωρίζουν τη σημαντική του προσφορά στον τομέα της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, εδώ και 37 χρόνια.

Η αιφνιδιαστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης δυναμιτίζει την ομαλή και ανεξάρτητη μέχρι σήμερα πορεία του ΚΕΘΕΑ, καθώς επιβάλλει διορισμένα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Υγείας.

Το ΚΕΘΕΑ ζητά «την ανάκληση αυτής της αψυχολόγητης απόφασης» τονίζοντας ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πυρήνα της αποστολής του προγράμματος, το οποίο προτάσσει τον εθελοντισμό, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη.

“Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία ποια είναι ακριβώς η μεγάλη και επείγουσα ανάγκη, που επιβάλει την αλλαγή του τρόπου διοίκησης ενός δημόσιου Οργανισμού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλλιώς μένει έκθετη”, τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ μέχρι σήμερα είναι άμισθα και εκλεγμένα από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, η οποία αποτελείται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους (εργαζόμενους, θεραπευόμενους, μέλη προγραμμάτων και μέλη των Συλλόγων Οικογένειας των θεραπευομένων). Στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρου και των μελών του Δ.Σ. δε, έχουν προσφέρει εδώ και 37 χρόνια εθελοντικά τις υπηρεσίες τους δεκάδες αναγνωρισμένες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ΚΕΘΕΑ αποτελεί παγκοσμίως “πρότυπο στην απεξάρτηση” και γι’ αυτό επιλέχθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως σύμβουλος του σε ζητήματα απεξάρτησης.

Η αιτιολόγηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από πλευράς κυβέρνησης για “αποκατάσταση της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης” δεν τεκμηριώνεται τουλάχιστον με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, καθώς το ΚΕΘΕΑ αποτελεί ένα επιτυχημένο και υποδειγματικό μοντέλο διοίκησης, χωρίς σπατάλες, κακοδιαχείριση, σκάνδαλα και δανεισμό.

Όσο για το πρόσχημα της “αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης”, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ λένε στην ανακοίνωσή τους: “Ουδέν ψευδέστερο για έναν Οργανισμό, ο οποίος άλλωστε βρίσκεται υπό την εποπτεία του κράτους και του υπουργείου Υγείας και στη Διοίκηση του οποίου τα δύο μέλη ήδη διορίζονται από την κυβέρνηση. Το ΚΕΘΕΑ, στην 37χρονη ιστορία του δεν έχει προκαλέσει ποτέ οικονομικό σκάνδαλο, δεν είχε ποτέ ανοίγματα στον προϋπολογισμό του, ούτε “έπαιξε” ποτέ στα πρωτοσέλιδα ως κακή είδηση. Ποτέ. Αντιθέτως, είναι ο μόνος οργανισμός της χώρας με διεθνή εμβέλεια και κύρος, με αποκορύφωμα την επιλογή του ως συμβούλου του ΟΗΕ για ζητήματα απεξάρτησης”.

Το 18 ΑΝΩ για το ΚΕΘΕΑ:

Η υπεύθυνη του προγράμματος της Μονάδας Απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ, Στυλιανή Χρηστίδη δήλωσε, μεταξύ άλλων: “….Πρόκειται για μια βίαιη παρέμβαση στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, η οποία είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Η ενέργεια αυτή στρέφεται ενάντια σε μια διαφορετική κουλτούρα οργάνωσης και διοίκησης υπηρεσιών προς τους εξαρτημένους, τις οικογένειες τους και την κοινωνία. Κουλτούρα και πρακτική οι οποίες έχουν δοκιμασθεί για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αλλοιώνει το χαρακτήρα των «θεραπευτικών κοινοτήτων» του, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και το διάλογο.

Το 18 ΑΝΩ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στις θεραπευτικές κοινότητες, τους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ: “Στεκόμαστε πλάι τους στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση”.

Κατερίνα Μάτσα (18 ΑΝΩ): “Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ”

Για “καταστολή, έλεγχο και απαξίωση ενός ευαίσθητου πληθυσμού”, κάνει λόγο σε μακροσκελή δημόσια επιστολή της, η επιστημονική υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ, συγγραφέας και εξέχουσα γνώστης των θεμάτων της απεξάρτησης, Κατερίνα Μάτσα.

Μεταξύ άλλων, η κα. Μάτσα, αναφέρει:

“Eίναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει τον έλεγχο του μεγαλύτερου πανελλαδικά οργανισμού στο χώρο των εξαρτήσεων, στο πεδίο της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης, της εκπαίδευσης, της οικογένειας κ.ά. M’ αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να κάνει, διαμέσου των διορισμένων τοποτηρητών της, τις πολιτικές της παρεμβάσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολιτικές της ανάγκες.

Tο KEΘEA μέχρι σήμερα, εφαρμόζοντας με συνέπεια τα «στεγνά» του θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, έχει δώσει ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους-σκιές και στις οικογένειές τους. Όλο αυτό το δύσκολο έργο επιτελέστηκε από τους θεραπευτές και όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτό, με βάση τον μέχρι χθες τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας του, μέσα από τη γενική συνέλευση των μελών και την εκλογή της διοίκησής του.

Ποιον εξυπηρετεί η ανατροπή μιας έγκυρης και διεθνώς αναγνωρισμένης δομής και λειτουργίας;

H αυθαίρετη αυτή απόφαση δεν εκφράζει μόνο τον αυταρχισμό μιας δεξιάς διακυβέρνησης, δεν καταφέρει μόνο σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατική λειτουργία ενός θεραπευτικού οργανισμού, αλλά εγείρει και άλλα ηθικής τάξης ζητήματα.

Γιατί αφορά έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο πληθυσμό, σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και τεράστιας διάδοσης όλων των εξαρτήσεων, από τα «ναρκωτικά της κρίσης» αλλά και από τον τζόγο, το Διαδίκτυο, την τροφή κ.ά.

Γιατί η καταστολή και ο έλεγχος στο πεδίο ενός τόσο ευάλωτου πληθυσμού υποδηλώνει μια στάση απαξίωσής του, συντηρώντας και αναπαράγοντας τον κοινωνικό ρατσισμό και οδηγώντας στον κοινωνικό αποκλεισμό και την καταστροφή των πιο αδύναμων κρίκων της κοινωνικής αλυσίδας που σπάζει κάτω από το βάρος της κρίσης”.

ΟΚΑΝΑ: “Στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ”

Δημόσια τοποθέτηση έκανε με ανακοίνωσή του και ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ):

“Παρότι ένας Οργανισμός αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν συνηθίζει να σχολιάζει ό,τι συμβαίνει σε έναν άλλο, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) επειδή, κατά τη γνώμη μας, αυτή δεν αφορά μόνο στο ΚΕΘΕΑ, αλλά στην ουσία της πολιτικής των εξαρτήσεων. (…) Η ολοκληρωμένη πολιτική κατά των εξαρτήσεων είναι μια υπόθεση που απαιτεί όρθιες και ζωντανές όλες τις διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις και γι’ αυτόν το λόγο στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ στην προσπάθειά του να χαράξει το δρόμο του και την πορεία του”, αναφέρουν τα μέλη των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ.

ΣΥΡΙΖΑ για ΚΕΘΕΑ

“Λάθη της κυβέρνησης από τη βιασύνη της να διορίσει τους δικούς της ανθρώπους”

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, αναφέρει ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρ’ότι υπάρχει ανοιχτό σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και προσθέτει:

“Χωρίς την παραμικρή ένδειξη για κακοδιαχείριση και έλλειμμα χρηστής διοίκησης, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιβάλει, με το έτσι θέλω, την «κανονικότητα» στον μοναδικό φορέα της αρμοδιότητάς του που δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο. Φαίνεται ότι οι θιασώτες της αριστείας δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα μοντέλο διοίκησης πέρα από το απόλυτα συγκεντρωτικό και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο ή διαδικασία επιλογής.

Είναι τόση η βιασύνη της κυβέρνησης να διορίσει τους δικούς της ανθρώπους σε ένα ευαίσθητο και κρίσιμο για τη δημόσια υγεία φορέα, που οι συντάκτες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «ξέχασαν» στην παράγραφο 2 του τροποποιούμενου άρθρου 56 του ν. 4139/2013 το σκοπό του ΚΕΘΕΑ. Έτσι, το ΚΕΘΕΑ παραμένει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, η διοίκηση διορίζεται από τον Υπουργό, όμως πλέον ΔΕΝ έχει σκοπό την «πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων κλπ», όπως είχε με την παλιά διατύπωση του 4139/2013. Είναι ένας φορέας τυπικά χωρίς σκοπό λειτουργίας, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Η δημόσια υγεία και ειδικά ο ευαίσθητος τομέας της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνικές και αυταρχικές λογικές πελατειακού κράτους και ημετεροκρατίας. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ αλλά και οι ωφελούμενοι θα βρεθούν μπροστά τις συνέπειες της αμετροέπειας και της ανευθυνότητας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας”.

ΚΙΝΑΛ: “Η πολιτική για τα ναρκωτικά πρέπει να είναι προϊόν κοινωνικου διαλόγου”

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε ότι «εν μία νυκτί η διοίκηση του κέντρου περνά εξ ολοκλήρου στον υπουργό Υγείας, χωρίς εμφανή αιτιολογία και χωρίς καμία αναφορά στον εθνικό σχεδιασμό καταπολέμησης ναρκωτικών».

Ο κ. Μάντζος πρόσθεσε πως αν υπάρχει σοβαρός λόγος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έπρεπε να τον εξηγήσει δημόσια.

«Είναι εμφανές ότι η επιλογή αυτή αποτελεί σχολικό παράδειγμα αντισυνταγματικής άσκησης νομοθετικού έργου από την εκτελεστική εξουσία. Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός φορέα με εγνωσμένη προσφορά στην απεξάρτηση και στην καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν είναι θέμα ‘εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης’, όπως αξιώνει το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 1) για την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου», τόνισε και κατέληξε αναφέροντας πως για τέτοιες παρεμβάσεις μόνο ένας δρόμος υπάρχει:

«Η διάταξη έπρεπε να έχει έρθει με σχέδιο νόμου στη Βουλή, συνοδευόμενο από αναλυτική αιτιολογική έκθεση, έκθεση δημόσιας διαβούλευσης και έκθεση συνεπειών ρυθμίσεως. Ειδικά στο κρίσιμο πεδίο των ναρκωτικών, οποιαδήποτε πολιτική επιλογή οφείλει να είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης και συναίνεσης. Όχι αντικείμενο διατάγματος».

ΚΚΕ: “Η κυβέρνηση βάζει “ταφόπλακα” στο ΚΕΘΕΑ”

Με ανακοίνωση του κόμματος, αλλά και ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κώστα Παπαδάκη, στην Ε.Ε., αντέδρασε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι αυτή η απόφαση της κυβέρνησης «είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ».

Σημειώνει ότι «το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα «δείγματα γραφής» του και είναι οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από το δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση». Και τονίζει:

«Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό».

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, καταγγέλλει με ερώτησή του στην Ε.Ε. την παρέμβαση της κυβέρνησης στη λειτουργία του Οργανισμού.

Στην ερώτησή του αναφέρει συγκεκριμένα:

“Πρόκειται για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ που επί σειρά ετών με τα προγράμματά του έχει συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι. Η ωμή αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ γίνεται στην κατεύθυνση της πιστής εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα στρώνοντας το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και που προωθεί τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου”.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ

Αντισυνταγματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Η Πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων!

Η «εκσυγχρονιστική» παρέμβαση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων.

Αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού. Η λειτουργία του οποίου θα διαταράσσεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή. Θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις.

Με αυταρχισμό καταλύει ένα καινοτόμο για την Ελλάδα και δοκιμασμένο στην πράξη οργανωτικό και διοικητικό σχήμα. Σχήμα που δίνει φωνή και δικαίωμα αυθεντικής έκφρασης σε όλους όσους αφορά η υπόθεση της απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης. Στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα. Στους γονείς τους, στους εργαζόμενους και στους εθελοντές.

Επίκληση.. αποκατάστασης

Αυτοί είναι που αποτελούν τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ η οποία εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ. Θέσεις στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει δεκάδες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας. Από όλο το πολιτικό φάσμα και διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής.

Η επίκληση «της αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης» από πλευράς της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον αστεία. Είναι γνωστό σε όλον τον πολιτικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία ότι.: Το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ποτέ δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες». Δεν προέβη σε δανεισμό. Δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα.

Είναι ο πρώτος δημόσιος ελληνικός οργανισμός στον τομέα της υγείας-κοινωνικής φροντίδας που καθιέρωσε από το 1995 τον κατ’ έτος δημόσιο απολογισμό. Ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές. Διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο. Ενώ η πολύ καλή του επίδοση στον τομέα αυτόν επιβεβαιώθηκε και από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επιπλέον, το ΚΕΘΕΑ υποβάλλει κατ’ έτος Σχέδιο Δράσης, Προϋπολογισμό και Απολογισμό στο Υπουργείο Υγείας. Υπό την εποπτεία του οποίου τελεί.

Εντελώς αναίτια, με παντελή απουσία τεκμηρίωσης και χωρίς προειδοποίηση και διάλογο, η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα την ομαλή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. Υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον. Στρέφεται ενάντια σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες. Μέσα από το ΚΕΘΕΑ βρίσκουν τον δρόμο της επανένταξης στην ελληνική κοινωνία.

ΟΚΑΝΑ: Βίαιη ανατροπή

Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καθολική κάλυψη όλου του πληθυσμού των χρηστών και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των εξαρτημένων και την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΟΚΑΝΑ αναφορικά με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

«Στον Οργανισμό μας (ΟΚΑΝΑ) τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές τομές και έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Μολονότι ο ΟΚΑΝΑ αρχικά ταυτίστηκε με τη μείωση της βλάβης, τόσο μέσα από την δική μας εξέλιξη όσο και μέσα από την ραγδαία επιστημονική πρόοδο στο πεδίο των εξαρτήσεων κατέστη σαφές ότι η εξάρτηση είναι ένα πολυπαραγοντικό και πολυεπίπεδο φαινόμενο που χρειάζεται πολλαπλή στόχευση.

Από την πρώτη στιγμή της θεραπείας ο χρήστης κινητοποιείται συνεχώς, αρχικά προς τη μείωση της βλάβης, στη συνέχεια προς την απεξάρτηση και τέλος προς την κοινωνική επανένταξη, πάντα μέσα από μια δυναμική διαδικασία συνεχούς διαλόγου. Αναδεικνύεται, έτσι, με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η διαδικασία της απεξάρτησης είναι χρόνια και ότι δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια μόνο οπτική. Έτσι, όλες οι θεραπευτικές προτάσεις και προσεγγίσεις έχουν τη σημασία τους. Στο πνεύμα αυτό, αδιαμφισβήτητα, είναι επιθυμητές οι συνέργειες μεταξύ των φορέων, με επιστημονική τεκμηρίωση και με στόχο την (όσο το δυνατόν) πληρέστερη κάλυψη των διαφορετικών αναγκών των εξαρτημένων.

Ως εκ τούτου, τόσο οι Θεραπευτικές Κοινότητες (Therapeutic Communities) του ΚΕΘΕΑ, όσο και η εντατική ψυχοκοινωνική υποστήριξη που προσφέρει στις διάφορες δομές του, αποτελούν παρεμβάσεις οι οποίες για μια ομάδα εξαρτημένων αποτελούν τη βέλτιστη λύση και έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή η ανθρωποκεντρική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση πιστεύουμε ότι δεν επιδρά θετικά μόνο στον πληθυσμό των εξαρτημένων αλλά ενισχύει και τη δημόσια υγεία και την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στο επίκεντρο του χρήστη αλλά και της απεξάρτησης βρίσκεται η διαδικασία της αλλαγής. Στο ίδιο πνεύμα και με αντίστοιχες διαδικασίες αλλάζουν, και οφείλουν να αλλάζουν και να εξελίσσονται, και οι φορείς απεξάρτησης: κινητοποιούμενοι, με διάλογο και σεβασμό στην ιστορία τους. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη θεραπεία της εξάρτησης και σίγουρα δεν υπήρξε στην περίπτωση της βίαιης ανατροπής στη διοικητική δομή του ΚΕΘΕΑ με τη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μόνο η καλλιέργεια ενός συστηματικού επιστημονικού και πολιτικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, χωρίς αποκλεισμούς, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός τέτοιου πολυπαραγοντικού προβλήματος. Η ολοκληρωμένη πολιτική κατά των εξαρτήσεων είναι μια υπόθεση που απαιτεί όρθιες και ζωντανές όλες τις διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις και γι’ αυτόν το λόγο στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ στην προσπάθειά του να χαράξει το δρόμο του και την πορεία του».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα