Search

Νίκος Παππάς στον Αθήνα 9.84: «Πανίσχυρο brand o ΣΥΡΙΖΑ. Iσως, θα έπρεπε να προστεθούν δύο λέξεις με αναφορά στα ζητήματα κλιματικής αλλαγής και αναπτυξιακό πρότυπο προσαρμοσμένο στην προτεραιότητα αντιμετώπισής τους»

215

Στο  ενδεχόμενο αλλαγής ονομασίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκος Παππάς στον Αθήνα 9.84. Τον χαρακτήρισε πανίσχυρο brand, στο οποίο, όπως είπε,»θα έπρεπε να προστεθούν δύο λέξεις που να αποτυπώνουν ότι πρόκειται για νέο ΣΥΡΙΖΑ,  προιόν τομής, μέσα από συνεχείς ιστορικές κατακτήσεις και πολιτικές επιτυχίες, που  θα ανταποκρίνεται οργανωτικά σε αυτό το οποίο περιμένει η προοδευτική κοινωνία.  Εχουν υπάρξει πολλές ιδέες, όπως αυτή για έναν ισχυρό συμβολισμό με αναφορά στα  ζητήματα κλιματικής αλλαγής και αναπτυξιακό πρότυπο προσαρμοσμένο στην προτεραιότητα αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων, που να είναι και πολιτικά λειτουργικό και αντάξιο των περιστάσεων.»

Για την ανάρτηση του Πρωθυπουργού στο Facebook σχετικά με τις απεργίες τον χαρακτήρισε δέσμιο των δεξιότατων,νεοφιλελεύθερων ιδεών στην οικονομία. Εξήγησε ότι ο κ Μητσοτάκης «θεωρεί ότι η απελευθέρωση των απολύσεων και η μη ύπαρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποτελούν προυπόθεση  ανάπτυξης. Αντίθετα, η απελευθέρωση των απολύσεων σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο προδιαγράφονται αρνητικές εξελίξεις, με δεδομένα τη στασιμότητα της οικονομίας στη Γερμανία, το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας,  θα ωθήσει τις επιχειρήσεις να επιλέξουν τις απολύσεις. Τους δίνει μια διέξοδο οδυνηρή, όχι μόνο για τον κόσμο που θα απολυθεί, αλλά και για την εθνική οικονομία.»

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας από την κυβέρνηση, λέγοντας πως «καταργούν τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, την υποχρέωση αναγραφής των υπερωριών στην ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και την απαίτηση αιτιολογίας στην απόλυση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εφάρμοσε μια ισορροπημένη συνταγή με δημιουργία θέσεων εργασίας- κατά το 70% πλήρους απασχόλησης -και προστασία του εργασιακού πλαισίου. Το έκαναν σαν κλέφτες με μια ογκώδη τροπολογία που κατατέθηκε 5 λεπτά πριν, στο δεύτερο νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή και σαν λαθρεπιβάτες, με σειρά διατάξεων στον αναπτυξιακό νόμο. Αποτυπώνουν την ιδεοληψία τους ότι η απουσία  δυνατότητας προστασίας της εργασίας και αύξησης των αμοιβών, συνιστά προυπόθεση ανάπτυξης.»

Για την ανάπτυξη και  το Ελληνικό , ο πρώην υπουργός σημείωσε:»Ακούγαμε ότι μια εβδομάδα μετά τις εκλογές θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό. Καταγγείλαμε την καθυστέρηση του αναδόχου, που ήθελε και κάποια άλλα πράγματα από αυτά που έλεγε πως έχει ολοκληρώσει και το αποτέλεσμα ήταν η αποχώρηση δύο διεθνών οίκων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει το project με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, όπως επίσης του νομικού και συνταγματικού πλαισίου, αλλά θα ασκεί κριτική, στο πρέπον μέτρο.»

Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι σε εποχές με ευνοικό,  διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η ανάπτυξη επί ημερών  ΣΥΡΙΖΑ δεν έτρεξε με τους δέοντες ρυθμούς, ο κ Παππάς αντέταξε ότι «Αναμετρώνται με την πραγματικότητα που παρέλαβαν. Το 2014 η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ ήταν ότι η οικονομία απογειωνόταν. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους έκλεισε με ύφεση 1,1% , υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2015 και τα επιτόκια ήταν στο 8-9%. Ούτε είχαν ολοκληρώσει κάποιο πρόγραμμα,ούτε την αξιοπιστία της χώρας είχαν αποκαταστήσει, ούτε το χρέος είχαν ρυθμίσει, ούτε στην τροχιά της ανάπτυξης είχαν βάλει τη χώρα. Η ανεργία στις αρχές του 2015 ήταν στο 27% και το πήγαμε στο 17% τον Ιούλιο, με τον πήχη που βάλαμε για περισσότερες από 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας, ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων»

Και σημείωσε: «Θέλουμε και θα βοηθήσουμε να ξεκολλήσουν οι επενδύσεις .Για το θέμα του Ελληνικού έχουμε κρατήσει χαμηλούς τόνους και μακάρι να προχωρήσει και ο διαγωνισμός για το Καζίνο. Ομως, κάνουν λάθος η ΝΔ και ο κ Γεωργιάδης να συναρμολογούν την επιχειρηματολογία τους γύρω από την ανάπτυξη με συγκεκριμένα project όπως το Ελληνικό. Η αναπτυξιακή διαδικασία είναι ολιστική και πρέπει να τρέξουν project που αυξάνουν τη συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας, όπως εκείνα για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών. Δεν μπορούν να λένε ότι το αναπτυξιακό τους πρόγραμμα είναι τουρισμός και οικοδομή.»

*Για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Εξέφρασε αισιοδοξία σημειώνοντας σε αυτή τη κατεύθυνση τη σύνταξη κειμένου στην ΚΕ με σύνθεση  απόψεων και τη συγκρότηση νέου Οργανωτικού Γραφείου. Ως αιχμή της προσπάθειας προέκρινε την  εντονότερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην περιφέρεια, επισημαίνοντας και την αναγκαιότητα της αυτοκριτικής.

 

 

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *